Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι εκλογικές εξελίξεις, οι διεθνείς ανησυχίες και η «επόμενη ημέρα»

Η τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών δεν αναμένεται να προσφέρει σημαντικές συγκινήσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα. Από επιχειρηματικής και επενδυτική πλευράς, ο Μάιος εξελίσσεται αρκετά θετικά με 8 ανοδικές συνεδριάσεις και 1 πτωτική. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Μάιο υποχώρησε στα 65 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η εβδομαδιαία άνοδος ήταν 1% περίπου.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε με εναλλαγές και συχνά αντίρροπές τάσεις ανάμεσα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και έτσι η άνοδος ήταν ήπια στο σύνολο της αγοράς. Υπήρχαν οι μετοχές που κράτησαν σταθερά ανοδικό τέμπο και άλλες που εναλλάσσονταν μεταξύ ανόδου και υποχώρησης ανά συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Αυξημένη μεταβλητότητα

Η αυξημένη μεταβλητότητα ουσιαστικά προέρχεται αφ’ ενός από την νευρικότητα των ξένων αγορών και ειδικά των ευρωπαικών και αφ’ ετέρου από την αναμονή των εκλογών στην Ελλάδα.

►Διαβάστε επίσης: Σε ράλι δίχως φρένα οι εταιρείες τεχνολογίας με καύσιμα από RRF και ψηφιακό μετασχηματισμό

Οι ξένοι δεν επιθυμούν να πάρουν «χρηματιστηριακά στοιχήματα» αυτή την περίοδο πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και δουν την επόμενη κυβέρνηση. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου εκτός από την χρηματιστηριακή μεταβλητότητα οφείλεται και η υποχώρηση των συναλλαγών από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα. Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, οι 1.120 μονάδες αποδεικνύονται ένα κομβικό σημείο στήριξης μέχρι τις 21/5 ενώ ακόμη πιο ισχυρό σημείο στήριξης είναι 1.100 μονάδες.

JP Morgan: Τα δύο πολιτικά σενάρια

Το βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι πιθανό να μην οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να στηθούν και δεύτερες κάλπες, με αυτήν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση όπου η Νέα Δημοκρατία θα έχει κυρίαρχο ρόλο και συνεπώς θα υπάρχει ευρεία συνέχιση της τρέχουσας διακυβέρνησης.

Κατά την αμερικάνικη τράπεζα, ένας πιθανός συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο μπορεί να μην έχει πολλές επιλογές από το να εισέλθει τελικά σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας, μπορεί να μετατοπίσει κάπως ορισμένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από κεφάλαιο, αλλά θα ήταν απίθανο, σύμφωνα με την JPMorgan, να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πολιτική ατζέντα που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και στις μεγάλης κλίμακας κυβερνητικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε (το κονδύλι των επιχορηγήσεων ανέρχεται στο 7,3% του ΑΕΠ έως το 2026). 

H «κρίση χρέους των ΗΠΑ» και οι ξένες αγορές

Σε μία “κόκκινη γραμμή” κινούνται οι ξένες αγορές, το τελευταίο διάστημα αφού μετά τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, την ύφεση που απειλούν την αμερικανική και τις ευρωπαικές οικονομίες προστίθεται πλέον η «αμερικανική κρίση χρέους» η οποία είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Εάν οξυνθεί το πρόβλημα τότε θα πάμε σε μία νέα χρηματιστηριακή κρίση αγνώστου διαρκείας. Εάν συμβεί αυτό (το χειρότερο ενδεχόμενο) τότε θα δούμε καθίζηση και των χρηματιστηριακών δεικτών. Σε ευρωπαικό επίπεδο, υπάρχει νευρικότητα στις αγορές αλλά εντούτοις οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων παραμένουν σε ακτίνα 10% από τα ιστορικά υψηλά τους. Οπότε μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια σοβαρή χρηματιστηριακή κρίση. Όμως το μέλλον είναι άδηλον.

Οι παράγοντες που κινούν το εγχώριο χρηματιστήριο

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι βασικοί παράγοντες που δημιούργησαν την χρηματιστηριακή κινητικότητα ήταν αφ’ ενός οι εξωτερικές οικονομικές εξελίξεις (με την Αμερική να ταλαιπωρείται εκτός από τις περιφερειακές της τράπεζες και από την εκτίναξη του δημόσιου χρέους της και την Ευρωζώνη να φοβάται την ύφεση) και αφ’ ετέρου οι εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν αυτά που έδωσαν σημαντική άνοδο σε μεμονωμένες και επιλεκτικές μετοχές όπως για παράδειγμα η Jumbo, η Coca Cola HBC, η ΑVAX , η Alpha Bank, ο Τιτάν και από την άλλη οι επιχειρηματικές κινήσεις, οι μερισματικές αποδόσεις και οι τεχνικές χρηματιστηριακές αντιδράσεις μετοχών που είχαν υποαποδώσει και το προηγούμενο διάστημα. 

Τέτοια περίπτωση ήταν ο ΟΠΑΠ ο οποίος έχει αφυπνιστεί και για τον λόγο ότι πλησιάζουμε προς την διανομή μερίσματος. Τέλος καταγράφηκαν περιπτώσεις μετοχών από τους κλάδους ενέργειας (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή), πετρελαικές, βιομηχανικές, υποδομών , real estate και τεχνολογίας οι οποίες διατηρούν σημαντικό momentum λόγω εξελίξεων και συνεχίζουν να υπεραποδίδουν.

►Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Το ChatGPT απογειώνει τις τεχνολογικές μετοχές

 

Οι τραπεζικές μετοχές

Στις τραπεζικές μετοχές (είναι αυτές που δίνουν την τάση και στον Γενικό Δείκτη) είχαμε εναλλαγές αγοραστών και πωλητών και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές. Μετά την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που είχε καταγράψει ράλι τον Απρίλιο, ήρθε η σειρά της Αlpha Bank που ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα, η Eurobank έκανε ένα μικρό ράλι πάνω από τα 1,4 ευρω και μετά διόρθωσε ενώ ικανοποιητική τεχνικά ήταν και η εικόνα της ΕΤΕ που παραμένει μία αξιόπιστη επιλογή για τα ξένα χαρτοφυλάκια. Ο κλαδικός (τραπεζικός) δείκτης έκλεισε με υποχώρηση την προηγούμενη εβδομάδα. Η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Eurobank και ΕΤΕ που θα ανακοινωθούν στις 17 και 23 Μαίου αντίστοιχα.

Με θετική εβδομαδιαία μεταβολή έκλεισε την εβδομάδα η μετοχή του ΟΤΕ, ο οποίος παραμένει ένας σοβαρός τίτλος για την πορεία της εγχώριας αγοράς. Το γεγονός ότι έχει υποαποδώσει σε σχέση με τα άλλα blue chips ουσιαστικά τον καθιστά τον ΟΤΕ ως τον ‘χρηματιστηριακό μπαλαντέρ’ για να ανέβει η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ