Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αύξηση των αποδόσεων καθώς αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Reuters, η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, οπότε το βασικό επιτόκιο της τράπεζας - το οποίο αποτελεί και τη βάση για τα αρκετά στεγαστικά δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου - να φθάσει το 3,75% και αυτό των αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%.

Μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της σε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία της.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια είναι οι παρενέργειες που προκαλούνται στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Πάντως σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η συζήτηση στους κόλπους της ΕΚΤ αναφορικά με την επόμενη κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων παραμένει ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν υπό το φως νέων δεδομένων, δηλαδή των στοιχείων για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο και της τριμηνιαίας έρευνας τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, που θα γίνουν γνωστά αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Όσον αφορά το τι θα πράξει η ΕΚΤ τον Ιούνιο, ορισμένες από τις πηγές ανέφεραν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μη δώσει καμία ένδειξη σχετικά με την κίνησή της τον μήνα αυτό, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα χέρια για να ενεργήσουν με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.

Στο 4,27% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,27% από 4,21% χθες, έναντι 2,38% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,89%.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ ξεπερνώντας τα 1,10 δολάρια. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα