Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GameStop: Οταν οι ερασιτέχνες επενδυτές τα βάζουν με hedge funds και κερδίζουν

gamestop
GameStop / Πηγή: AP Images

Τον γύρο του κόσμου μέσα σε μόλις λίγες ημέρες έχει κάνει η απίστευτη ιστορία της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών GameStop, που απέκτησε ξαφνικά χρηματιστηριακή αξία 10,3 δισ. δολαρίων, καθώς τα κέρδη της μετοχής της έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τις αρχές του 2021.

Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών εκτινάχθηκε χρηματιστηριακά εξαιτίας των μαζικών συναλλαγών ομάδας μικροεπενδυτών που είχαν στόχο να τιμωρήσουν funds τα οποία επένδυσαν με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης («σορτάρισμα») στη ραγδαία πτώση της μετοχής της. Ωστόσο, το χρηματιστήριο του Nasdaq διέκοψε τις χθεσινές συναλλαγές στη μετοχή της GameStop, εξαιτίας, όπως ανέφερε, «χειραγώγησης από ερασιτέχνες επενδυτές», η οποία φέρνει ένα hedge fund της Wall Street (και συγκεκριμένα τη Melvin Capital) στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η CEO του Nasdaq, Adena Friedman, δήλωσε χθες ότι «παρακολουθούμε τους διαλόγους στα social media και θα διακόψουμε τη διαπραγμάτευση της μετοχής εάν συνδέσουμε τις συνομιλίες με ασυνήθιστες κινήσεις στις μετοχές» και ζήτησε από τις ρυθμιστικές Αρχές να παρέμβουν για να σταματήσουν τη «χειραγώγηση».

Μοναδική περίπτωση

Η περίπτωση της GameStop είναι ξεχωριστή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχημένης πορείας των τελευταίων εβδομάδων οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες μικροεπενδυτών από μια ομάδα της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit, με την επωνυμία «Wall Street Bets». Οι εν λόγω μικροεπενδυτές αντελήφθησαν ότι μεγάλα κερδοσκοπικά funds και επώνυμοι επενδυτές είχαν ποντάρει εκατομμύρια κατά της GameStop στο Χρηματιστήριο με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης (το γνωστό «σορτάρισμα»), αναμένοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με την πτώση της μετοχής.

Ως απάντηση στα σχέδια αυτά, οι μικροεπενδυτές πραγματοποίησαν (κατά χιλιάδες και μαζικά) συναλλαγές μικρής αξίας με τη χρήση εφαρμογών, όπως το Robinhood και το eToro. Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής της GameStop έχει εκτιναχθεί κατά 1.000% από τις αρχές Ιανουαρίου, φθάνοντας χθες, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, κάποια στιγμή τα 300 δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσια τιμή από το κλείσιμο της Τρίτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2020, δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα πριν, η τιμή της ήταν μόλις στα 19 δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Στο πλευρό τους ο Έλον Μασκ

Στη «μάχη» των μικροεπενδυτών με το «κατεστημένο» της Wall Street που επιτρέπει στα μεγάλα funds και σε γνωστούς επενδυτές να παίζουν με το «σορτάρισμα» μετοχών το μέλλον εταιρειών, πήρε θέση και ο Έλον Μασκ. Με tweet στον λογαριασμό του στο Twitter, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX προέβαλε τη συγκεκριμένη εκστρατεία των μελών της κοινότητας «Wall Street Bets», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη μετοχή της GameStop, που ανέβηκε σχεδόν 40% μετά από μαζικές συναλλαγές εκτός συνεδριακού ωραρίου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της χρήσης εφαρμογών από χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Μαζί του συντάχθηκαν πολλοί επώνυμοι επενδυτές (ανάμεσά τους και ο γνωστός από το βιβλίο και την ταινία «Big Short» Μάικλ Μπέρι, ο οποίος πρόβλεψε πρώτος τη «φούσκα» των ακινήτων και των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ που οδήγησε στην κρίση του 2008) που είχαν αγοράσει μεγάλο αριθμό μετοχών της GameStop από το 2019, αξιολογώντας την εταιρεία με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της, τον τζίρο και άλλα κριτήρια και θεωρούσαν ότι η μετοχή της είχε βρεθεί συστηματικά στο επίκεντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Μάλιστα, ο επιχειρηματίας Ράιν Κοέν ανακοίνωσε πως έγινε δισεκατομμυριούχος εξαιτίας της GameStop, έχοντας επενδύσει αρχικά 76 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της εταιρείας, και δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και στην προσαρμογή της στα σημερινά δεδομένα του τομέα των βιντοπαιχνιδιών. 

Αλλάζουν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια;

Όπως αναφέρουν αμερικανικά Μέσα, φαίνεται πως, με αφορμή την ιστορία της GameStop, το Χρηματιστήριο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου οι ιδιώτες μικροεπενδυτές (χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές) θα έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν καταλυτικά στην αγορά και να στηρίζουν μετοχές εταιρειών που πιστεύουν ότι αξίζουν ή να αντιμετωπίζουν ομαδικά τα επενδυτικά παιχνίδια μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών και hedge funds.

Ειδικά οι νεότεροι μικροεπενδυτές (γνωστοί και ως «γενιά του Robinhood», από την ομώνυμη εφαρμογή) επιθυμούν όχι απλά να στηρίξουν μετοχές και εταιρείες, αλλά να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και να εναντιωθούν σε πρακτικές που θεωρούνται νόμιμες και αποδεκτές από το «κατεστημένο» των διεθνών χρηματαγορών, παρότι σε άλλους κλάδους θεωρούνται πλέον ανήθικες ή απαράδεκτες υπό τα κριτήρια του «πολιτικώς ορθού».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ