Νέα
 • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
 • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το νέο PPA της Mytilineos, το «Buy» στην Alpha Bank και η συνέντευξη της Seajet

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η χθεσινή έντονη υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται FED ή αλλιώς Jerome Powell.  Eίναι σαφής η προσπάθεια της FED αφ’ ενός να κινηθεί έντονα αυξητικά στα επιτόκια για λόγους αντιπληθωριστικούς. Όμως πέρα απ’ αυτό η FED γνωρίζει ότι η άνοδος των αμερικανικών αγορών (τρισεκατομμυρίων δολαρίων) δημιουργεί με την σειρά της πληθωριστικές πιέσεις και στα ακίνητα και σε όλες τις επενδύσεις.Έτσι θέλει να κινηθούν οι κεφαλαιαγορές συγκρατημένα.

Ευρωπαϊκές αγορές: Ηπια υποχώρηση αλλά ανησυχίες για τις επόμενες

Ήπια υποχώρηση που θεωρείται αναμενόμενη - λόγω του ότι κινούνται σε ιστορικά υψηλά οι περισσότεροι δείκτες- είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Όμως το γεγονός ότι είναι υπεραγορασμένες και οι ρυθμοί ανάπτυξης χαμηλότεροι απ’ ότι 2022, δημιουργεί ανησυχίες για μεγάλες διορθώσεις.

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, θεωρητικού περιεχομένου

Ενδιαφέρουσα θα είναι η σημερινή εκδήλωση για την κεφαλαιαγορά, η οποία θα διεξαχθεί  σε αθηναϊκό ξενοδοχείο και θα απευθύνουν εναρκτήριους χαιρετισμούς ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Διευθύντρια και Επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο κα. Andreea Moraru και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mario Nava.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της EBRD και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται προς υλοποίηση.  

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Η MYTILINEOS - Energy & Metals και η Centrica υπέγραψαν Συμφωνία Πώλησης Ενέργειας (PPA) με τη Vodafone UK που αφορά σε παραγόμενη ενέργεια από πέντε (5) φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο PPA από ηλιακή ενέργεια μεταξύ των  MYTILINEOS, Vodafone και Centrica στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προηγούμενου έτους για την παροχή 109 GWh «πράσινης» ενέργειας και συνολικά ένα από τα μεγαλύτερα που υπογράφονται στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα,τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στο Νόρφολκ, το Νότιγχαμσαϊρ, το Στάφορντσαϊρ, το Μπάκιγχαμσαϊρ και το Ντόρσετ και έχουν συνολική ισχύ 232 MW. Όλα τα έργα αναπτύχθηκαν και βρίσκονται υπό κατασκευή από τη MYTILINEOS, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τους (COD) αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς και κατά το 1ο τρίμηνο του 2024.

CENERGY: Νέο μεγάλο έργο για τον ΑΔΜΗΕ

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, ανέλαβε από τον ΑΔΜΗΕ δύο έργα με το «κλειδί στο χέρι» που αφορούν παραλλαγές Γραμμών Μεταφοράς (Γ.Μ.), καθώς και υπογειοποιήσεις των εναέριων Γ.Μ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων καλωδιακών συστημάτων 400 kV για την πλήρη κατασκευή της παραλλαγής της Γ.Μ. 400 kV «Λάρυμνας-Αλιβερίου» πλησίον του ποταμού Λήλαντα. Το δεύτερο έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων καλωδιακών συστημάτων 150 kV για τις υπογειοποιήσεις των εναέριων Γ.Μ. 150 kV «Λάδωνας-Πάτρα» και «Πάτρα-Πύργος» στην περιοχή της Μεσσάτιδας.

ENTERSOFT - Xρονιά μεγάλης επιχειρηματικότητας και υψηλών αποτελεσμάτων το 2022

Το 2022 υπήρξε για την Entersoft χρονιά έντονης δραστηριότητας καθώς ολοκληρώθηκαν 4 εξαγορές σε διάστημα 13 μηνών, η ανάπτυξη των νέων προϊόντων εισήλθε στα  τελευταία στάδιά της, επιταχύνθηκε η είσοδος σε νέες γεωγραφικές και κάθετες αγορές, δημιουργήθηκαν περιφερειακά κέντρα απομακρυσμένης υλοποίησης στην Πάτρα και τη Λάρισα και ολοκληρώθηκε το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της δομής με την συγχώνευση εταιρειών στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Entersoft υλοποίησε με συνέπεια τον προϋπολογισμό της, πετυχαίνοντας ισχυρή ανάπτυξη εσόδων κατά 23%, τόσο οργανική όσο και προερχόμενη από εξαγορές, σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από ένα σπάνιο μίγμα πολλαπλών παραγόντων αστάθειας.

Ταυτόχρονα, η Εταιρεία πέτυχε υψηλή κερδοφορία με περιθώριο EBITDA άνω του 30% και εξαιρετικά ικανοποιητική βάση επαναλαμβανόμενων εσόδων €16,7 εκατ. έναντι €14,0 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση 2021.

Τράπεζα της Ελλάδος: Θα παρακολουθεί και τις ομολογιακές εκδόσεις με χαρακτήρα ESG

Ενδιαφέρουσα η είδηση που πέρασε στα «ψιλά» του Τύπου. Η Τράπεζα της Ελλάδος αξιοποιεί τις πληροφορίες από τα μικροδεδομένα που περιλαμβάνονται σε βάση δεδομένων της, καθώς και την πληροφόρηση που περιέχεται σε δημοσιευμένα έγγραφα των ίδιων των εκδοτών, για την παραγωγή νέων στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τις εκδόσεις χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης από κατοίκους εσωτερικού.

Στα χρεόγραφα βιώσιμης χρηματοδότησης περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες, κατ’ αντιστοιχία με την πρακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ:

 1. πράσινα χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων,
 2. κοινωνικά χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων,
 3. χρεόγραφα αειφορίας, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων και κοινωνικών έργων συνδυαστικά,
 4. χρεόγραφα συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας, οι εκδότες των οποίων δεσμεύονται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας, χωρίς όμως να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των εσόδων της έκδοσης.

Συνέντευξη της Seajet; Για να δούμε εάν εξελιχθεί σε «πεδίο μάχης»

Μία φαινομενικά ήπιων τόνων και καλών προθέσεων συνέντευξη (για τις δράσεις υγείας και παιδείας της Seajet στο Αιγαίο) μπορεί να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης»;  Βεβαίως εάν γίνουν ερωτήσεις και υπάρξουν απαντήσεις από τον κ. Ηλιόπουλο για τα πρόσφατα θέματα Πειραιώς- MIG. Θα υπάρξει και μεγάλη προσέλευση δημοσιογράφων και «επενδυτών» μαθαίνουμε.  

Goldman Sachs - Σειρά παίρνουν τα εμπορεύματα

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι μετά τις μετοχές που έχουν «τρέξει» τώρα παίρνουν σειρά τα εμπορεύματα έτσι ώστε να κλείσει το «gap» μεταξύ τους. Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, παρά το άνοιγμα της οικονομία Κίνας νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, τις πιο «φωτεινές» μελλοντικές μακροοικονομικές προοπτικές και την ισχυρή απόδοση των risk assets, οι συνολικές αποδόσεις των δεικτών των βασικών εμπορευμάτων ήταν απογοητευτικές μέχρι στιγμής φέτος.

Citi research: Σύσταση Buy στην Alpha Bank με τιμή στόχο Ευρώ 1,60

Ο αμερικανικός οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της Τράπεζας και βλέπει ενισχυμένο τον ισολογισμό της
Τις εκτιμήσεις της για την Alpha Bank αναβαθμίζει η Citi research, δίνοντας σύσταση «Buy» από «Neutral» και τιμή-στόχο σε 1,60 ευρώ από 1,09 για τη μετοχή της Τράπεζας, προβλέποντας συνέχεια στο ράλι ανόδου.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Citi, οι βελτιωμένες εκτιμήσεις για την Alpha Bank είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των εσόδων της, ενώ αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα στη μείωση των ΜΕΑ. Παράλληλα, η Citi κάνει ειδική αναφορά στο βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον και στον ενισχυμένο ισολογισμό της Τράπεζας, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη, καθώς βλέπει τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους (ΝΙΙ) να αυξάνονται κατά 5%-7% ετησίως μέχρι το 2025.

OPTIMA BANK: Νέο επενδυτικό προιόν

Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο «Optima greek income ομολογιακό εσωτερικού» παρουσιάζει η Optima asset management ΑΕΔΑΚ, θυγατρική της Optima bank, στο πλαίσιο ενίσχυσης του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου. Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο (Α/Κ) που διατίθεται μέσω του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, απευθύνεται σε επενδυτές με μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που επιθυμούν να διακρατήσουν την επένδυσή τους καθ’ όλη τη διάρκειά του και επιζητούν τακτικό εισόδημα.

Το “Optima greek income ομολογιακό εσωτερικού”, της Optima asset management ΑΕΔΑΚ, έχει τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα:

 • δυνατότητα διανομής ετήσιου μερίσματος, το οποίο για το 2023 εκτιμάται στο 3,25%
 • πρόσβαση σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων με υψηλές αποδόσεις
 • δυνατότητα συμμετοχής με ελάχιστο κεφάλαιο, μόλις 1.000 ευρώ, προσφέροντας συγχρόνως επαγγελματική διαχείριση και διασπορά κινδύνου
 • προκαθορισμένη λήξη τον Μάρτιο 2028, οπότε και ρευστοποιείται, αποδίδοντας τα χρήματα στους επενδυτές.
 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ