Νέα
 • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
 • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ερχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για φοροδιαφυγή - Πώς θα λειτουργεί

Πηγή: Pixabay

Σε λειτουργία τίθεται το επόμενο διάστημα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε επώνυμες όσο και ανώνυμες καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο και να προχωράει στον απαραίτητο έλεγχο.

Σχετική προαναγγελία έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε εκδήλωση για KPMG για τους CFO .

Πώς θα λειτουργεί

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Σαφάρι ελέγχων με προσλήψεις ελεγκτών και τεχνητή νοημοσύνη - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Θα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης, καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη.

Θα μπορούν να καταγγέλλουν μια επιχείρηση ή έναν επαγγελματία που δεν κόβει αποδείξεις ή κάποιον που αποκρύβει φορολογική ύλη. Η καταγγελία μπορεί να αφορά ακόμα περιπτώσεις κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η καταγγελία θα βαθμολογείται ανάλογα με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η... βαθμολόγηση των καταγγελιών

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί σε επεξεργασία:

 • με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο,
 • με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος,
 • με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση,
 • ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, ενώ
 • ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό.

Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Οι αρμόδιοι ελεγκτές, αφού θα αξιολογούν την καταγγελία, θα προχωρούν σε αρχικούς ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν όσα καταγγέλλονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οσες υποθέσεις συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα κατηγοροποιούνται για άμεσο εξονυχιστικό έλεγχο.

Νέες εφαρμογές για λαθρεμπόριο καυσίμων

Επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία νέες εφαρμογές για το λαθρεμπόριο καυσίμων και γενικότερα προϊόντων στα οποία επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

►Διαβάστε και: Προϋπολογισμός: Yπέρβαση κατά 2 δισ. ευρώ στα φοροέσοδα το πρώτο πεντάμηνο

Ειδικότερα σχεδιάζονται :

 • Επαναξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και λήψη νέων μέτρων, όπου χρειάζονται, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση φαινομένων λαθρεμπορίου και τη θωράκιση του υγιούς εμπορίου.
 • Ολοκλήρωση πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων (MIS), για την αξιοποίηση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της νοθείας στα καύσιμα.
 • Ολοκλήρωση ψηφιακών εφαρμογών λήψης στιγμάτων γεωγραφικού εντοπισμού πλωτών εφοδιαστικών μέσων και βυτιοφόρων οχημάτων (GPS), για τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.
 • Πρόσβαση των ελεγκτών στα συστήματα της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, κατά τη στιγμή του ελέγχου.
 • Δημιουργία θαλάμου επιχειρήσεων με εξειδικευμένες εφαρμογές επικοινωνίας και αξιοποίησης πληροφοριών για την επίτευξη δικτυοκεντρικής διοίκησης στο «πεδίο» των ελέγχων.
 • Δημιουργία υποδομών, εξοπλισμού και ψηφιακών εφαρμογών παρακολούθησης της διέλευσης από τα σύνορα των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ