Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ψηφιακός μετασχηματισμός και τηλεργασία σπρώχνουν στην άνοδο τις μετοχές τεχνολογίας

Πηγή: picjumbo
Πηγή: picjumbo

H πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού διεθνώς. Η εξ αποστάσεως εργασία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι παραγγελίες και διανομές προϊόντων, η ταχύτητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών και μεταφοράς, οι αυτοματοποιήσεις στα logistics αποτελούν τα κεκτημένα της τεχνολογίας σε μία εποχή υγειονομικού φόβου και οικονομικών ανατροπών.  Σε αυτές τις δράσεις θα πρέπει να κινηθούν και οι ελληνικές εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες για να διεκδικήσουν αυξημένα μερίδια ανάμεσα στον ανταγωνισμό και καλύτερες αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο 

Η εκτόξευση των μετοχών τεχνολογίας στο εξωτερικό

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μετοχές τεχνολογίας εκτοξεύτηκαν από το α' εξάμηνο 2020 στις ΗΠΑ και ακολούθησε σε δεύτερη φάση η Ευρώπη δημιουργώντας το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι από την περίοδο 1999-2000. Ακόμη και τότε (1999) , το χρηματιστηριακό ράλι του Nasdaq (χρηματιστήριο με μετοχές τεχνολογίας) ξεκίνησε από τα internet stocks.  Eίκοσι χρόνια μετά, οι μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο στο εξωτερικό οδηγώντας τον S&P 500 και τον Nasdaq στην Αμερική σε ιστορικά χρηματιστηριακά υψηλά συμπαρασύροντας και τους ευρωπαικούς και ασιατικούς τίτλους σε μεγάλες ανοδικές κινήσεις.  Αντίθετα στην Ελλάδα, οι αμιγώς τεχνολογικές μετοχές είναι 'στριμωγμένες'  μεταξύ μικρής κεφαλαιοποίησης και Εναλλακτικής Αγοράς.  Με ελάχιστες ημερήσιες συναλλαγές, οι εταιρείες τεχνολογίας εμφανίζονται πολύ πιο 'αδικημένες' με τις αντίστοιχες ξένες.

Γιατί έμειναν πίσω χρηματιστηριακά οι μικρές καλές ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές τεχνολογίας έχουν μείνει πολύ πίσω χρηματιστηριακά οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ουσιαστικά τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης καθήλωσαν τους κλάδους σε πολύ χαμηλά ποσοστά πωλήσεων στην Ελλάδα (οι τεχνολογικές εφαρμογές γίνονται κυρίως σε καλές επιχειρηματικές περιόδους), ο ανταγωνισμός με τις αντίστοιχες ξένες εταιρείες έγινε ιδιαίτερα δύσκολος και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προτιμούσαν να αγοράζουν έτοιμα προγράμματα λογισμικού αντί να αγοράζουν τεχνολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

►Οι επενδυτές των social media ήρθαν για να μείνουν και απειλούν τους λύκους της Wall Street

Η κατάρρευση του προηγούμενου μοντέλου της περιόδου 1999-2000 και κάποιες ελπίδες για ανάκαμψη

Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε εδώ και 25 χρόνια την προσπάθεια να βάλει μέσα στις επενδυτικές επιλογές τις μετοχές τεχνολογίας αλλά μετά την κατάρρευση του 2000 που παρέσυρε και αρκετούς «τεχνολογικούς πρωταγωνιστές» σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών ή ακόμη και εξαφάνιση από τον χρηματιστηριακό και τεχνολογικό χάρτη, η προσπάθεια έγινε ατελέσφορη.

Τώρα υπάρχουν νέες προοπτικές ανάκαμψης οι οποίες ουσιαστικά βασίζονται στον τεχνολογικό μετασχηματισμό όχι μόνο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν άμεση ή έμμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν πριν από 20 χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 1-2 νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να δώσει νέες προοπτικές σε εισηγμένες εταιρείες που παρουσιάζουν υγιή χαρακτηριστικά είτε αφορά την ανάπτυξη προϊόντων είτε την πώλησή τους.

Η έρευνα της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ» για τις μικρές μετοχές τεχνολογίας στο Χ.Α.

Η «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ» σε πρόσφατη έρευνά της ανάμεσα σε τεχνολογικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, επεσήμανε ότι διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποιήσεις μεταξύ 20-80 εκατ. ευρώ. Μεγέθη αρκετά μικρά για να τοποθετηθούν ξένοι επενδυτές αλλά αρκετά καλά για να γίνουν στόχοι εξαγορών, επισημαίνουμε εμείς

Η χρηματιστηριακή τονίζει στην ανάλυσή της ότι οι εταιρείες αυτές μπορούν να διευρύνουν τις δράσεις τους , τους στόχους τους και την ανάπτυξη τους εάν αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τάση ψηφιακού μετασχηματισμού και τα projects του “Next Generation EU” τα οποία θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.  Oι μετοχές που εξετάζει η χρηματιστηριακή είναι η Byte με 21,9 εκατ. κεφαλαιοποίηση, η Εntersoft με 75 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, η Epsilon Net με 53,6 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση , η Performance με 32,8 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση , η Profile με 58,3 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, και η Space Hellas με 34,8 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.

Σε επίπεδο εσόδων, η Byte καταγράφει έσοδα 160 χιλ. ευρώ / εργαζόμενο, η Entersoft 63 χιλ/ εργαζόμενο, η Epsilon 49 χιλ. / εργαζόμενο , η Performance 254 χιλ. ευρώ / εργαζόμενο, η Profile 105 χιλ ευρώ / εργαζόμενο και η Space Hellas 201 χιλ. ευρώ/ εργαζόμενο.

Το μεγάλο χρηματιστηριακό μειονέκτημα είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα και αυτό ουσιαστικά θα χρειαστεί βελτίωση εάν οι μέτοχοι θέλουν την άνοδο των μετοχών τους και κυρίως το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Σε επίπεδο ανάπτυξης, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Byte θα έχει ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% μέχρι το 2025, η Entersoft 12,45%, η Epsilon  Net 9,59%, η Performance 7,22%, η Profile 5,63% και η Space Hellas (3,25%).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ