Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνείς αγορές: Καμπανάκι από επενδυτές για το ράλι ομολόγων και μετοχών

Πηγή: Eurokinissi

Ανησυχία ότι το ράλι στις αγορές ομολόγων και μετοχών στηρίζεται σε «ευσεβείς πόθους» για ταχεία μείωση του πληθωρισμού και αλλαγή κατεύθυνση της πολιτικής της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών, εκφράζουν επενδυτές.

Οι τιμές των ομολόγων έχουν ανακάμψει γρήγορα από την αρχή του έτους από το περσινό ιστορικό sell-off καθώς οι αγορές ποντάρουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδυνθούν και στην περίπτωση της Fed θα αναστραφούν μέσα στο 2023.

Τον προβληματισμό για το ράλι δείχνει και το σημερινό sell-off μετοχών και ομολόγων στην Ευρωζώνη μετά την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Ιανουάριο στο 5,8% από 5,5% τον Δεκέμβριο και την εκτίναξη του δομικού πληθωρισμού στο 7,5%. Στον προβληματισμό συνέβαλε και η μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2% στο δ' τρίμηνο του 2022. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν περίπου 8 μονάδες βάσης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 50 σημείωνε πτώση 1,2%. 

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Αύξηση των αποδόσεων μετά την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία

Απόδοση 3,3% από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg για κρατικά και εταιρικά ομόλογα, με και χωρίς επενδυτική διαβάθμιση, η απόδοσή τους είχε φθάσει στο 3,3% από την αρχή του έτους, σε τροχιά για να σημειώσει την ισχυρότερη επίδοση από το 1999 που άρχισε να καταρτίζεται ο σχετικός δείκτης. 

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις εισροές-ρεκόρ για τον Ιανουάριο στα ομολογιακά κεφάλαια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες ανήλθαν σε 19,3 δισ. δολάρια στις 26 Ιανουαρίου.

Αρκετοί επενδυτές και αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι το ράλι στηρίζεται σε ένα ιδανικό σενάριο των αγορών, οι οποίες έχουν τάση να προβάλουν τις επιθυμίες τους κόντρα στην πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκές αγορές: Ολική επαναφορά των επενδυτών - Κέρδη για μετοχές, ομόλογα και ευρώ

Διαφορετική η πραγματικότητα

Η επικεφαλής επενδύσεων σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, Monica Erickson, δήλωσε στους Financial Times ότι η αγορά θα προσγειωθεί στη μακροοικονομική πραγματικότητα, η οποία είναι αντίθετη με ό,τι ελπίζει.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Fed να μειώσει τον πληθωρισμός στον στόχο του 2% χωρίς να βάλει την οικονομία σε ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων της Wells Fargo.

Ράλι μετοχών 7% με βάση ένα ιδανικό σενάριο

Την ίδια άποψη έχει και ο Eric Robertsen, ο επικεφαλής έρευνας και βασικός αναλυτής της Standard Chartrered, ο οποίος εκτιμά ότι το ράλι στις αγορές θα σταματήσει. Αν και η βρετανική τράπεζα προβλέπει, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου της στις 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ο Robertsen δεν συμμερίζεται την εκτίμηση των traders ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μ.β. από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους.

Για τον ίδιο λόγο, θεωρεί ότι είναι αδικαιολόγητη η αισιοδοξία των χρηματιστηρίων που έχουν αυξηθεί πάνω από 7% το 2023. «Η ανάκαμψη των ριψοκίνδυνων assets φαίνεται να εξαρτάται από μία δύσκολη ισορροπία, δηλαδή να είναι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, αλλά όχι τόσο χαμηλά ώστε να κτυπάνε καμπανάκια για την ανάπτυξη και τα κέρδη… Οι προσδοκίες για ένα ιδανικό σενάριο είναι πολύ αισιόδοξες», ανάφερε ο Robertsen σε σημείωμά του.

Διαβάστε επίσης: BofA: Οι fund managers «γυρίζουν την πλάτη» στις ΗΠΑ και επιλέγουν ευρωπαϊκές μετοχές

Ανθεκτικός ο δομικός πληθωρισμός

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι ανθεκτικός παρά την ομοβροντία αυξήσεων των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προβλέψεις της αγοράς είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τελικά κοντά στον στόχο 2% της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά αυτός κινείτο τον Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 6,5% στις ΗΠΑ και 9,2% στην Ευρωζώνη, ενώ ο πυρήνας του – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – παρέμεινε ισχυρός και αυξήθηκε μάλιστα στην Ευρωζώνη.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Jennifer McKeown, δήλωσε ότι «με βάση σχεδόν κάθε μέτρο, οι πληθωριστικές προσδοκίες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδά τους και υψηλότερα από τα επίπεδα που θα ήταν συμβατά με τον στόχο 2% των μεγάλων κεντρικών τραπεζών».

Αν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μία παρατεταμένη περίοδο ή τα αυξήσουν περισσότερο απ’ ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, το ράλι των ομολόγων θα μπορούσε να εκτροχιασθεί, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Κ. Λαγκάρντ: Θα παραμείνουμε στην πορεία αύξησης των επιτοκίων - Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Με πληροφορίες από FT και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ