Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρυσός: Εκτινάχθηκε σε υψηλό εξαμήνου - Προβλέψεις για ρεκόρ το 2023

Πηγή: AP

Η τιμή του χρυσού σημείωσε υψηλό έξι μηνών νωρίς την Τρίτη και οι αναλυτές πιστεύουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί το 2023.

Ο χρυσός κορυφώθηκε λίγο κάτω από τα 1.850 δολάρια ανά ουγγιά τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν υποχωρήσει και διαπραγματευτεί περίπου στα 1.834 δολάρια ανά ουγγιά αργά το πρωί στην Ευρώπη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,8% στα 1.840,50 δολάρια.

Οι τιμές του χρυσού ήταν σε άνοδο από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η αναταραχή στην αγορά, οι αυξανόμενες προσδοκίες για ύφεση και οι περισσότερες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αύξησαν τη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης - Στα 4.000 δολάρια ο χρυσός; Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023 εν μέσω φόβων για ύφεση

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank τόνισε ότι «οδηγός» για τις τιμές του χρυσού θα είναι τα πρακτικά της Τετάρτης από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Νέο υψηλό όλων των εποχών το 2023;

Ενα μεγάλο μέρος των προοπτικών στις παγκόσμιες αγορές για το 2023 εξαρτάται από την τροχιά της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αμβλύνουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και πιθανών υφέσεων.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το αν αυτό θα καταλήξει σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Ο Eric Strand, διευθυντής του ETF AuAg ESG Gold Mining, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το 2023 ο χρυσός θα φθάσει σε υψηλό όλων των εποχών, με την τιμή να ξεπερνά τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά.

«Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να προσθέτουν όλο και περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους, με νέο ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο του 2022», δήλωσε ο Strand.

«Πιστεύουμε ότι ο χρυσός θα τελειώσει το 2023 τουλάχιστον 20% υψηλότερα», τόνισε.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ