Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η επιστροφή του ΟΤΕ, ο κουρασμένος ΟΠΑΠ και η αντίδραση των τραπεζών

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου
Πηγή:Eurokinissi

Μαγική εικόνα οι διεθνείς αγορές χθες Παρασκευή. Οι ασιατικές είχαν κλείσει πτωτικά, οι ευρωπαικές ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις και χαμηλές συναλλαγές και προς το απόγευμα Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαικών αγορών έκλεισαν με θετικές μεταβολές. Τι όνειρο είδαν, θα σας γελάσω. Πιθανότατα έλαβαν κάποια μηνύματα από την ΕΚΤ. Στις ΗΠΑ, οι δηλώσεις Γέλλεν από το νέο της πόστο (υπουργός οικονομικών) σχετικά με τα πακέτα χρηματοοικονομικής στήριξης από το παλιό της πόστο (πρόεδρος της FED) έφεραν ηρεμία στις αμερικανικές αγορές που αρχίζουν να φοβούνται αναθέρμανση πληθωρισμού. Το πανηγύρι με τις τεχνολογικές μετοχές «καλά κρατεί».

Γενικός Δείκτης

Αρκετά «νευρική» και ενδιαφέρουσα συνεδρίαση η τελευταία της εβδομάδας. Δεν μιλάμε ούτε για την οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, ούτε για τις υψηλές συναλλαγές. Εννούμε την αλλαγή προσανατολισμού και ενδοσυνεδριακής τάσης κατά 5 ή 6 φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Και μάλιστα μέσα σε ένα εύρος 9 μονάδων. Ικανοποιητικές οι συναλλαγές των 71 εκατ. ευρώ περίπου.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Προβλήματα made in USA για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που μας είχε συνηθίσει σε ανοδικές χρηματιστηριακές κινήσεις και σε projects στη «πράσινη» ενέργεια. Με λίγα λόγια, μετά τις εξελίξεις στα δύο πάρκα στις ΗΠΑ η εταιρεία μπορεί να χάσει από 50 εκατ. δολάρια (στο καλό σενάριο) μέχρι 150 εκατ. δολάρια (στο κακό σενάριο που είναι το κλείσιμο των μονάδων). Απρόσμενη εξέλιξη για την μετοχή με την καλύτερη ίσως εξέλιξη των πρώτων μηνών του 2021. Η μετοχή υποχώρησε κατά -9,43% περισσότερο γιατί δεν βρίσκονταν αγοραστές στο κύμα των πωλήσεων που ξεπέρασαν το 1εκατ. τεμάχια.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα «σκάγια» των ρευστοποιήσεων πήραν τον μητρικό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος βρέθηκε και στο προσκήνιο (αρνητικό) των καθημερινών συζητήσεων στο θέμα του κλεισίματος της Εθνικής Οδού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

CENER (Cenergy Holding)

To imerisia.gr σας έχει δώσει πλήρη ενημέρωση για τις επενδυτικές κινήσεις. H θυγατρική της Cenergy, Ηellenic Cables, θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV. H μετοχή είχε μία πολύ ιδιαίτερη συμπεριφορά προς το τέλος της συνεδρίασης. Πρώτα «βούτηξε» αρκετά και μετά εκτινάχθηκε πάνω από τα 2 ευρώ. Σαν να ήθελε να «πετάξει» από πάνω της κάποιους επενδυτές.

ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ

Περιττό να πούμε ότι και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε και μάλιστα σημαντικά. Σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, εντεκα συνολικά ενδιαφερόμενοι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 49% (του ΔΕΔΔΗΕ) προετοιμάζοντας τη μεγάλη ιδιωτικοποίηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το β ́εξάμηνο του έτους. Προς το τέλος του Μαρτίου η ΔEΗ θα εγκρίνει τους «μνηστήρες» που θα περάσουν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, για τις δεσμευτικές προσφορές.

Τράπεζες

Και εδώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπιες διορθώσεις στις τραπεζικές μετοχές και κατέληξε σε ανοδική κίνηση και για τις 4 συστημικές μετοχές του. Αξιοσημείωτη η αντίδραση της μετοχής της Eurobank μετά από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις. Καλή συνεδρίαση και για την Πειραιώς που καλύπτει τις απώλειες προ δύο εβδομάδων.

ΕΤΕ- Εθνική Ασφαλιστική

Θα υπάρξει ανακοίνωση είτε στο τελευταίο Δ.Σ ή μέσα στον Μάρτιο. Ο καιρός περνάει (έχει ήδη ξεπεράσει το νόμιμο διάστημα του τέλους 2020) και πρέπει να απαντήσει. Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Πρόεδρου του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Ανδρέα Βερύκιου με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά από αίτημα του Συλλόγου. Στη συνάντηση ο Σύλλογος εξέθεσε τις απόψεις και τις θέσεις των εργαζομένων της Εταιρίας μας αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Από την πλευρά του ο κ. Βερύκιος είπε ότι οι θέσεις του Συλλόγου και των εργαζομένων θα ληφθούν υπόψη και παράλληλα θα μεταφερθούν στα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τ.Χ.Σ., το οποίο και θα αξιολογήσει την όποια πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Τ.Ε.

ΟΤΕ

Επέστρεψε σε άνοδο η μετοχή του ΟΤΕ. Σε επίπεδο εργασιών, ενώ έχει επενδύσει αρκετά λεφτά στην προώθηση της οπτικής ίνας (με πολλές αιτήσεις υπαγωγής σε προγράμματα του) φαίνεται ότι η καθυστέρηση προς τους πελάτες είναι μεγάλη.

ΣΙΔΜΑ

Τα «Στασινόχαρτα» όπως έλεγαν παλιά τις θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (συμφερόντων Στασινόπουλου) κινούνται κατά σειρά. Μετά το ράλι της ΕΛΧΑ (ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ) έρχεται τώρα η άνοδος της ΣΙΔΜΑ. Μετά από μία μάλλον κακή χρονιά (2020) η εταιρεία ευελπιστεί στην ανάκαμψη των εργασιών.

ΟΠΑΠ

«Κουρασμένη» η μετοχή συσσωρεύει εδώ και δύο εβδομάδες μεταξύ των 10,4 ευρώ. Ίσως χρειάζεται να ανακοινώσει επενδύσεις ή την πρόθεση για διανομή μερίσματος προκειμένου να «αναθερμάνει» τη σχέση του με τους ξένους επενδυτές που προσμένουν πολλά για το μέρισμα 2020.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ