Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Crypto: Ο Μπάνκμαν-Φριντ διαχειριζόταν το FTX σαν τσιφλίκι του - Ποιες σπατάλες έκανε

Πηγή: AP

 

Ο ιδρυτής του χρεοκοπημένου FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, διαχειριζόταν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σαν να ήταν τσιφλίκι του, διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για δαπάνες άσχετες με την εταιρεία, όπως την αγορά εξοχικών κατοικιών στις Μπαχάμες, δήλωσε ο δικηγόρος που βοηθά στην εκκαθάρισή της.

«Είμαστε μάρτυρες μίας από τις πιο γρήγορες και δύσκολες καταρρεύσεις στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ», δήλωσε χθες ο Τζέιμς Μπρόμλεϊ της εταιρείας Sullivan &Cromwell στο αμερικανικό δικαστήριο.

«O αυτοκράτορας ήταν γυμνός»

Η πτωχευτική διαδικασία «επέτρεψε σε όλους για πρώτη φορά να δουν κάτω από τα σκεπάσματα και να αντιληφθούν ότι ο αυτοκράτορας ήταν γυμνός», πρόσθεσε.

Η FTX υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό νόμο των ΗΠΑ στις 11 Νοεμβρίου, καθώς οι πελάτες της άρχισαν να κάνουν αναλήψεις, ενώ στελέχη της ανακάλυψαν «τρύπες» δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντείνοντας την αναταραχή στις αγορές crypto

Η ομάδα των δικηγόρων που είναι επιφορτισμένοι με την εκκαθάριση του FTX προσπαθεί να εντοπίσει τα περιουσιακά στοιχεία της για να αποπληρώσει τους πιστωτές.

Η FTX χαρακτηρίστηκε από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλό της ως πρωτοφανής περίπτωση κακοδιαχείρισης και προκάλεσε δικαστική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και των Μπαχαμών, από όπου η νεαρή ηγετική ομάδα του FTX διοικούσε την επιχείρηση.

Η συνολική αποτίμηση της FTX έφθασε έως τα 40 δις. δολάρια - 32 δις. δολάρια από τις διεθνείς δραστηριότητες και 8 δις. δολάρια για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ με βάση κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Μεταφορές χρημάτων στο hedge fund Alameda Research

Σύμφωνα με τον Μπρόμλεϊ, «σημαντικά κεφάλαια» μεταφέρθηκαν από το ανταλλακτήριο στο hedge fund κρυπτονομισμάτων Alameda Research του Μπάνκμαν-Φριντ  και «δαπανήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά για πράγματα που δεν σχετίζονται με την επιχείρηση».

Μεταξύ άλλων, διατέθηκαν περίπου 300 εκατ. δολάρια για την αγορά στις Μπαχάμες κατοικιών και εξοχικών που χρησιμοποιούνταν από τα ανώτερα στελέχη του FTX.

Το  Alameda φάνηκε επίσης να έχει χρησιμοποιήσει κεφάλαια του FTX για να κάνει επενδύσεις πολλών δις. δολαρίων σε επενδυτικά κεφάλαια, όπως το Sequoia Capital και εταιρείες όπως η SpaceX του Ελον Μασκ και η Boring.

Ο Bromley αποκάλυψε επίσης ότι η ομάδα δικηγόρων που εργάζονται για την πτώχευση θα διερευνήσει μια συναλλαγή πέρυσι μεταξύ του FTX και του Binance. Το αντίπαλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το οποίο διευθύνεται από τον Τσανγπένγκ Τσάο, ρευστοποίησε συμμετοχή του στο FTX ύψους περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρυπτονομίσματα.

Η ομάδα εκκαθάρισης

Επικεφαλής του FTX είναι πλέον ο νέος διευθύνων αναδιάρθρωσης John J Ray III. Στην εκκαθάριση συμμετέχουν εταιρείες, όπως η Kroll, η ερευνητική ομάδα blockchain Chainalysis και μια εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς καταπολεμά τις προσπάθειες πειρατείας στο FTX και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο Μπρόμλεϊ πρόσθεσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και διεθνείς ρυθμιστικές Αρχές που ενδιαφέρονται για την κατάρρευση του FTX, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι Μπαχάμες έχουν ξεκινήσει δύο ξεχωριστές ποινικές έρευνες για την κατάρρευση του FTX.

Ο κατάλογος των 20 μεγαλύτερων πιστωτών στις επιχειρήσεις FTX έχει επικυρωθεί από το δικαστήριο, με τον δικαστή να ζητά από τους  δικηγόρους να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των ατόμων και των εταιρειών.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ