Νέα
  • ΓΔ: 1013.66 -0.64%
  • Τζίρος: 56,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θεσμικοί επενδυτές: Θετικό τελείωμα σε μία αρνητική χρονιά

Πηγή: Pixabay

Η άνοδος των αγορών μετοχών και ομολόγων και η είσοδος επαγγελματικών Ταμείων στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών στο δ’ τρίμηνο αύξησε το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης, που διαμορφώθηκε στα 23 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,67% σε σχέση με το τέλος 2021.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, καθώς και η άνοδος του πληθωρισμού επηρέασαν τον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης.

Η σύνθεση του συνόλου της αγοράς στο τέλος του 2022 ήταν κατά 47,3% αμοιβαία κεφάλαια, 32,8% Asset Management, 18,5% εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και 1,3% σύνθετες και εναλλακτικές επενδύσεις.

Πάνω από 3,62 δισ. ευρώ οι εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο του 2020

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ, παρουσίασαν μείωση ενεργητικού 2,2% από την αρχή του χρόνου αλλά αύξηση 7,3% στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 10,88 δισ. ευρώ. Στο δ’ τρίμηνο καταγράφηκαν εισροές ύψους 373,8 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την αυξητική τους πορεία για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο του 2020 ξεπέρασαν τα 3,62 δισ. ευρώ. Τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν σημαντικές πιέσεις σε όλες τις κατηγορίες στο 9μηνο 2022, αλλά ανέκαμψαν λόγω ανόδου των μετοχών στο τελευταίο τρίμηνο.

Asset Management

H αύξηση από την αρχή του χρόνου ήταν 0,93% και διαμορφώθηκε στα 7,450 δισ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνονται θεσμικά χαρτοφυλάκια Επαγγελματικής Ασφάλισης τα οποία είναι υπό διαχείριση στα μέλη της Ε.Θ.Ε.

Εναλλακτικές Επενδύσεις

Το ενεργητικό των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (περιλαμβάνεται η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ) και το οποίο είναι υπό διαχείριση από μέλη της ΕΘΕ, κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,75% και ανέρχεται σε 305 εκατ. ευρώ

ΑΕ Ακίνητης Περιουσίας

Στο κλάδο των διαχείρισης χαρτοφυλακίων Ακίνητης περιουσίας, το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα στις 30/6/2022 ήταν αυξημένο κατά 18,02 στα 4,26 δισ. ευρώ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ