Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: Δίωξη για απάτη κατά του ιδρυτή της Celsius - Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Πηγή: Pexels

Μετά τον Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, τον ιδρυτή του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ο οποίος κατηγορείται για απάτες πολλών δις. δολαρίων εις βάρος των πελατών του, ένας άλλος πρώην επικεφαλής μεγάλης εταιρείας crypto διώκεται για αντίστοιχα αδικήματα.

Πρόκειται για τον Αλεξ Μασίνσκι, τον συνιδρυτή της χρεοκοπημένης τράπεζας crypto, Celsius Network, εναντίον του οποίου η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κατέθεσε αγωγή για παραπλάνηση των επενδυτών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν αυτοί μεγάλες ζημιές.

Aπέκρυπτε τις ζημιές από τις επενδύσεις 

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο 57χρονος Μασίνσκι, ο οποίος αυτοχαρακτηριζόταν ως σύγχρονος Ρόμπιν Χουντ, προέβαλε ψευδώς την εικόνα της Celsius ως μίας ασφαλούς εναλλακτικής στις τράπεζες, ενώ απέκρυπτε τις ζημιές εκατοντάδων δολαρίων που είχε από επικίνδυνες τοποθετήσεις των καταθέσεων των επενδυτών.

Η αγωγή που άσκησε η Τζέιμς αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον τομέα των crypto, ο οποίος έχει συγκλονισθεί από τις κατηγορίες κατά του Μπάνκμαν – Φριντ.

Η πορεία του Μασίνσκι

Ο Μασίνσκι, ουκρανικής καταγωγής που η οικογένειά του μετανάστευσε στο Ισραήλ, αποφάσισε να μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη μετά από ένα ταξίδι που είχε κάνει εκεί το 1988. 

Εκτοτε, ίδρυσε οκτώ εταιρείες και το 2017 εισήλθε στον χώρο των crypto, όταν στο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών του, Governing Dynamics, ήρθε ως στρατηγικός εταίρος η εταιρεία blockchain, MicroMoney. To ίδιο έτος, προχώρησε στην ίδρυση της Celsius.

Στα νεανικά του χρόνια, ο Μασίνσκι αγόραζε κατασχεμένα προϊόντα από δημοπρασίες στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και τα μεταπωλούσε με κέρδος.

Ο Μασίνσκι κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1,5 δις. δολάρια για να συστήσει διάφορες εταιρείες, τα οποία απέφεραν πάνω από 3 δις. δολάρια όταν ο ίδιος και άλλοι επενδυτές τις πούλησαν, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, στην οποία επίσης σημειώνει ότι έχει περισσότερες από 50 πατέντες.

Υπόσχεση για αποδόσεις 17%

Η Celsius υποσχόταν στους επενδυτές αποδόσεις έως 17%, από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των crypto. «Τα παίρνουμε από τους πλούσιους», φέρεται ότι δήλωνε ο ίδιος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Στις αρχές του 2022, είχε συγκεντρώσει 20 δις. δολάρια σε ψηφιακά assets από επενδυτές, αλλά η εταιρεία του δυσκολευόταν να δημιουργήσει αρκετά έσοδα για να πληρώνει τις υπεσχημένες αποδόσεις, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε πολύ πιο επικίνδυνες επενδύσεις, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο.

Η Celsius χορηγούσε δάνεια εκατοντάδων εκατ. δολαρίων χωρίς εξασφαλίσεις και επένδυε εκατοντάδες εκατ. δολάρια σε μη ρυθμισμένες αποκεντρωμένες χρηματοδοτικές πλατφόρμες.

Ο Μασίνσκι, ο οποίος φορούσε  μπλουζάκια με σλόγκαν, όπως «οι τράπεζες δεν είναι φίλοι σας», συνέχισε να παραπλανά τους επενδυτές ότι δήθεν η Celsius είχε μεγάλες αποδόσεις μέσα από επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, αναφέρει η αγωγή της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης.

Η Celsius υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία στις 13 Ιουλίου με βάση το άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία από τους πιστωτές, καταγράφοντας έλλειμμα 1,19 δις. δολαρίων στον ισολογισμό της.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ