Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BIS - ομόλογα: Η αύξηση των αποδόσεων αλλάζει τις προοπτικές των αγορών

BIS
AP Photos

H γρήγορη αύξηση του κόστους δανεισμού από τις διεθνείς αγορές ομολόγων τον περασμένο μήνα μπορεί να μεταβάλει τελείως τις προοπτικές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS). 

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, η BIS σημείωσε επίσης ότι οι άγριες διακυμάνσεις μετοχών - όπως της GameStop - που προκαλούν οι συναλλαγές των μικροεπενδυτών έχουν αυξήσει θεαματικά τη μεταβλητότητα. 

Η μεγάλη αλλαγή, όμως, σύμφωνα με την BIS, σημειώθηκε στις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που τείνουν να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού παγκοσμίως, καθώς η πρωτοφανής στήριξη θα προκαλέσει πληθωρισμό, αν τα εμβόλια για τον κορονοϊό επιτρέψουν το πλήρες άνοιγμα των οικονομιών φέτος. 

«H πρόσφατη νευρικότητα στην αγορά επιβεβαιώνει ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και το reflation trade ρίχνουν ένα εντελώς νέο φως στις προοπτικές των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε ο επικεφαλής της Νομισματικής και Οικονομικής Διεύθυνσης της BIS, Claudio Borio, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να επεξεργασθούν τις συνέπειες από αυτή (την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων) για τους στόχους τους και να αντιδράσουν αντίστοιχα», είπε ο Borio. 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 1,6% την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας άλμα σχεδόν 70 μονάδων βάσης που επηρέασε και τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και αλλού. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ