Νέα
  • ΓΔ: 1034.81 +0.17%
  • Τζίρος: 1,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κερδισμένες στις θεσμικές επενδύσεις το 2022 Ακίνητα και Asset Management

Η άνοδος των αγορών μετοχών και ομολόγων και η είσοδος επαγγελματικών Ταμείων στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών στο δ’ τρίμηνο αύξησε το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης και διαμορφώθηκε στα 23 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 3,67% σε σχέση με το τέλος 2021.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση καθώς και η άνοδος του πληθωρισμού επηρέασαν τον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης.

Οι Α.Ε Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) ήταν οι μεγάλες κερδισμένες του 2022 και δείχνουν ότι έχουν προβάδισμα και για το α' τρίμηνο 2023. 

Η ανατίμηση ακινήτων και η έντονη αύξηση των επαγγελματικών ακινήτων στα χαρτοφυλάκια εισηγμένων στο Χ.Α  εταιρειών Ακίνητης Περιουσίας δημιούργησαν έναν ισχυρό κλάδο θεσμικής διαχείρισης. Στο κλάδο των διαχείρισης χαρτοφυλακίων Ακίνητης περιουσίας, το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα στις 30/6/2022 ήταν αυξημένο κατά 18,02 εκατ. ευρώ στα 4,26 δισ. ευρώ

Η σύνθεση του συνόλου της αγοράς στο τέλος 2022 ήταν κατά 47,3% αμοιβαία κεφάλαια, 32,8% Asset Management, 18,5% εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και 1,3% σύνθετες και εναλλακτικές επενδύσεις.

Πάνω από 3,62 δισ. ευρώ οι εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020

Σε ότι αφορά τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ παρουσίασαν μείωση ενεργητικού 2,2% το 2022 αλλά αύξηση 7,3% στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 10,88 δις. Ευρώ.

Eισροές στο δ' τρίμηνο 2022

Στο δ’ τρίμηνο καταγράφηκαν εισροές ύψους 373,8 εκατ. ευρώ συνεχίζοντας την αυξητική τους πορεία για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020 ξεπέρασαν τα 3,62 δισ. ευρώ τα περισσότερα βεβαίως (πάνω από 2 δισ. Ευρώ ήταν σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια). Τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν σημαντικές πιέσεις σε όλες τις κατηγορίες στο 9μηνο 2022 αλλά ανέκαμψαν λόγω ανόδου των μετοχών στο τελευταίο τρίμηνο.

Μετοχικά Ελλάδος - Είναι επενδεδυμένα σε ποσοστά 80-85% σε ελληνικές μετοχές

Τα Μετοχικά α/κ Ελλάδος καταγράφουν μία οριακή υποαπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη από την αρχή Ιανουαρίου (2/1) έως τις 19 Ιανουαρίου 2022 (την μέρα της διόρθωσης)  επειδή ουσιαστικά έχουν μειώσει τα περισσότερα κάποιες θέσεις τους στην αρχή του χρόνου φοβούμενα το ενδεχόμενο εισόδου της Ευρώπης σε ύφεση.

Ενδεικτικά η μέση απόδοση των μετοχικών α/κ Ελλάδας ( εσωτερικού όπως λέγαμε παλαιότερα) διαμορφώνεται κοντά στο 3,5% όταν ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε εκείνη την ημέρα απόδοση 4% σε σχέση με την αρχή του χρόνου. Αυτό δείχνει ότι η ποσόστωση των περισσότερων μετοχικών α/κ εσωτερικού κυμαίνεται μεταξύ 80-85% σε ελληνικές μετοχές. 

Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2022, τα μετοχικά Ελλάδος που είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις ήταν το Allianz Eπιθετικής Στρατηγικής (4,75%), Allianz Mετοχικό (4,57%),  και το Alpha Trust Hellenic  (θεσμικό και ιδιωτικό) με περίπου 4,15%.  

Asset Management

H αύξηση από την αρχή του χρόνου ήταν 0,93% και διαμορφώθηκε στα 7,450 δισ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνονται θεσμικά χαρτοφυλάκια Επαγγελματικής Ασφάλισης τα οποία είναι υπό διαχείριση στα μέλη της Ε.Θ.Ε. 

Ουσιαστικά η αύξηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε 23  μαζί με την  ΕΔΕΚΤ (ΑΕΔΑΚ) αύξησαν  τα υποδιαχείριση κεφάλαια Asset Management.

Εναλλακτικές Επενδύσεις

Το ενεργητικό των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (περιλαμβάνεται η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ) και το οποίο είναι υπό διαχείριση από μέλη της ΕΘΕ, κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,75% και ανέρχεται σε 305 εκατ. Ευρώ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ