Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντίδραση των τραπεζών, η διόρθωση των ΕΛΠΕ και τα επόμενα επεισόδια του Δεκέμβρη

Πηγή: Eurokinissi

Επιδείνωση των προβλέψεων και των εκτιμήσεων πολιτών της Ευρωζώνης δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της ΕΚΤ ανάμεσα σε πολίτες, αναλυτές και οικονομολόγους τον Οκτώβριο 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες βλέπουν ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στους επόμενους 12μήνες, θα μειωθεί η ανάπτυξη και θα αυξηθεί  η ανεργία. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στους επόμενους μήνες σε μεσοσταθμικά (διάμεσο) επίπεδα της τάξης του 9,9%.

Ο Δεκέμβριος συνεχίζεται πτωτικός

Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ο Δεκέμβριος δεν θα είναι εύκολος μήνας. Η πορεία των ευρωπαικών αγορών το έχει αποδείξει. Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις οι απώλειες στις μεγάλες αγορές ξεπερνούν το 2-3%

Ελπίζουμε να δούμε πτώση της τάξης του 10% γιατί θα είναι ανησυχητικό. Πάντως η εικόνα μέχρι στιγμής, μοιάζει με περισσότερο με ‘αποθέρμανση’ παρά με βίαια πτώση.  Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,57%, ο CAC (-0,41%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-0,46%).  Ο Δεκέμβριος θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

Αμερικανικές αγορές: Η τεχνολογία «τρώει ξύλο»

Θυμάστε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι μετοχές τεχνολογίας έγραφαν κέρδη άνω του 40% μέσα στο προβληματικό 2022;  Ε τώρα ουσιαστικά επέστρεψαν σε λογικά επίπεδα, αντάξια της κρίσης.  Μετά την μεγάλη άνοδο , τώρα έρχεται η μεγάλη πτώση (ξεκίνησε και συνεχίζεται από τον Οκτώβριο)

Αντίδραση από τις τράπεζες

Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι μετά την διόρθωση θα έρθουν αγοραστές. Φαινόταν από την προχθεσινή συνεδρίαση ότι έβγαιναν δειλά δειλά κάποιες σημαντικές εντολές αγοράς. Προς το τέλος της συνεδρίασης το ενδιαφέρον αυξήθηκε. 

Ας περιμένουμε και τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας για να δούμε.

Γενικός Δείκτης

Περιμέναμε τις 910 μονάδες εάν υπάρξει ανοδική αντίδραση και των τραπεζών. Και η αγορά μας επιβεβαίωσε νωρίτερα. Θα παραμείνει σήμερα και αύριο πάνω από τις 910 μονάδες;  Θα εξαρτηθεί από τις ξένες αγορές. Ωστόσο το κρίσιμο ραντεβού για πάνω από τις 910 μονάδες θα είναι την επόμενη εβδομάδα.  Εδώ θα είμαστε να τα πούμε.

Eurobank

Πολύ ενδιαφέρουσες χρηματιστηριακές εξελίξεις προοιωνίζει η σημερινή μεταβλητότητα. Η μετοχή ξεκίνησε πτωτικά την συνεδρίαση και μέχρι τα μισά της συνεδρίασης κινούνταν πτωτικά. Αίφνης γύρισε ανοδικά και μάλιστα με πολλά πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών (περίπου 10 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια). Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν οι περισσότερες ενδοομιλικές με στόχο αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και κυρίως αύξηση υπεραξιών.

Αντίδραση ΑΔΜΗΕ

Παρακολουθώντας τις τράπεζες ξεχάσαμε μερικά blue chips που είχαν υποτιμηθεί αδικαιολόγητα μετά τις πρόσφατες διορθώσεις. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ανήκει σε μία απ’ αυτές τις κατηγορίες. Η τιμή της είχε φτάσει στα επίπεδα του 1,7 ευρώ που αντιστοιχεί λίγο πάνω από την λογιστική της αξία. 

Εύλογη η χθεσινή ανοδική αντίδραση και μάλιστα με σημαντικό όγκο συναλλαγών

ΕΛΠΕ – Κλείνει το discount με τον ανταγωνισμό

Η μετοχή διαπραγματεύονταν με ένα σημαντικό discount έναντι του εγχώριου και ξένου ανταγωνισμού (διυλιστήρια-πετρελαιακές). Τα αποτελέσματά του 9μηνου ήταν εξαιρετικά και τώρα η αγορά διορθώνει την «χρηματιστηριακή παραφωνία (discount)». Θα πληρώσει και άλλο μέρισμα αρχές Ιανουαρίου 2023.

Παπουτσάνης

Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) του Ομίλου, επηρεαζόμενος από το επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας την 30.09.2022 ανήλθε σε 20,5 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ την 30.06.2022. Το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, άνω των 20 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία ολοκληρώνεται και τουλάχιστον για το επόμενο έτος δεν προβλέπονται σημαντικές νέες επενδύσεις.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Tράπεζα Πειραιώς

Σε B (high) από Β αναβάθμισε η DBRS την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόσφατη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του Ομίλου, ενώ επισημαίνεται ότι παραμένει αδύναμη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η Πειραιώς θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα ισχυρότερο προφίλ κινδύνου σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και όταν ενσωματώνει την αναμενόμενη πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και της καθαρής πιστωτικής επέκτασης καθώς και της ισχυρής κάλυψης έναντι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Η αναβάθμιση ενσωματώνει επίσης την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης του τραπεζικού ομίλου, με τον οίκο να αναμένει ότι η Πειραιώς θα διατηρήσει την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων υποστηριζόμενη από υψηλότερα περιθώρια επιτοκίων και χαμηλότερο πιστωτικό κόστος, δεδομένου του βελτιωμένου προφίλ κινδύνου.

Για τον ίδιο λόγο, η DBRS αναμένει ισχυρότερη δημιουργία βασικών κερδών, αντανακλώντας τη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση μετά από μια βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Η αξιολόγηση συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη το ισχυρό εγχώριο franchise της Πειραιώς στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τη μέτρια διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της. Θεωρεί ισχυρή τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της Πειραιώς, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε κραδασμούς.

Alpha Trust Ανδρομέδα – Μπαίνει στον δείκτη ESG

Στον δείκτη ESG μπαίνει από την 19η Δεκεμβρίου 2022 η μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα. Η μετοχή διαπραγματεύεται με discount περίπου 25% έναντι της εσωτερικής χρηματιστηριακής της αξίας. Η αλλαγή της επενδυτικής της πολιτικής από τον Οκτώβριο 2022 φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα.

Φιλιππος Νάκας: Μοιράζει  μέρισμα

Απόφαση για διανομή μερίσματος για την χρήση 1/7/2021-30/6/2022 πήρε η ΕΓΣ της εταιρείας. Το μικτό μέρισμα για την χρήση 01.07.2021 – 30.06.2022 ανέρχεται σε  0,10 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό καταβαλλόμενο μέρισμα ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,095 ευρώ. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος ορίστηκε η Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022.

Χρηματιστηριακές – Μερίδια αγοράς

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές στο ΧΑ τον Νοέμβριο κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, με ποσοστό 20,97%.

Την τριάδα συμπληρώνουν η Eurobank Equities (16,82%) και η Euroxx Χρηματιστηριακή (14,27%).

Ακολουθούν οι Εθνική Χρηματιστηριακή (10,76%), Alpha Finance (5,48%) και Optima Bank (5,01%).

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Citigroup Global (4,45%), UBS Europe (4,39%), Παντελάκης Χρηματιστηριακή (2,64%) και BOFA Securities (2,47%).

Αντίστοιχα, στο εντεκάμηνο του 2022, πρώτη είναι η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 23,30%, δεύτερη ακολουθεί η Eurobank Equities με ποσοστό 17,15% και τρίτη η Euroxx Χρηματιστηριακή με 12,63%.

Τέλος ακολουθούν οι Εθνική Χρηματιστηριακή (10,12%), Alpha Finance (6,15%), UBS Europe (5,65%), Optima Bank (4%), Λέων Δεπολας ΑΕΠΕΥ (2,98%) Citigroup Global (2,7%) και Παντελάκης Χρηματιστηριακή (2,51%).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ