Νέα
  • ΓΔ: 1412.59 -0.05%
  • Τζίρος: 23,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Crypto: Για εξαπάτηση 1,8 δισ. δολαρίων κατηγορείται ο ιδρυτής του FTX

O συνιδρυτής του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατηγορεί τον Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ, συνιδρυτή του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX,  ότι εξαπατούσε επί χρόνια τους επενδυτές.

Η SEC ανακοίνωσε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος συνελήφθη χθες στις Μπαχάμες μετά από ποινική δίωξη που ασκήθηκε στις ΗΠΑ, καταχράστηκε κεφάλαια των επενδυτών ύψους άνω των 1,8 δις. δολαρίων.

Επίσης, η SEC ανέφερε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του FTX απέκρυπτε τους κινδύνους και τη σχέση του ανταλλακτηρίου με την εταιρεία trading που είχε συστήσει, Alameda Research, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των πελατών του.

Χάρτινος πύργος η FTX

«Υποστηρίζουμε ότι ο Σαμ Μπένκμαν-Φριντ οικοδόμησε έναν χάρτινο πύργο στη βάση μίας απάτης, ενώ έλεγε στους επενδυτές ότι ήταν ένα από τα ασφαλέστερα κτίρια στον χώρο των crypto», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ εξέτρεπε δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων των πελατών για να βοηθήσει την ανάπτυξη άλλων εταιρειών, σημειώνει η εποπτική Αρχή στην καταγγελία της σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Στην καταγγελία της, υποστηρίζει ότι η FTX απέσπασε πάνω από 1,8 δις. δολάρια, περιλαμβανομένων 1,1 δις. δολαρίων από περίπου 90 Αμερικανούς επενδυτές, σε «ένα ενορχηστρωμένο πλαίσιο για την εξαπάτηση των επενδυτών», οι οποίοι τοποθετούσαν τα χρήματά τους με την πεποίθηση ότι η FTX είχε τους κατάλληλους ελέγχους.

Ειδική μεταχείριση της Alameda Research

Η Alameda Research μπορούσε να διατηρεί αρνητικό υπόλοιπο στον λογαριασμό της στην FTX και εξαιρείτο από τα πρωτόκολλα κινδύνων του ανταλλακτηρίου, σύμφωνα με την καταγγελία.

Η SEC υποστήριξε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ συνέχιζε να εξαπατά τους επενδυτές έως και τον περασμένο μήνα, ενώ προσπαθούσε να κλείσει μία μαύρη τρύπα πολλών δις. δολαρίων και αδυνατούσε να καλύψει τις αναλήψεις πελατών του.

Σταμάτησε την απάτη μόνο στις 11 Νοεμβρίου, όταν υπέβαλε την αίτηση πτώχευσης.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ