Νέα
  • ΓΔ: 1455.48 +0.03%
  • Τζίρος: 109,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Σε «επενδυτικό παράδεισο» για private equities και venture capitals εξελίσσεται η Ελλάδα

Πηγή: Pixabay

Οι τοποθετήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από private equities και venture capital funds ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και η τάση είναι ανοδική.

Ο συνδυασμός υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και αυξημένης επιχειρηματικότητας με την αύξηση του κόστους τραπεζικού δανεισμού, οδηγεί όλο και περισσότερα funds στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών ιδιαίτερα σε κλάδους όπως τρόφιμα-ποτά, τουρισμό, μεταφορές.  Όπως μας εξήγησε τραπεζικό στέλεχος με θητεία στον κλάδο των venture capitals, «η Ελλάδα αυτή την περίοδο αποτελεί ίσως την καλύτερη ευκαιρία για τα funds τα οποία την βλέπουν όπως έβλεπαν χώρες της Αν. Ευρώπη τη δεκαετία του 2000 ή και την Πορτογαλία πριν μία δεκαετία».

Όπως είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο, ένας γνωστός venture capitalist και πρώην τραπεζίτης, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, «Το οικοσύστημα των ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity funds) που επενδύονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να τις ενισχύσουν και να τις μεγαλώσουν έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια».

Μεγάλες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων οι επιχειρήσεις, άμεσες χρηματοδοτήσεις τα funds    

Στο ερώτημα γιατί οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις γίνονται στόχοι ή επιθυμούν να γίνουν στόχοι επενδυτικών κεφαλαίων, η εξήγηση είναι απλή. Τα private equities αναζητούν υψηλές αποδόσεις επενδύσεων (ROI) και πολλές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να τους προσφέρουν αποδόσεις που ξεπερνούν το 20%.

 Από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων,  υπάρχει μεγάλη ζήτηση για λειτουργικά ξένα κεφάλαια τα οποία μπορούν να τα πάρουν με τραπεζικό δανεισμό. Μόνο που αφ’ ενός το κόστος δανεισμού μεσοσταθμικά είναι 6% αλλά για τις μικρές επιχειρήσεις ξεπερνά το 8% είναι πολύ υψηλό και αφ’ ετέρου οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.  Εάν μία επιχείρηση δανειστεί με κόστος κεφαλαίου 8% για παράδειγμα, θα μειώσει πολύ τα περιθώρια κέρδους της.  

Με τα private equities, πουλά κάποιο μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου εξασφαλίζοντας άμεση ρευστότητα και αφ’ ετέρου το fund λειτουργεί ως «μέντορας» ανάπτυξης και παίρνει την εταιρεία υπό την προστασία του.  Υπάρχει, δηλαδή μία win-win σχέση η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη την επιχείρηση αλλά και εκτινάσσει την απόδοση της επένδυσης του fund. 

Kαρπούνται και έσοδα και από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Εκτός από τα έσοδα που έχουν και οι δύο πλευρές (επιχειρήσεις- funds) από την εκτίναξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν από το 2020 και οι τεράστιες χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ένταξη των επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνολογικά οικοσυστήματα και επιχειρήσεις που σχετίζονται με κοινωνικές δράσεις έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ εάν έχουν μετόχους funds, οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μεγεθύνουν τις αποδόσεις που καρπούνται τα funds.

Εάν για παράδειγμα μία επιχείρηση έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20% με την χρηματοδότηση η απόδοση αυτή εκτινάσσεται πάνω από 30% (και λογιστικά και σε επιχειρησιακό επίπεδο). Όταν οι επενδύσεις τους «ωριμάσουν» θα πουλήσουν τα μερίδιά τους σε πολύ υψηλότερη τιμή απ’ ότι τα αγόρασαν.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ