Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Reuters: Ξέπλυμα 1,3 δισ. δολ. σε διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων το 2020

Κρυπτονομίσματα
Κρυπτονομίσματα / Πηγή: Pixabay

Εγκληματίες ξεπλένουν εκατομμύρια δολάρια βρώμικου ψηφιακού χρήματος χρησιμοποιώντας έναν μικρό αριθμό χρηματιστηριακών εταιρειών και υπηρεσιών περί τα κρυπτονομίσματα, δείχνει έρευνα που ήρθε σε γνώση του Reuters σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μόλις 270 διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων στο διαδίκτυο, πολλές από τις οποίες είναι συνδεδεμένες με εταιρείες που πραγματοποιούν εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, έλαβαν πέρυσι 1,3 δισ. δολάρια σε παράνομα ψηφιακά νομίσματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 55% όλων των παράνομων εισροών κρυπτονομισμάτων που εντόπισε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Μια διεύθυνση κρυπτονομισμάτων είναι ένα σύνολο τυχαίων γραμμάτων και αριθμών που αντιπροσωπεύουν μια τοποθεσία σε ένα εικονικό δίκτυο. Το bitcoin, για παράδειγμα, μπορεί να αποσταλεί από μια συγκεκριμένη διεύθυνση σε μια άλλη μέσα στο δικό του δίκτυο.

Παρέμβαση από Γέλεν και Λαγκάρντ

Η παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων απασχολεί εδώ και καιρό τις ρυθμιστικές Αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να ζητούν αυστηρότερη εποπτεία τον προηγούμενο μήνα.

Τα αιτήματα για αυστηρότερους κανόνες έχουν προκύψει από τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι επενδυτές, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, έχουν στηρίξει το bitcoin, οδηγώντας σε αύξηση 1.000% το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου.

Αγνωστο το πραγματικό μέγεθος του κρυπτο-ξεπλύματος

Η έρευνα της Chainalysis κάλυψε μόνο τις εγκληματικές ή παράνομες ενέργειες της διαδικασίας της κρυπτογράφησης μέσω blockchain που υποστηρίζει τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Αυτές οι ενέργειες συσχετίζονται με τις διευθύνσεις οι υπηρεσίες των οποίων συνδέονταν για ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων.

Και όπως αναφέρει η έρευνα, κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχουν λάβει παράνομα κεφάλαια ακουσίως, λόγω έλλειψης αξιόπιστων ελέγχων.

Το πραγματικό μέγεθος του ξεπλύματος χρήματος και άλλων εγκλημάτων που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα -για παράδειγμα υπάρχουν εγκληματίες που χρησιμοποιούν το bitcoin για τη νομιμοποίηση παραδοσιακών χρημάτων- είναι άγνωστο.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έλαβαν τον υψηλότερο όγκο κρυπτονομισμάτων από παράνομες διευθύνσεις, κάτι που αντανακλά τα υψηλά μερίδια που κατέχουν όσον αφορά τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, αναφέρει η έρευνα της Chainanalysis.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα