Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Σημάδια αντίδρασης στην έναρξη - Στις 905 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi

Πτωτικά ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ένας μήνας υποχώρησης για τα χρηματιστήρια.

Η πτώση στα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυμαίνεται από -0,10% έως -0,4% στους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες και δείχνει ότι κυρίως οφείλεται στις ρευστοποιήσεις ενόψει τέλους του χρόνου. Στο θέμα των επιτοκίων, οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει μία πιο ήπια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά φαίνεται ότι η κα Λαγκάρντ παραμένει πιστή στην 'σκληρή' επιτοκιακή πολιτική.

Στήριξη στις 900-905 μονάδες ή υποχώρηση προς τις 890 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η πολιτική κόντρα με τις τράπεζες σε ότι αφορά τα επιτοκιακά περιθώρια, τις προμήθειες και την πολιτική δανείων των τραπεζών οδήγησε την Παρασκευή 2/12 σε βίαια διόρθωση τις τραπεζικές μετοχές που είχαν ηγηθεί τις ανόδου (μετοχών και Γενικού Δείκτη) σε υψηλά 9μηνου , την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε κοντά στις στηρίξεις των 900 μονάδων αλλά εάν συνεχιστεί σήμερα η υποχώρηση τότε ίσως δοκιμαστούν και τα επίπεδα πέριξ των 890 μονάδων. Πάντως κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης δείχνει σημάδια αντίδρασης και στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης βρίσκεται στις 905 μονάδες.

Για τον τραπεζικό κλάδο, τα θέματα είναι ανοικτά σε ότι αφορά την κόντρα με την κυβέρνηση αλλά η αγορά αναμένει έναν αμοιβαίο συμβιβασμό των δύο πλευρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα έκτακτης φορολογίας ουσιαστικά θα αλλάξουν τα αποτελέσματα χρήσης των τραπεζών γιατί θα αυξηθούν οι προβλέψεις τους και θα μειωθούν τα κέρδη τους.

Στους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, o OTE είχε συμπληρώσει τρείς εβδομάδες συσσώρευσης πέριξ των 14 ευρώ, ο ΟΠΑΠ μετά την διανομή μερίσματος ισορροπεί χωρίς τάση (παρά την αύξηση των εσόδων λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου) πέριξ των 13 ευρώ ενώ οι μετοχές των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Motor Oil) κατέγραψαν σημαντική άνοδο λόγω αποτελεσμάτων. Όσο αυξάνεται το πετρέλαιο τόσο αυξάνονται και τα περιθώρια διύλισης. Σε καλή περίοδο βρίσκεται η Jumbo (λόγω εορταστικών πωλήσεων) αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί η μετοχή σε μία πτωτική συγκυρία τον Δεκέμβριο. Ο όμιλος Μυτιληναίος θα καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 και η Citi σε σημερινή της έκθεση προτείνει τιμή στόχο (fair value) τα 26 ευρώ. Ερωτηματικά παραμένουν για την συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ (διέκοψε την ανοδική της κίνηση στα 6,4 ευρώ)

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ