Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, η εκτίναξη κερδοφορίας της Αutohellas και ο ΟΠΑΠ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Τραπεζική κρίση: Τι κρατάμε και τι πετάμε; Κρατάμε ότι η Moody's υποβάθμισε πολλές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Άρα ο κίνδυνος για νέα κρίση παραμένει. Μόνο που η κρίση αυτή δεν θα είναι συστημική. Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μεν έκθεση αλλά ήταν πολύ μικρή και στις 3 αμερικανικές τράπεζες που έκλεισαν. Ωστόσο τα υψηλά αποθέματα που έχουν (buffers) αποτελούν «αερόσακους» για τις όποιες «προσκρούσεις». 

Τέλος οι ελληνικές τράπεζες δεν ανησύχησαν από την «αμερικανική» τραπεζική κρίση όσο από το ενδεχόμενο της μετάδοσής της σε ευρωπαίους μετόχους τους. Last but not least, η Credit Suisse παραμένει ένα σημαντικό «αγκάθι». Μόνο που τώρα το γνωρίζουν όλοι και έτσι αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Ήδη πολλά κράτη της Ευρωζώνης την έχουν βγάλει από την λίστα των διαπραγματευτών ομολόγων τους.

Refief rally στα χρηματιστήρια

Η είδηση του χαμηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ (6%) δημιούργησε συνειρμικά τις σκέψεις ότι πλέον η FED έχει κάθε λόγο να βγάλει το πόδι από το γκάζι της ανόδου των επιτοκίων και κινηθεί ομαλότερα. Για τον Μάρτιο υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Ή δεν θα κάνει καμία αύξηση επιτοκίων ή θα κάνει μία μικρή αύξηση της τάξης του 0,25% και άλλη μία μικρή τον επόμενο μήνα. 

Οι σκέψεις αυτές μετέτρεψαν τους πωλητές σε αγοραστές, με αποτέλεσμα αφ' ενός οι αμερικανικοί δείκτες να γυρίσουν καθαρά ανοδικοί και οι ευρωπαϊκοί δείκτες να κάνουν ένα σημαντικό ενδοσυνεδριακό ράλι (της τάξης του 3-4% για τους μεγαλύτερους) και να κλείσουν οι βασικότεροι δείκτες με άνοδο πάνω από 2%. Ε όταν βλέπεις τον DAX να αυξάνεται 2% περιμένει κάποια αντίστοιχη άνοδο (ή και μεγαλύτερη) από τον εγχώριο Γενικό Δείκτη.

Γενικός Δείκτης - Επιστροφή στα κομβικά σημεία των 1.080 μονάδων

Όπως είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε αρκετά πέριξ των 1.080 μονάδων πριν κάνει την βουτιά της εβδομάδας αυτής προς τις 1.040 μονάδες (με χαμηλό στις 1.023 μ). Τώρα με δύο συνεδριάσεις, κατάφερε να επιστρέψει πάλι κοντά στις 1.080 μονάδες τις οποίες μπορεί να τις «πιάσει» και σήμερα.  Εάν το καταφέρει, πλέον ανοίγει ο δρόμος προς τις 1.100 μονάδες που «αποχαιρέτησε» την προηγούμενη εβδομάδα. Αρκεί πάλι να μην έχουμε «μαύρους κύκνους».

Τράπεζες - Βουτιά για να «αδειάσουν» τους σορτάκηδες

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν τραπεζοκεντρική. Όλα τα μάτια πάνω στις τραπεζικές μετοχές, όλη η ανοδική αντίδραση από τις τραπεζικές μετοχές και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου από τις τράπεζες. Αφερίμ. Όμως η χθεσινή συνεδρίαση είχε το εξής περίεργο φαινόμενο. Ξεκίνησε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης (λόγω τραπεζών) έφτασε στις 1.064 μονάδες και αίφνης δέχθηκε πυρά πωλητών στις τράπεζες που τον οδήγησαν πάλι για λίγο στις 1.045 μονάδες. Οι εγχώριοι χρηματιστές ψάχνονταν να δουν τι είδηση βγήκε και δεν έβρισκαν. Τελικά, με την «βουτιά» ξεπέταξαν τους σορτάκηδες και μετά ξεκίνησαν οι μεγάλες εντολές αγοράς που οδήγησαν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα και τον δείκτη από τις 1.045 στις 1.074 μονάδες. Τόσο απλά, «τους πήραν τα χαρτάκια» που λένε στην πιάτσα.

ΕΤΕ: Ξεπέρασε τους στόχους η κερδοφορία - Βοήθησαν επιτόκια, πωλήσεις asset και συγκράτηση κόστους

Τα κέρδη περιόδου ανήλθαν σε 1,120 δισ, αυξημένα κατά 29% ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις, καθώς και του κέρδους από την πώληση του 51% της NBG Pay ξεπέρασε η κερδοφορία του ομίλου τα 1,1 δισ. Ευρώ με άνοδο 29%

Ισχυρή οργανική κερδοφορία ύψους 0.7 δισ. σε επίπεδο Ομίλου που υπερβαίνει κατά πολύ το στόχο ύψους  0,5 δισ. περίπου για το οικονομικό έτος 2022

  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη κατά +13% ετησίως, παρά τη σημαντική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και τη μικρότερη συνεισφορά του Προγράμματος Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ). Η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους αντανακλά τη θετική επίπτωση από την αύξηση των δανειακών υπολοίπων, συνεπικουρούμενη από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά το Β’ Εξάμηνο 2022
  • Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διατηρήθηκε στο υψηλό επίπεδο του +21% σε ετήσια βάση, αποτυπώνοντας την ισχυρή ανάπτυξη όλων των εργασιών, ως αποτέλεσμα του αυξημένου όγκου συναλλαγών. Η ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη των οργανικών εσόδων βελτίωσε περαιτέρω τον δείκτη κόστους προς οργανικά έσοδα σε 46,9% το 2022 από 52,3% το 2021, με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 43,5% το Δ’ τρίμηνο 2022
  • Η σημαντική αύξηση των οργανικών εσόδων (+15% ετησίως), σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των δαπανών και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, οδήγησε τα οργανικά κέρδη 57% υψηλότερα σε ετήσια βάση, σε €695 εκατ.
Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αutohellas - Κανέναν δεν ξάφνιασαν τα ιστορικά υψηλά κέρδη - Οι λόγοι της εκτίναξης των κερδοφοριών  

Oλόκληρη η χρηματιστηριακή αγορά ήξερε ότι θα βγάλει πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα και ίσως νέα ιστορικά υψηλά κέρδη. Αυτό φάνηκε και από την πορεία της μετοχής όχι μόνο στο α' δίμηνο 2023 αλλά και το 2022. Που οφείλεται αυτή η έκρηξη κερδοφορίας;

Κατά την εταιρεία η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια και διακοπές στη χώρα μας, η σταδιακή ωρίμανση των δικτύων  διανομής άλλα και των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου, που πλέον απασχολεί την  καλοκαιρινή περίοδο 1.750 άτομα, συνέβαλαν στην επίτευξη των ιστορικών υψηλών μετά από  ένα επίσης εξαιρετικό 2021. 

Κατά το 2022 ο Κύκλος Εργασιών έφτασε τα €765,6εκ. (+19,3%) έναντι €641,6εκ.  το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε €120,0εκ. (+41,6%) έναντι €84,8εκ., ενώ και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το Έτος 2022 ανήλθαν σε €82,5εκ.  έναντι €52,4 εκ., καταγράφοντας αύξηση 57,4% . 

Όμως την μεγάλη διαφορά (λέμε εμείς) την έκανε το τέταρτο τρίμηνο του έτους που ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 26,5% και διαμορφώθηκε  στα 197,0εκ. Έναντι 155,7 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Όμως για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Την μεγάλη διαφορά την έκανε το leasing στα αυτοκίνητα και η εμπορία αυτοκινήτων, δηλαδή η μεταπώλησή τους.

ΟΠΑΠ - Παίρνει σειρά να ανακοινώσει θεαματικά αποτελέσματα και μέρισμα

Σήμερα παίρνει σειρά ο ΟΠΑΠ για να ανακοινώσει θεαματικά αποτελέσματα χρήσης 2022. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα αναμενόμενα έσοδα από τα παιχνίδια και τον στοιχηματισμό, το 2022 και ειδικά το δ' τρίμηνο ήταν περίοδος Παγκοσμίου Κυπέλλου και αυτό εκτόξευσε κατά 40% (λένε οι πληροφορίες μας) τα έσοδα του 4ου τριμήνου. Πάντως τις προσδοκίες ενσωμάτωσε χθες η άνοδος της μετοχής (πάνω από 5%)

EΛΒΑΛ - ΕΤΕΜ - COSMOS Aluminium  

Η εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ  ανακοίνωσε ότι  η 31η Μαίου 2023 ανακαθορίζεται ως η εκτιμώμενη απώτατη ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας της συγχώνευσης μεταξύ της θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μη εισηγμένης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΕΜ Εμπορική και Βιομηχανική Ελαφρών Μετάλλων Ανώνυμη Εταιρία»  και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «COSMOS ALUMINIUM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ» , με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την COSMOS ALUMINIUM. Όταν το δελτίο τύπου το βγάζουν δικηγόροι, χρειάζεται κανα τέταρτο για να το καταλάβεις.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ