Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Η «επόμενη ημέρα» των εκλογών - Οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι από τις πολιτικές εξελίξεις

Πηγή: Pixabay

H «επόμενη ημέρα» της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι καθοριστική για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι επενδυτές έχουν ένα και μόνο ζητούμενο. Να μην υπάρξει μακροχρόνια ακυβερνησία. Σαφέστατα και έχουν τις κομματικές προτιμήσεις τους θεωρώντας ότι κάποια κομματικά προγράμματα ευνοούν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και συγκεκριμένους κλάδους μετοχών αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει μέχρι τα μέσα Ιουλίου κυβέρνηση για να ξεκινήσει το κυβερνητικό έργο από τον Σεπτέμβριο. Το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξουν μετεκλογικές ζυμώσεις που φτάσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο δημιουργώντας μεγάλο κενό διακυβέρνησης

Τι πιστεύει η χρηματιστηριακή αγορά και οι ξένοι επενδυτές για τις πολιτικές εξελίξεις

Σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, οι επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) θεωρούν ότι είτε με κυβέρνηση ΝΔ (αυτόνομη ή με στήριξη από κάποιο άλλο κόμμα) είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (επίσης αυτόνομη ή με στήριξη) οι βασικές παράμετροι της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά. Ειδικά στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ 2023 δεν έχει καμμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ 2015. Συνεπώς θεωρούν ότι το πολιτικό ρίσκο για την Ελλαδα είναι μειωμένο. Μεγάλες πιθανότητες δίνουν βεβαίως (ως θετικό σενάριο για το χρηματιστήριο) στην εκλογή κυβέρνησης από τις επαναληπτικές εκλογές, μία εξέλιξη που δεν πρόκειται να αλλάξει τις θετικές προοπτικές της αγοράς.

Η προεκλογική περίοδος ανέδειξε χρηματιστηριακή δυναμική

Η προεκλογική περίοδος διέψευσε τις αρνητικές προσδοκίες που πάντα δημιουργούνται σε τέτοιες καταστάσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί προ των εκλογών και δεν τοποθετούνται στα χρηματιστήρια. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, με εξαίρεση δύο εβδομάδων «μουδιάσματος» τον Απρίλιο, ο Γενικός Δείκτης από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τις εκλογές έχει καταγράψει μία άνοδο της τάξης των 10% περίπου εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας. Πιο συγκεκριμένα στις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» προς τις στηρίξεις των 1.020 μονάδων αλλά σταδιακά επέστρεψε προς τα επίπεδα των 1.100 μονάδων και κατά τις δύο τελευταίες μονάδες έκανε την υπέρβαση προς τις 1.130 μονάδες διαμορφώνοντας νέα υψηλά έτους. Ενδεικτικό της δυναμικής της αγοράς είναι ότι οι περισσότερες συνεδριάσεις που έγιναν τον Μάιο ήταν ανοδικές. Το γεγονός ότι ο Μάιος κινήθηκε μέχρι στιγμής έντονα ανοδικά, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που ενδεχομένως να συντηρηθεί και κατά το επόμενο διάστημα εάν και εφ' όσον οδεύσουμε σε επαναληπτικές εκλογές.

O υπεύθυνος ανάλυσης της BETA AΧΕΠΕΥ κ. M. Xατζηδάκης αναφερόμενος στις τεχνικές προβλέψεις που διαμορφώνονται αναφέρει ότι : “Η τεχνική εικόνα παραμένει αισιόδοξη καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά έτους. Η εβδομάδα που πέρασε αναλώθηκε σε κινήσεις μικρού εύρους κυρίως διεκπεραιωτικού χαρακτήρα χωρίς να απειληθούν επίπεδα που θα άλλαζαν δραματικά την διαγραμματική εικόνα υποδηλώνοντας αναμονή ενόψει των πολιτικών γεγονότων. Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κοιτάνε πλέον ανοδικά και η διαφυγή από το υψηλό έτους (1.140 μονάδες) θα βάλει στην αγορά ένα νέοφιλόδοξο ανοδικό στόχο, τα υψηλά του 2014 τιμές διαπραγμάτευσης δηλαδή κοντά στις 1.350 μονάδες. Λόγω των αλλαγών σε δείκτες και μετοχές που έχουν συντελεστεί από τότε μέχρι σήμερα (ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αυξήσεις κεφαλαίου κλπ) οι ενδιάμεσες αντιστάσεις είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια ωστόσο εκτιμώντας μια υπερβολή στην κίνηση των ταλαντωτών οι πιθανότητες μιας πρώτης στάσης θα εντοπίζονταν μεταξύ 1.220 – 1.230 μονάδων. Στον αντίποδα η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 1.000 μονάδες επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ανοδική κίνηση μέχρι τα πρόσφατα υψηλά από τις αρχές Απριλίου”

Οι τράπεζες έδωσαν το σύνθημα της ανόδου.

Η κινητήριος δύναμη της αγοράς ήταν οι τραπεζικές μετοχές που οι οποίες και αυτές κατέγραψαν σημαντική άνοδο εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου. Εκτός από τις τράπεζες , ικανοποιητική (προεκλογική) άνοδο είχαν μετοχές όπως η Coca Cola HBC, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, η Μυτιληναίος , η ΔΕΗ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Autohellas και βεβαίως χρειάζεται να υπογραμμιστεί η 'χρηματιστηριακή αφύπνιση' της μετοχής του ΟΤΕ που μετά από πολύ καιρό δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει σε επίπεδα πάνω από τα 14 ευρώ.

Kατά τη τελευταία προεκλογική εβδομάδα, οι επενδυτές εστίασαν σε επιλεκτικούς τίτλους (κυρίως απ ́την υψηλή κεφαλαιοποίηση) ποντάροντας κυρίως στις ανοδικές προοπτικές των μετοχών τους, στα αποτελέσματα α' τριμήνου 2023 , στις μερισματικές αποδόσεις. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε εβδομαδιαία μεταβολή 1,15% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε μικρή υποχώρηση (-0,76%). Το γεγονός αυτό δείχνει , ότι ήταν κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και λιγότερο εγχώριοι επενδυτές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ