Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγορές: Αισιόδοξοι οι επενδυτές για το 2023 - Πώς σχεδιάζουν να επενδύσουν

Πηγή: AP

Παρά τη φετινή καταστροφή της αγοράς, οι επενδυτές αισθάνονται αρκετά αισιόδοξοι για το 2023, σύμφωνα με έρευνα του CNBC Delivering Alpha.

 • 4 στους 10 προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα αυξηθεί κατά 6% έως 10% το επόμενο έτος.
 • Σχεδόν 2 στους 10 περιμένουν κέρδη μεταξύ 11% και 19%. 
 • Το 6% περιμένει άλμα των μετοχών πάνω από 20%, κάτι που θα ισοσκελίσει τις φετινές απώλειες του S&P 500, ο οποίος πρόκειται να κλείσει το 2022 χαμηλότερα κατά 19%.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περίπου 400 υπεύθυνοι επενδύσεων, αναλυτές στρατηγικής μετοχών, διαχειριστές χαρτοφυλακίων κ.λπ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι φόβοι για το 2023

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες αισθάνονται αισιόδοξοι ότι η Federal Reserve μπορεί να ενορχηστρώσει κάποιου είδους «ήπια προσγείωση» για την οικονομία, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής νωρίτερα αυτόν τον μήνα αύξησαν τα ποσοστά κατά μισή μονάδα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Οταν ρωτήθηκαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους, ένα συντριπτικό 73% είπε ότι είναι η πολιτική της Fed.

Πηγή: CNBC


Στη δεύτερη θέση έρχεται πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.

Το 9% των συμμετεχόντων είπε ότι τα προβλήματα στο περιβάλλον της εργασίας και στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους.

Το 6% φοβάται μια πιθανή αναζωπύρωση της Covid-19, που δοκιμάζει την Κίνα αυτή την περίοδο.

Πληθωρισμός και επενδυτικό περιβάλλον

Περίπου 4 στους 5 συμμετέχοντες στην έρευνα προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται το νέο έτος.

Επίσης, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην αξία έναντι της ανάπτυξης το νέο έτος. Οι ενεργειακές μετοχές θα είναι επίσης το φαβορί μεταξύ των επενδυτών το 2023, με το 41% ​​των ερωτηθέντων να λέει ότι εκεί θα επικεντρωθεί. Από 31% συγκεντρώνουν για το επόμενο έτος οι μετοχές υψηλού μερίσματος, οι οικονομικές επωνυμίες και οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης ποια από παρακάτω πέντε μετοχές θα σκέφτονταν να αγοράσουν το 2023:

 • Amazon
 • Alphabet
 • Tesla
 • Netflix
 • Meta

Amazon και Alphabet ισοφάρισαν στις προτιμήσεις, με ποσοστό 37%. Η Tesla έλαβε το 17% των ψήφων, με το Netflix και τη Meta να συγκεντρώνουν το 6% και το 3% των ψήφων αντίστοιχα.

Πηγή: CNBC

Και οι πέντε παραπάνω μετοχές έχουν συντριβεί τον περασμένο χρόνο. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, το Netflix έχει σημειώσει ανάκαμψη. Οι μετοχές του αυξήθηκαν κατά 63% τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά εξακολουθούν να υποχωρούν κατά 51% για το 2022..

Στην Tesla, το 61% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χάνει την εμπιστοσύνη του στη μετοχή αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Έλον Μασκ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ήταν σαφής για τα κρυπτονομίσματα το νέο έτος: το 81% είπε ότι δεν θα τα αγγίξει.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ