Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Εκτονώνεται το sell off - Κάτω από το 3% η απόδοση των γερμανικών 10ετών

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Εκτονώνεται το sell-off στις διεθνείς αγορές ομολόγων καθώς οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών τίτλων υποχώρησαν και το δολάριο εξασθένισε μετά το ράλι που το οδήγησε σε υψηλό επίπεδο 10μήνου. 

H εξέλιξη αυτή οδήγησε στη μείωση των αποδόσεων και στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με την απόδοση των γερμανικών 10ετών να υποχωρεί κάτω από το 3%, όπου είχαν σκαρφαλώσει το πρωί, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Αντίστοιχα, η απόδοση των ελληνικών 10ετών υποχώρησε στο 4,40% από 4,45% και των ιταλικών στο 2,94% από 2,99%. Στις ΗΠΑ, η απόδοση των 10ετών treasuries έπεσε στο 4,76% από 4,83% το πρωί/

Παράλληλα, ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη μετοχών Stoxx 50 να καταγράφει άνοδο 0,4% και τα futures των δεικτών της Wall Street επίσης να κινούνται ανοδικά. 

Νωρίτερα η εικόνα είχε ως εξής

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το sell-off των ομολόγων διεθνώς, με την απόδοση του 30ετούς αμερικανικού τίτλου να αγγίζει το 5%, για πρώτη φορά από το 2007 και του γερμανικού 10ετούς το 3%, για πρώτη φορά από το 2011, καθώς οι επενδυτές έχουν  πειστεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κρατήσουν τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης στο 4,47% αλλά παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από του αντίστοιχου ιταλικού που έφθασε το 4,95%.

Σε χαμηλό εξαμήνου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι μαζικές πωλήσεις των ομολόγων ώθησαν σε νέες απώλειες τις μετοχές διεθνώς, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 0,4% σε χαμηλό εξαμήνου και πλέον.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε 40 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση φέτος.

Πλησιάζει το 5% η απόδοση των 10ετών treasuries

Με την αντίληψη ότι τα αμερικανικά επιτόκια μπορεί να αυξηθούν και άλλο από τα σημερινά υψηλά επίπεδα 22 ετών, οι αποδόσεις των 10ετών treasuries προσεγγίζει επίσης το 5%, ωθώντας τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε χαμηλό εξαμήνου.

Το τελευταίο κύμα πωλήσεων προκλήθηκε από τα χθεσινά καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ καθώς και μία σειρά «σκληρών» δηλώσεων από αξιωματούχους της Fed.

Οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητα να αυξήσει η Fed το βασικό επιτόκιο τον Νοέμβριο και πάνω από 50% να συμβεί αυτό τον Δεκέμβριο.

Η Fed μπορεί να μην αλλάξει τη σημερινή στάση της σύντομα, σύμφωνα με αναλυτή του BlackRock Investment Institute στη Σιγκαπούρη. «Βλέπουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μπορεί μάλιστα να πρέπει να κάνουν περισσότερα», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι η σύσφιξη στις συνθήκες των χρηματοπιστωτικών αγορών θα συνεχιστεί, με πολλές λογικές αρνητικές συνέπειες.

Ο αντίκτυπος από την αναταραχή στα ομόλογα έχει επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες assets, με την τιμή του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) να κινείται κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ