Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Το «χρηματιστηριακό καλοκαίρι», ο «ανταρτοπόλεμος» και οι ελπίδες για τις οικονομίες

Πηγή: Eurokinissi

Το α' δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2022 ήταν ένα από τα καλύτερα της χρονιάς που διανύουμε για τις διεθνείς αγορές. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη κατέγραψαν άνοδο άνω του 3% και γενικότερα επιβεβαίωσαν ότι τα χρηματιστήρια διάγουν ένα bear market rally, δηλαδή άνοδο εν μέσω αρνητικών συγκυριών.

Ενδεικτικά, ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 33.761 μονάδες, ο S&P 500 στις 4.280 μονάδες και ο Nasdaq στις 13.047 μονάδες. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX κινείται στις 13.800 μονάδες, ο CAC στις 6.550 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχει ξεπεράσει τις 7.500 μονάδες και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 τις 3.770 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών σ' αυτό το πρώτο μισό του Αυγούστου κυρίως λόγω της ανόδου των τραπεζικών μετοχών, αλλά και μετοχών που δείχνουν ότι το γ' και δ' τρίμηνο θα είναι αρκετά ανθεκτικές απέναντι στα προβλήματα.

Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προς τις 880 μονάδες (την Παρασκευή υποχώρησε οριακά στις 878 μονάδες) και δείχνει ότι μπορεί να υπερβεί τις 890 μονάδες στο β' μισό του Αυγούστου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές ισχυροποιήθηκε από τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, ενώ στο επίκεντρο των τοποθετήσεων παραμένουν μετοχές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), υπερπουλημένες μετοχές (ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Τitan In), μετοχές ενέργειας (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Tέρνα Ενεργειακή), τουρισμού και μεταφορών (Aegean, Autohellas), υποδομών (ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), real estate (Lamda Development) και βιομηχανικές όπως ο όμιλος Viohalco και οι θυγατρικές του (ΕΛΧΑ, Cenergy κ.λπ.).

Είναι άσχετοι οι οικονομολόγοι ή είναι παράλογες οι αγορές; Τίποτε απ' τα δύο

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και διεθνείς οίκοι θεωρούν δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε σημάδια ύφεσης στις οικονομίες σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Εύλογα κάποιοι αναρωτιούνται εάν πέφτουν τόσο πολύ έξω οι οικονομολόγοι στις προβλέψεις τους ή τα χρηματιστήρια είναι παράλογα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε οι οικονομολόγοι είναι άσχετοι ούτε οι αγορές είναι παράλογες. Τα στοιχεία των ακαδημαϊκών (πανεπιστημιακών) οικονομολόγων αλλά και των οικονομολόγων των επενδυτικών οίκων δείχνουν ότι πιθανότατα από το δ' τρίμηνο είναι πιθανή η είσοδος της Αμερικής και μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών σε ύφεση εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και δεν βελτιωθούν τα στοιχεία για την ενέργεια.

Ωστόσο οι χρηματιστηριακές αγορές, βλέποντας ότι τα δεδομένα των επιχειρήσεων σε Αμερική και Ευρώπη στο β' τρίμηνο 2022 ήταν αρκετά ισχυρά και ανθεκτικά στην κρίση, επιβραβεύουν με αγορές μετοχών και άνοδο των δεικτών. Επίσης, θεωρούν ότι οι ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων από τη FED δεν θα συνεχιστούν για πολύ καθώς μάλλον επιδεινώνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Στην Ευρώπη (Ε.Ε και Βρετανία) εκτός απ' το γεγονός ότι τα μικρο-οικονομικά δεδομένα μοιάζουν ισχυρά, οι αγορές θεωρούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν ευνοεί ούτε τις καταθέσεις ούτε τα ομόλογα και έτσι εναλλακτικά προτείνουν αγορές επιλεκτικών μετοχών με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ο χρηματιστηριακός «ανταρτοπόλεμος»

Η μεταβλητότητα που παρατηρείται στα χρηματιστήρια ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Δηλαδή οι αγορές της πρώτης ημέρας γίνονται ρευστοποιήσεις στην 3η συνεδρίαση. Πρόκειται για έναν «χρηματιστηριακό ανταρτοπόλεμο» (hit and run) με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ