Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Αύξηση των αποδόσεων μετά την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Αυξήθηκε απρόσμενα τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ισπανία μετά από πέντε μήνες μείωσης, ωθώντας τους traders να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους σχετικά με το πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,8% σε ετήσια βάση από 5,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία. Η μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ήταν ότι ο δείκτης θα επιβραδυνόταν στο 4,8%.

Οι προβλέψεις των αναλυτών έγιναν πιο δύσκολες αυτό τον μήνα λόγω των αλλαγών σταθμίσεων του εναρμονισμένου δείκτη της Eurostat.

Οι αγορές χρήματος βλέπουν στο 3,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Οι αγορές χρήματος αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για το τελικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 9 μονάδες βάσης, περίπου στο 3,5% στα μέσα του έτους, από 2% που είναι σήμερα.

Τα ομόλογα της Ευρωζώνης πωλήθηκαν μαζικά, με την απόδοση των ισπανικών τίτλων να αυξάνεται 8 μ.β. σε όλη την καμπύλη των αποδόσεων. 

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 5 μ.β., λιγότερο από ό,τι αυξήθηκαν των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον Fitch την Παρασκευή στη βαθμίδα ‘ΒΒ+’, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων σημείωναν επίσης άνοδος 8 μ.β. στο 2,32%, το υψηλότερο επίπεδο από τις  6 Ιανουαρίου.

Ανησυχία για τον δομικό πληθωρισμό

«Ο υψηλότερος δομικός πληθωρισμός είναι πηγή ανησυχίας», δήλωσε ο αναλυτής της ING, Antoine Bouvet, σημειώνοντας ότι «το sell-off δείχνει ότι οι αγορές έχουν ποντάρει σε χαμηλότερο πληθωρισμό και η ανακοίνωση των ισπανικών στοιχείων τις αιφνιδίασε».

Τα υψηλότερα επιτόκια ενίσχυαν το ευρώ, το οποίο σκαρφάλωσε 0,4% στα 1,0914 δολάρια, λίγο κάτω από το υψηλό 9μήνου της προηγούμενης εβδομάδας.

Η αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία καθοδηγήθηκε από την ανάκαμψη του κόστους των καυσίμων και τις μικρότερες εκτπώσεις στις πωλήσεις οικιακών ειδών στην αρχή του έτους.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, εκτινάχθηκε στο 7,5%, δείχνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ευρείας κλίμακας.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, μία ημέρα με την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Στην Ισπανία, η αύξηση του κόστους έχει συμπιέσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υπονομεύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Bloomberg Economics, η απρόσμενη αύξηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Ισπανία δείχνει ότι η επιβράδυνση των τιμών δεν θα είναι τόσο ταχεία όσο αναμενόταν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ