Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

GameStop: Οι εννέα επενδυτές που κέρδισαν 16 δισ. δολάρια

gamestop
GameStop / Πηγή: AP Images

Εννέα επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων funds όπως η Fidelity FMR και BlackRock (BLK), καθώς και μικρών, όπως η Chewy (CHWY), είδαν την αξία των μετοχών τους στη GameStop να εκτοξεύεται σε περίπου 1 δισ. δολάρια σε μία ημέρα.

Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά ράλι, η GameStop αναδείχθηκε ως η κορυφαία μετοχή στο δείκτη S&P 1500 για τον Ιανουάριο, όταν μικροεπενδυτές πραγματοποίησαν, κατά χιλιάδες, μαζικά και συντονισμένα, συναλλαγές μικρής αξίας, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit με την επωνυμία «Wall Street Bets» και με τη χρήση εφαρμογών, όπως το Robinhood και το eToro, εκτοξεύοντας την τιμή της μετοχής κατά 1.600% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, η Gamestop ανήλθε στα 300 δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσια τιμή από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.

Οι εν λόγω μικροεπενδυτές αντελήφθησαν ότι μεγάλα κερδοσκοπικά funds αλλά και επώνυμοι επενδυτές είχαν ποντάρει εκατομμύρια κατά της GameStop στο Χρηματιστήριο με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης «σορτάρισμα», αναμένοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με την πτώση της μετοχής.

►GameStop: Οταν οι ερασιτέχνες επενδυτές τα βάζουν με hedge funds και κερδίζουν

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2020, δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα πριν, η τιμή της μετοχής ήταν μόλις στα 19 δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times και η εταιρεία που είναι ζημιογόνος από το 2019 και είχε αναγκαστεί να παύσει τη λειτουργία σε εκατοντάδες καταστήματα, είδε σωρευτικά κέρδη της τάξης 1625%.

 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Αν και το άμεσο μέλλον της εταιρείας δεν προδιαγράφεται ευοίωνο, η Gamestop παραμένει στους δείκτες S&P Small Cap 600 και Russell 2000. Η Fidelity βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με κέρδη 3 δισ. ευρώ και 9,5 εκατ. μετοχές. Στο ίδιο κάδρο και η BlackRock, η οποία κινήθηκε με κέρδη ύψους 2,7 δισ. δολάρια.

Η «μαρίδα»

Ο  συνιδρυτής της Chewy, Ryan Cohen, βρέθηκε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Πρόκειται για το μοναδικό φυσικό πρόσωπο με μεγάλο μερίδιο στη GameStop, καθώς κατέχει 9 εκατ. μετοχές, σχεδόν το 13% των μετοχών που εκκρεμούν. Αυτό μεταφράζεται σε αξία ύψους 2,9 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Cohen είναι μέλος του ΔΣ της GameStop.

«Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»

Όπως αναφέρουν αμερικανικά Μέσα, φαίνεται πως, με αφορμή την ιστορία της GameStop, το Χρηματιστήριο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου οι ιδιώτες μικροεπενδυτές (χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές) θα έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν καταλυτικά στην αγορά και να στηρίζουν μετοχές εταιρειών που πιστεύουν ότι αξίζουν ή να αντιμετωπίζουν ομαδικά τα επενδυτικά παιχνίδια μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών και hedge funds.

Ειδικά οι νεότεροι μικροεπενδυτές (γνωστοί και ως «γενιά του Robinhood», από την ομώνυμη εφαρμογή) επιθυμούν όχι απλά να στηρίξουν μετοχές και εταιρείες, αλλά να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και να εναντιωθούν σε πρακτικές που θεωρούνται νόμιμες και αποδεκτές από το «κατεστημένο» των διεθνών χρηματαγορών, παρότι σε άλλους κλάδους θεωρούνται πλέον ανήθικες ή απαράδεκτες υπό τα κριτήρια του «πολιτικώς ορθού».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ