Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η Μotor Oil και τo rebalancing, η αθόρυβη Autohellas και η μετοχή του ΟΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές» του α' διμήνου στην Ευρώπη. Χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα από ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές αγορές, θεωρούμε ότι δύσκολα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την άνοδο του Γενικού Δείκτη στο α' δίμηνο  που ήταν 21,45%. Σίγουρα είναι πάνω από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον τις μεγαλύτερες. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά τον Φεβρουάριο ήταν 10,41% και σίγουρα ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη (Ευρωζώνη και Βρετανία). 

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Φεβρουάριο ήταν 110 εκατ. Ευρώ και από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση  διακρίθηκαν οι τράπεζες με μηνιαία άνοδο 20,25%  ενώ από την αρχή του χρόνου ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ξεπερνά το 45%.

Aμερικανικές αγορές - Τεράστια διακύμανση τον Φεβρουάριο

Βλέπαμε τα διαγράμματα 30ημερών των 3 μεγαλύτερων δεικτών και δεν τα πιστεύαμε. Μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές αγορές (δείκτες) κατέγραφαν άνοδο της τάξης του 5-6% περίπου. Μετά και μέσα σε λίγες συνεδριάσεις (ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα) έχασαν όλη την ανοδό τους με αποτέλεσμα να κλείσουν με οριακές μεταβολές. Ενδεικτικά η μηνιαία απόδοση του Dow Jones ήταν (-0,35%) και του S&P 500 (0,2%). Αιτία για την πορεία «ασανσέρ» ήταν κυρίως οι φόβοι για τα επιτόκια. Νομίζω ότι τώρα δεν θα πρέπει να έχουν φόβο. Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Τράπεζες - Μηνιαία άνοδος ρεκόρ για τις τραπεζικές μετοχές

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που υπεραπόδωσαν τον Φεβρουάριο σε πανευρωπαικό επίπεδο.  Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε μηνιαία μεταβολή 27,11%, η μετοχή της ΕΤΕ 22%, η Alpha Bank 19%  και η Eurobank 17%. Tώρα οι τραπεζικές μετοχές έχουν φτάσει τις τιμές στόχους που είχαν δώσει οι περισσότεροι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές (concensus). Το θέμα είναι από εδώ και πέρα.

ΜOTOR OIL - To rebalancing στον MSCI εκτίναξε την αξία συναλλαγών και την μετοχή

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από το rebalancing που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, καθώς στον δείκτη MSCI Greece Standard εντάσσεται από σήμερα η μετοχή της Motor Oil. Η μετοχή έκανε συναλλαγές περίπου 20 εκατ. Ευρώ και αυξήθηκε κατά 3,94%. Καλορίζικη στο «κλαμπ».

Αναζωπυρώνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη - Κίνδυνος για τα ομόλογα  

Οι ενδείξεις είναι ότι η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν σημαντική αύξηση πληθωρισμού τον Φεβρουάριο λόγω ανόδου των τροφίμων και των πρώτων υλών. Πιθανότατα , ίσως τσιμπήσει και ο ελληνικός πληθωρισμός γιατί τα τρόφιμα είναι σταθερά υψηλά και η ενέργεια δεν λέει να υποχωρήσει. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο δεν είχαμε εκπτώσεις που θα μπορούσαν να φρενάρουν την άνοδο των τιμών. Ίδομεν. To θέμα είναι η πορεία των κρατικών ομολόγων (και δη των ελληνικών) που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Eurobank -  Αποτελέσματα και αγορές από Fairfax

Η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Έτους 2022 θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18:00. Eν τω μεταξύ, μαθαίνουμε ότι η Fairfax είναι ανάμεσα στους πολλούς ξένους αγοραστές του τελευταίου μήνα και ότι έχει αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της. Θα φανεί στο μετοχολόγιο.

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

ΟΤΕ - Στα ίδια επίπεδα με τα τέλη του 2022 η μετοχή

Δεν είναι μυστικό ότι η μετοχή του ΟΤΕ έχει υποαποδώσει και σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα περισσότερα δημοσιεύματα εστιάζουν στο μέρισμα και ότι δεν ικανοποίησε τους ξένους μετόχους. Το μέρισμα ήταν μια χαρά εάν δείτε την μερισματική απόδοση που φτάνει στο 4% περίπου. Το πρόβλημα ήταν επικοινωνιακό προς τους επενδυτές από την πλευρά της διοίκησης. Δεν είπε ξεκάθαρα ότι το 2021-2022 είχαν ιστορικά υψηλές επενδύσεις οι οποίες θα αποδώσουν σε ορίζοντα 3-5 ετών.  Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν funds που κτίζουν θέσεις πάνω στη μετοχή, στα παρόντα επίπεδα.

Autohellas - Αθόρυβη άνοδος, σφήνα στην τραπεζική παντοδυναμία

Αν ψάξουμε ποια μετοχή μπήκε σφήνα στην τραπεζική χρηματιστηριακή παντοδυναμία του α' διμήνου 2023 δεν θα πάει το μυαλό μας ότι ήταν η Autohellas. Ειδικά τον Φεβρουάριο η μετοχή κατέγραψε άνοδο 20,6% (3η ανάμεσα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης) με αυξημένες συναλλαγές. Μαθαίνουμε ότι τα αποτελέσματα 2022 θα είναι εξαιρετικά και ότι θα μοιράσει ιστορικά υψηλό μέρισμα.

Mυτιληναίος - Παρουσία στο Λονδίνο και στα στούντιο του CNBC

«Aλώνισε» το City ο Ευάγγελος Μυτιληναίος χθες. Από τις παρουσιάσεις στο κέντρο του Λονδίνου του ομίλου, σε μεγάλους ξένους επενδυτές, βρέθηκε στα τηλεοπτικά στούντιο του CNBC όπου μίλησε και ως πρόεδρος του ομίλου και ως πρόεδρος της Eurometaux για τις ενεργειακές εξελίξεις και ιδιαίτερα για το LNG.  O κ. Μυτιληναίος επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γιατί βάζουν ποινές στις ενεργειακές επιχειρήσεις ενώ αντίθετα, στην Αμερική δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Μάλιστα «έκρουσε» τον καμπανάκι για τον κίνδυνο των μετάλλων και της βιομηχανίας από την έλλειψη πρώτων υλών.

ΙNTΡΑΚΟΜ Aviation

Η "ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ"  ανακοίνωσε την ίδρυση της "INTRACOM ΑVIATION ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”. Ιδρυτές μέτοχοι της νέας εταιρείας του Ομίλου, είναι η "INTRACOM VENTURES”, κατά ποσοστό 51%, και η "INTRACOM DEFENSE A.E.”, κατά ποσοστό 49%.

H INTRACOM ΑVIATION έχει ως βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών, την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών εφαρμογών πάσης φύσεως, και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οποιοσδήποτε φύσεως με σκοπό την ανάληψη των παραπάνω έργων.

Noval Property

Kατά την 31 η Δεκεμβρίου 2022, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των 62 επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφώθηκε σε 486,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 73,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 17,7%) έναντι της εύλογης αξίας της 31ης Δεκεμβρίου 2021 (413,3 εκατ. Ευρώ).

Η Noval Property εντός του 2022 απέκτησε 3 νέα ακίνητα μέσω αγοράς, μεταξύ των οποίων κτήριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, και 18 ακίνητα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με εισφορές σε είδος.

Κατά το 2022 η Noval Property, συνεχίζοντας με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής της, εστίασε στην ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED. Τα ακίνητα αυτά, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ομόλογο, περιλαμβάνουν το νέο κτήριο γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, το νέο κτήριο logistics στη Μάνδρα, το κτήριο στην οδό Αρδηττού στο Μετς το οποίο ανακατασκευάζεται και μετατρέπεται σε μικτή χρήση κατοικιών και γραφείων, το κτήριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, το οποίο επίσης ανακατασκευάζεται, καθώς και, σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, το νέο συγκρότημα γραφείων στο πρώην οικόπεδο Kodak στο Μαρούσι.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ