Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι Ισραηλινοί της IDE, οι διαφωνίες των τραπεζών για τα επιτοκιακά περιθώρια και ο χρησμός της JPMorgan

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

Ολο και περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα βγαίνουν για το α’ τρίμηνο 2023 δείχνοντας ότι τελικά οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις σε θέματα πληθωρισμού και ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι οι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις και τώρα αναθεωρούν επί τα χείρω.

JP Morgan: Άλλαξε τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Η JP Μorgan ήταν αρκετά αισιόδοξη για τις ευρωπαικές μετοχές το προηγούμενο διάστημα και οι αγορές την δικαίωσαν αφού οι ευρωπαικές μετοχές απέδωσαν καλύτερα απ’ τις αμερικανικές. Πλέον ο αμερικανικός οίκος αλλάζει προτίμηση.

Κατά την JP Morgan, το μεγαλύτερο μέρος από τη βελτίωση της δραστηριότητας στην Ευρωζώνη είναι πιθανώς πίσω μας, ενώ ο δείκτης επενδυτικού κλίματος (CESI) μόλις έγινε αρνητικός. Σε αντίθεση με την πιθανή κορύφωση της αναπτυξιακής δυναμικής, η ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει επιθετική, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, κάτι που υποδηλώνει ότι το trade-off ανάπτυξης - νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Η αγορά της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι φθηνή, αλλά ιστορικά λειτούργησε ως ένα υψηλό beta play (πιο επιθετικό trade), όταν άρχισε να προεξοφλεί τις προηγούμενες υφέσεις των ΗΠΑ.

Ελληνικό χρηματιστήριο - Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση

Προσέγγισε τις 1128 μονάδες χθες ο Γενικός Δείκτης και φάνηκε ότι θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση αλλά τελικά επικράτησαν οι πωλητές σε συγκεκριμένους τίτλους με αποτέλεσμα να επιστρέψει προς τις 1123 μονάδες. Σήμερα, θα φανεί εάν θα επιστρέφει προς τα επίπεδα των 1100-1120 ή θα κάνει προσπάθεια προς τις 1130 μονάδες. Όσο κοντά είναι, τόσο μακριά φαίνεται...

Nέο παράγωγο σε δείκτη του MSCI (Rebased Index)

Tο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεργάστηκε με τον διεθνή οίκο ΜSCI, για τη δημιουργία ενός νέου παράγωγου προϊόντος που συνδέεται με τον νέο MSCI Greece Rebased Index και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στην αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών από σήμερα 10 Μαΐου 2023.

To λανσάρισμα του νέου προιόντος στα παράγωγα, έγινε στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του για την ανάπτυξη της αγοράς παραγώγων, την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του και την ενίσχυση της προβολής του στην διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ο βασικός στόχος είναι να διευρύνει την ρευστότητα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και ταυτόχρονα να γίνει ένα εργαλείο κάλυψης κινδύνων (hedging). Θα έχει 3 τράπεζες ως market makers και κάθε συμβόλαιο θα έχει ονομαστική αξίας 9000 ευρώ.

Τράπεζες: Διαφωνούν με τις επικρίσεις για τα επιτοκιακά περιθώρια

H Eλληνική Eνωση Tραπεζών απαντά στις απόψεις (ανάμεσα και στις αναλύσεις της ΤτΕ) που λένε ότι έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων/χορηγήσεων και έτσι έχουν διασφαλισμένη οργανική κερδοφορία πουλώντας ακριβά (υψηλά επιτόκια) δάνεια και χαμηλότοκες καταθέσεις. Επίσης μέσα από τις απόψεις της είναι εμφανές ότι υπάρχει διαφωνία και με τις εκτιμήσεις της Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα αυτό. Η ΕΕΤ ουσιαστικά υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει στάθμιση μεταξύ των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων και των παλαιών καταθέσεων και δανείων. Θα φανεί ότι είναι στα ίδια επίπεδα με την Ευρωζώνη

Alpha Bank – Θα μειώσει κάτω από τα επίπεδα του 7% τα NPE’s το 2023

Επιβεβαιώνουν τα υψηλά περιθώρια ανόδου της μετοχής της Alpha Bank σε νέες εκθέσεις τους οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan, Wood & Company, Axia και Morgan Stanley, με τους τρεις πρώτους επενδυτικούς οίκους να αναφέρουν ότι τα κέρδη που ανακοίνωσε η Τράπεζα είναι υψηλότερα κατά τουλάχιστον 30% από τις αρχικές τους εκτιμήσεις.

Μήνυμα για περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της Alpha Bank έστειλε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του στους αναλυτές ο CFO του Ομίλου AlphaBank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, τονίζοντας ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά που «θα δούμε περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΑ». Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου της Τράπεζας έδειξαν μείωση των ΜΕΑ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 23 μονάδες βάσης, με το ποσοστό ΜΕΑ να βρίσκεται στο 7,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου και την Τράπεζα να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω του 7% για το 2023. Η μείωση των ΜΕΑ κατά 39% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αντανακλά αφενός τον χαμηλότερο οργανικό σχηματισμό νέων ΜΕΑ, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες που δρομολογήθηκαν από την Τράπεζα κατά τη διάρκεια του 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

Πώληση της INTRACOM DEFENCE στην Ιsrael Aerospace Industries

Η INTRACOM HOLDINGS ανακοίνωσε ότι, η INTRACOM TECHNOLOGIES S.a.r.l, θυγατρική του Ομίλου INTRACOM HOLDINGS, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την ISRAEL AEROSPACE INDUSTRIES Ltd (IAI) για την πώληση και μεταβίβαση ποσοστού 90,91%, της INTRACOM DEFENSE (IDE), ελληνικής εταιρείας με μακροχρόνια διεθνή παρουσία και αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα στον χώρο των Αμυντικών συστημάτων. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσοστό 9,09% μετοχών της IDE ανήκει σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της IDE. Οι πρώτες επαφές των δύο πλευρών μαθαίνουμε ότι έγιναν σε ουδέτερο έδαφος.

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 60 εκατ. Ευρώ περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β ́τριμήνου του 2023, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.

AUSTRIACARD ( Πρώην Inform Λύκος) – Θεαματική άνοδος αποτελεσμάτων στο α’ τρίμηνο

  • Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 133,1% βελτιώνοντας το ποσοστό καθαρής κερδοφορίας από 3,4% στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σε 5,3% στο παρόν τρίμηνο.
  • Στις 23 Μαρτίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της AUSTRIACARD HOLDINGS AG στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης με το σύμβολο ACAG. Οι πωλήσεις του Α’ τριμήνου 2023 αυξήθηκαν κατά 48,7% φτάνοντας τα €89,8 εκ., λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων στις κατηγορίες των προϊόντων και λύσεων πληρωμών (payment) στις αγορές που εστιάζει η εταιρεία (Challenger Banks, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία), καθώς και λόγω της ανάπτυξης στις προϊοντικές κατηγορίες ασφαλούς διαχείρισης δεδομένων (secure data management) και υπηρεσιών ταχυδρομικής διανομής.
  • Οικονομίες κλίμακος και υψηλότερες μέσες τιμές πώλησης υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις κόστους πρώτων υλών και ενέργειας, αυξάνοντας το μεικτό κέρδος κατά 54,6% στα €21,9 εκ., βελτιώνοντας παράλληλα το ποσοστό μεικτού κέρδους στο 24,4%.
  • Τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους σε όλους τους τομείς, περιόρισαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους στο 24,6%, οδηγώντας σε αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 78,5%, το οποίο έφτασε τα 13,5 εκ., με σημαντικά βελτιωμένο περιθώριο από 12,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 15,0% στο παρόν τρίμηνο.

ΟΛΘ- Προχωρά στην πληρωμή μερίσματος 1,45 ευρώ / μετοχή

Η ΟΛΘ Α.Ε. σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 9ης Μαΐου 2023, θα καταβάλλει μέρισμα για τη χρήση 2022. Ανέρχεται σε 1,45 ευρώ/ ανά μετοχή, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5%, ήτοι σε καθαρό ποσό 1,3775 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, ημερομηνία κατά την οποία, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ