Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΧΑΕ: Νέα road shows στην Ευρώπη και ελληνικός δείκτης MSCI με 10 μετοχές

Tην συνέχιση της προσπάθειας διεθνοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος μέσα από την διεξαγωγή road shows σε Μιλάνο, Λονδίνο, Παρίσι. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει 6 νέα stock futures στα παράγωγα και νέο δείκτη με 10 μετοχές Κατά την έναρξη της παρουσίασής του ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στην υπεραπόδοση του Χ.Α έναντι των περισσότερων ευρωπαικών αγορών και στην αύξηση της κεφαλαιοποίησής του.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α το Μάρτιο 2023 διαμορφώθηκε στα 73,4 δισ. ευρώ, που είναι και υψηλότερη μηνιαία αποτίμηση της αγοράς μετά το Μάρτιο 2010, τη στιγμή που η μέση αξία συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 52,6% έναντι του α’ τριμήνου του 2022. Το 2023, όλες οι dual list εταιρείες παρουσιάζουν αύξηση της συναλλακτικής τους δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως σημειώθηκε. Οι πέντε dual List εισηγμένες (Coca Cola, Βιοχάλκο, Cenergy, Titan και AustriaCard) αντιπροσωπεύουν το 17.1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς (14 δισ. ευρώ) και πραγματοποιούν το 3.8% των ημερήσιων συναλλαγών.

Βελτίωση της ρευστότητας στα παράγωγα με νέα stock futures - Δημιουργία νέου δείκτη

Ο Όμιλος του Χ.Α έχει ως βασικό στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, δηλαδή την εκπλήρωση κριτηρίων για την μετάβαση στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη γίνει τα εξής βήματα: α) η επιτυχής μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο, β) η βελτίωση της Αγοράς Δανεισμού Τίτλων με τη δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και τον διμερή δανεισμό τίτλων και γ) δημιουργία 6 νέων stock futures και ενός νέου δείκτη παραγώγων.

Ο δείκτης παραγωγών, όπως εξήγησε ο CEO του Χ.Α, ο MSCI GR Rebased Index, θα συμπεριλαμβάνει δέκα εταιρείες, τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Η επίσημη παρουσίαση του δείκτη σε επενδυτές σε Λονδίνο και Παρίσι είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Απριλίου, πριν την εκκίνησή του τον Μάιο.

Το 2024-2025 αναμένεται η αναβάθμιση από τους MSCI και FTSE . Το 2024 θα τεθεί σε watch list.

Το Χ.Α ήδη πληροί τα ποιοτικά κριτήρια για την αναβάθμιση από τους MSCI και FTSE, ωστόσο απομένουν τεχνικά κριτήρια τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν. Σε αυτά τοποθετείται και η κεφαλαιοποίηση των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float), η οποία προς το παρόν παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που απαιτούνται. Ωστόσο, σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει, για παράδειγμα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα "απελευθερώσει" μετοχές στην αγορά.

Όπως εκτιμάται πάντως το Χ.Α θα μπορούσε να προβιβαστεί στις ανεπτυγμένες αγορές στα τέλη του 2024 έως τα μέσα του 2025, ενώ το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται οι οίκοι να θέσουν το Χ.Α σε "watch list για αναβάθμιση", το οποίο και θα αποτελέσει σημαντικό "σήμα" για την ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών στις ελληνικές μετοχές

Ρεκόρ χρηματικών διανομών (μερισμάτων) το 2022 και πιθανότατα αυξημένες διανομές το 2023

O κ. Κοντόπουλος επεσήμανε πως το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους το οποίο άγγιξε τα 2,4 δισ. ευρώ και ήταν το μεγαλύτερο ποσό από το 2009, παρόλο που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μην διανέμουν μερίσματα, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων οδεύουν προς νέο ρεκόρ με το 2022 να αναμένεται να αποτελέσει τη χρονιά με τις καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας.

Παγωμένες λόγω επιτοκίων οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Σε ότι αφορά τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων οι οποίες και έχουν "παγώσει" λόγω και της αύξησης των αποδόσεων που προκάλεσε η σύσφιξη τη νομισματικής πολιτικής, η κ. Λίλιαν Γεωργοπούλου, Αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες, σημείωσε πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από εισηγμένες για εκδόσεις πράσινων ομολόγων οι οποίες ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ