Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικά ομόλογα: Παράλληλο ράλι με τις μετοχές - Αυξάνονται καθημερινά οι εισροές

Tα ελληνικά ομόλογα αποτελούν αυτή την περίοδο  το πιο ενδιαφέρον επενδυτικό προϊόν για ιδιώτες και θεσμικούς.

Η καθημερινή ζήτηση από ιδιώτες, επιχειρήσεις και θεσμικούς (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες) είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 ετών και έχει οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους.

Aπό τις αρχές του χρόνου μέχρι την Παρασκευή 16 Ιουνίου οι εισροές κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς μετά από μία μικρή άνοδο μέσα στον Ιούνιο επιστρέφει προς τα 3,7% ενώ οι τιμές των ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ζήτησης.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε το πιο χαμηλό ιστορικά spread μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και των γερμανικών. Η σύγκλιση των αγορών μετοχών και ομολόγων είναι κρίσιμη, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η υγεία της ανοδικής τάσης, άρα και η συνέχισή της μεσοπρόθεσμα.

Και τούτο φαντάζει λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν τους επόμενους μήνες δεν θα τοποθετηθούν μόνο μετοχικά αλλά και ομολογιακά, μετά από μια αποχή τουλάχιστον 13 ετών.

►Διαβαστε επίσης: Binance: Συμφωνία με τη SEC για τη διαχείριση των κεφαλαίων στις ΗΠΑ

Σε ιστορικό χαμηλό το spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά

Η υποχώρηση των αποδόσεων σηματοδοτεί ταυτόχρονα και υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά.

Η απόδοση στη λήξη όλων των σειρών των κρατικών μας ομολόγων έχει μειωθεί αισθητά, απόρροια του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί η πορεία του spread, ήτοι της διαφοράς (σε μ.β.) του ελληνικού ομολόγου αναφοράς (10ετές) με εκείνο της Γερμανίας. Το spread έχει εισέλθει σε περιοχή ιστορικών χαμηλών, όντας τους τελευταίους μήνες μόνιμα πτωτικό. Και ως γνωστόν, όσο χαμηλότερη η διαφορά μας από το “ασφαλές” της Γερμανίας, τόσο χαμηλότεροι και οι επενδυτικοί κίνδυνοι.

Η αναφερθείσα συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι τυχαία, ούτε αποτέλεσμα λίγων σποραδικών ενεργειών, αλλά υποδεικνύει μια μεσο-μακροπρόθεσμη κατάσταση στην οποία δείχνει να έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Το spread μας υπολογίζεται περίπου στις 120 μ.β. Στα αντίστοιχα spread άλλων χωρών στην Ευρωζώνη, από πάνω μας βρίσκονται ενδεικτικά χώρες όπως η Γαλλία (52), η Ολλανδία (34), η Σλοβενία (88) και η Σλοβακία (107), ενώ από κάτω μας ακολουθούν Κροατία (129), Ιταλία (161) και Λιθουανία (219).

Διαβαστε επίσης: Πετρέλαιο: Τα hedge funds στοιχηματίζουν ξανά σε πτώση των τιμών

Η προεξόφληση της επενδυτικής βαθμίδας

Οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων προεξοφλούν την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 ή στην χειρότερη περίπτωση στις αρχές του 2024. 

Όταν θα συμβεί αυτό, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί στα αντίστοιχα επίπεδα ομολόγων όπως είναι για παράδειγμα τα ιρλανδικά (2,8%) ή ακόμη και τα ολλανδικά 10ετή (2,75%). Έτσι όλοι οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στα παρόντα επίπεδα, θα δούν ένα πολύ μεγάλο κεφαλαιακό κέρδος.

Ταυτόχρονα , όσοι έχουν τοποθετηθεί σήμερα, κερδίζουν και από τα κουπόνια γιατί αποδόσεις της τάξης του 3,7% δεν βρίσκει κανείς σε διαβαθμισμένα ομόλογα πλην των γαλλικών και των ιταλικών.

Πηγή: Pixabay

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ερχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή - Πώς θα λειτουργεί

Οι κίνδυνοι για τους επενδυτές 

Οι κίνδυνοι για τους επενδυτές των ελληνικών ομολόγων είναι οι συστημικοί κίνδυνοι (ο φόβος της απότομης διακοπής ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 για οποιοδήποτε λόγο) και οι κίνδυνοι αγοράς (market risk) που οφείλονται κυρίως στην χαμηλή εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονες πιέσεις στις τιμές και σε εκτίναξη αποδόσεων στην περίπτωση κάποιας κρίσης. Επίσης σε ομόλογα χαμηλής εμπορευσιμότητας όπως είναι τα ελληνικά , οι μεγάλοι ξένοι οίκοι και τα μεγάλα pension funds δεν μπορούν να πάρουν μεγάλες θέσεις.

Στην πρώτη κρίση (διεθνή ή εγχώρια), θα σπεύσουν να τα ξεφορτωθούν και η ελληνική αγορά ομολόγων θα ταλαιπωρηθεί ξανά. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ