Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Πόσο επικίνδυνο είναι το Reddit για τις αγορές

Reddit / Πηγή: AP Images
Reddit / Πηγή: AP Newsroom

Η μάχη μεταξύ ιδιωτών και hedge funds είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τις αγορές, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co

Όπως μεταδίδουν τα Yahoo Finance και Bloomberg, αναλυτές της οι JPMorgan σημείωσαν την Παρασκευή ότι οι βουτιές στις αγορές παρατηρούνται συνήθως όταν υπάρχουν άσχημες προοπτικές για την οικονομία, αλλά και ενδείξεις υπερτιμήσεων πέρα από τους δείκτες των κερδών – τιμών. Εν προκειμένω, είναι πολύ λίγες οι αγορές που δείχνουν σημάδια μεγάλης δυναμικής για αύξηση τιμών ή υπερβολικής επενδυτικής μόχλευσης.

«Η εν εξελίξει σύγκρουση ιδιωτών με τα hedge funds θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο έντονη από τις απότομες πτώσεις του 10% που συμβαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες» επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan Τζον Νόρμαντ για να προσθέσει: «Το πρόγραμμα παρακολούθησης για ενδεχόμενα φούσκας βασίζεται στην ακραία δυναμική αύξησης των τιμών, τις αποτιμήσεις και την επενδυτική μόχλευση. Αυτά (τα στοιχεία) δεν χτυπάνε “κόκκινο” σε επίπεδο κατηγορίας επενδύσεων, αν και θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως σε επίπεδο ασφάλειας».

Οι επενδυτές έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις συζητήσεις στο φόρουμ Reddit/ WallStreetBets αγόρασαν μαζικά μετοχές της GameStop Corp., επιδιώκοντας το αναγκαστικό κλείσιμο των short θέσεων των hedge funds. Η μεταβλητότητα φαίνεται πως εκνεύρισε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς υποχώρησαν ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες.

►GameStop: Οι εννέα επενδυτές που κέρδισαν 16 δισ. δολάρια

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει (τον κίνδυνο) για το πού μπορεί να οδηγήσει τις αγορές ο συνδυασμός των αποκεντρωμένων κεφαλαίων και της αυξανόμενης επιρροής των ιδιωτών επενδυτών», σύμφωνα με το Νόρμαντ ο οποίος φροντίζει να ξεκαθαρίσει: «Ωστόσο μοιάζει να είναι τραβηγμένο να θεωρήσει κάποιος ότι η υπόθεση αυτή είναι η βελόνα που θα ξεφουσκώσει τις φούσκες που δημιουργήθηκαν από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης».

Την ίδια ώρα, το ράλι μέσω του Reddit φαίνεται πως συνεχίζεται για το ασήμι. Ειδικότερα, το ασήμι έσπασε το φράγμα των 30 δολαρίων ανά ουγγιάμε την τιμή του να αυξάνεται κατά 10%, καθώς όπως όλα δείχνουν η αγορά μεταλλευμάτων μπήκε στο στόχαστρο των μικροεπενδυτών που σορτάρουν συντονισμένα μέσω των social media - και ειδικά του Reddit - σε μία κίνηση που τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζεται ως «εξέγερση» ενάντια στους καρχαρίες της Wall Street.

Πριν υπαναχωρήσει σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, η τιμή του ασημιού εκτινάχθηκε σε υψηλό οκταετίας και σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 2013.

Το έναυσμα είχε ήδη δοθεί μέσω του φόρουμ WallStreetBets της Reddit, όπου το ασήμι είχε χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο short ποντάρισμα στον κόσμο». Η φράση "#silversqueeze" ήταν επίσης δημοφιλής στο Twitter.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ