Νέα
  • ΓΔ: 897.91 +0.40%
  • Τζίρος: 31,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Εμπιστοσύνη για Jumbo, διόρθωση για ΔΕΗ

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime

Ποντάρουν στην ελπίδα ανάκαμψης επιχειρήσεων και της αμερικανικής οικονομίας οι επενδυτές με αποτέλεσμα (βασιζόμενοι και στα 1,9 τρισ. δολάρια του πακέτου στήριξης), οι δείκτες να κινηθούν προς τα ιστορικά υψηλά. Ο Dow Jones κατευθύνεται προς τις 32.000 μονάδες και ο S&P 500 στις 4.000 μονάδες ή τουλάχιστον πάνω από τις 3.900 μονάδες.

Οι πιέσεις των αγορών ομολόγων από την αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων φαίνεται ότι απορροφώνται από την πολιτική της FED (Powell) η οποία εστιάζει στην διεύρυνση της βοήθειας προς την οικονομία.

Ευρωπαϊκές αγορές

ευρωπαϊκές αγορές πρόλαβαν στο κλείσιμο των συνεδριάσεων (αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδας), τα long (ανοδικά) προθεσμιακά συμβόλαια στους αμερικανικούς δείκτες και κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά. Και στην Ευρώπη, η ΕΚΤ αποτελεί το καλύτερο σωσίβιο απέναντι στους κραδασμούς. Αρκεί να βοηθά και η εταιρική κερδοφορία που προς το παρόν είναι αδύναμη. 

Γενικός Δείκτης

Εφτασε στις παρυφές των 780 μονάδων αλλά φευ ήταν πολύ δύσκολο να σταθεροποιηθεί εκεί από την στιγμή που οι short κυριαρχούν στην αγορά. Μόλις βγήκαν κάποια κέρδη, προχώρησαν οι πωλήσεις. Το πρόβλημα με το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι ότι βρίσκεται παγιδευμένο ανάμεσα στα πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα lockdowns. Το α’ τρίμηνο 2021 μοιάζει χαμένο και πλέον όλοι ποντάρουν στο άνοιγμα του τουρισμού από το β’ και γ’ τρίμηνο. 

Ελληνικές τράπεζες

Εχουν εξασφαλίσει περίοδο χάριτος οι τραπεζες στην Ευρώπη. Το πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέσα στο 2021. Τουλάχιστον ας λυθούν τα προβλήματα με τα NPL’s και τα NPE’s και για επόμενα βλέπουμε. Η δεξαμενή των καταθέσεων αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ατού των ελληνικών τραπεζών.  

ΕΤΕ

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται ότι πλησιάζει και η ζυγαριά γέρνει προς το CVC. Το θέμα είναι τι τίμημα θα πάρει η ΕΤΕ. Με 8 φορές τα κέρδη (μέσα κέρδη 5ετίας), η τράπεζα είναι καλυμμένη και απέναντι στους μετόχους. Η  Εθνική Ασφαλιστική, προχώρησε σε νέα συμφωνία συνεργασίας με τα Θεραπευτήρια του Hellenic Healthcare Group (HHG), το οποίο έχει μετοχική σχέση με το CVC .  

Eurobank

Φαινομενικά έχει τα λιγότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής δεν ακολουθεί την καλή κατάσταση της τράπεζας. Μόνο χθες διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Η τράπεζα επενδύει στην τεχνολογία (Fintech), αλλά και στις επενδύσεις τεχνολογίας (EGG). Eπίσης έχει και την μεγαλύτερη γκάμα αμοιβαίων κεφαλαίων. 

Aegean

Για την μετοχή της Aegean σας γράψαμε χθες. Δικαιωθήκαμε, γιατί ο τουρισμός φαίνεται ότι ανοίγει σε μερικούς μήνες και πλέον η εταιρεία ποντάρει και στις εσωτερικές και στις εξωτερικές πτήσεις. 

JUMBO (ΜΠΕΛΑ)

Kρατάει τα 13 ευρώ η μετοχή της JUMBO παρά τις αντιξοότητες που βιώνει το λιανικό εμπόριο. Οι επενδυτές και μέτοχοι της δείχνουν εμπιστοσύνη για την «επόμενη ημέρα».   

ΔΕΗ

Διόρθωσε χθες η μετοχή της ΔΕΗ μετά από ένα μίνι ράλι της τάξης του 18% περίπου σε διάστημα 10 συνεδριάσεων. Κάθε πτώση αποτελεί εφαλτήριο ανόδου σε υψηλότερα επίπεδα.

Alpha Bank

Με θετικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, στον απόηχο της δεσμευτικής συμφωνίας που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner, βάσει της οποίας η αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings.
Αναφορές σε διεθνή πρακτορεία και μέσα υψηλού κύρους, όπως τα Reuters, Bloomberg και Financial Times κάνουν λόγο για μία συναλλαγή-ορόσημο με πολλαπλά οφέλη για την Αlpha Bank αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει.

Intralot 

Η Intralot, σε συνέχεια της από 8/2/2021 ανακοίνωσής της, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του συνολικού ποσοστού συμμετοχής της 20% στην Intralot de Peru στον Ομιλο Nexus, με το καθαρό τίμημα, μετά από φόρους και σχετικά έξοδα συναλλαγής, να ανέρχεται σε 16,2 εκατ. δολάρια Η.Π.Α.

Blackrock: Μειώνει θέσεις σε ομόλογα και στρέφεται προς μετοχές

Η Blackrock επιλέγει το μετοχικό ρίσκο υπό το φως των σημαντικών εξελίξεων που σημειώθηκαν από τότε που ανακοίνωσε τη στρατηγική της για τις προοπτικές του 2021 τον Δεκέμβριο, οι οποίες είναι οι εξής: η διάθεση εμβολίων και τα έως και 2,8 τρισ. δολάρια επιπλέον δημοσιονομικών δαπανών στις ΗΠΑ φέτος. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί απότομα, σημειώνει, ενώ τα πραγματικά επιτόκια είναι σταθερά σε αρνητικά επίπεδα. Η BlackRock προτιμά λοιπόν πλέον τις μετοχές έναντι της πιστωτικής αγοράς και αλλάζει τη στάση της στα κρατικά ομόλογα σε underweight. Είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα τάξη πραγμάτων επενδυτικά, όπως σημειώνει. 

Χρονιά των αμοιβαίων κεφαλαίων το 2020

Παρά τις σημαντικές καθαρές εκροές το Μάρτιο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, οι καθαρές πωλήσεις των συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία και επενδυτικές)  αυξήθηκαν στα  622 δισ. το 2020, σε σύγκριση με τα 542 δισ. το 2019, ενώ το καθαρό ενεργητικό των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και των Ο.Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 5,6% στα 18,815 τρισ., σε σύγκριση με τα 17,812 τρισ. στο τέλος του 2019. Οι κύριοι παράγοντες αυτών των αυξήσεων είναι: τα μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικά και νομισματικά πακέτα για τη στήριξη της οικονομίας, τα οποία καθησύχασαν τους επενδυτές και οδήγησαν σε ισχυρή ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών αγορών τον Απρίλιο και το Μάιο, τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας κεφαλαίων που διαθέτουν οι διαχειριστές, τα οποία αποδείχθηκαν χρήσιμα για τη διαχείριση των αιτήσεων εξαγοράς το Μάρτιο και επέτρεψαν την αποφυγή αναγκαστικών πωλήσεων ή αναστολών στη συντριπτική πλειονότητά τους και η ταχεία δημιουργία εμβολίων κατά του Covid-19.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ