Νέα
  • ΓΔ: 1411.79 +1.36%
  • Τζίρος: 27,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Εχασαν όλα τα κέρδη που είχαν από τον Δεκέμβριο - Προσγειώθηκαν οι προσδοκίες για ταχεία μείωση επιτοκίων

Τα ομόλογα έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, η οποία σηματοδότησε την αλλαγή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν σταδιακά τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες τους για γρήγορη μείωση των επιτοκίων. 

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών ομολόγων που καταρτίζει το Bloomberg υποχώρησε 3,5% φέτος, εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη που είχε από τις 12 Δεκεμβρίου, την παραμονή των ανακοινώσεων από τη Fed.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, διαμορφώνονταν στο 4,31% στην αγορά της Ασίας, έχοντας εκτιναχθεί κατά 14 μονάδες βάσης χθες, ενώ η απόδοση των ιαπωνικών 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσε κατά 4 μ.β.

Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνταν πτωτικά σήμερα, με αυτές των 10ετών γερμανικών να υποχωρούν κατά 3 μ.β. στο 2,37% και των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου να μειώνονται κατά 2 μ.β. στο 3,44%.

►Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Αύξηση των αποδόσεων καθώς διαλύθηκαν οι προσδοκίες γρήγορης μείωσης των επιτοκίων

Προσγείωση από τις κεντρικές τράπεζες

Η βουτιά στις τιμές των ομολόγων φέτος ήρθε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αλλά και της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και άλλων επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι προσγείωσαν τις προσδοκίες των αγορών για γρήγορη μείωση των επιτοκίων, ακόμη και από τον Μάρτιο.

Η κατηφόρα εντάθηκε χθες, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι αυτός υποχώρησε τον Ιανουάριο λιγότερο από το αναμενόμενο, στο 3,1% σε ετήσια βάση (από 3,4% τον Δεκέμβριο) αντί 2,9%.

Βεβαίως, αυτή η διαφορά δεν φαίνεται να είναι σημαντική για να προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη, αλλά πιθανότατα ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της διάψευσης των πολύ αισιόδοξων προσδοκιών των επενδυτών, αναγκάζοντάς τους να τις ευθυγραμμίσουν τελικά με τις προβλέψεις της Fed. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγορές μετέθεσαν πλέον τις προσδοκίες τους για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο αντί του Μαΐου.

►Διαβάστε επίσης: Fed: Οι αγορές δεν βλέπουν μείωση επιτοκίων τον Μάιο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Βλέπουν τρεις μειώσεις επιτοκίων της Fed

Οι traders προεξοφλούν πλέον μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων της Fed για φέτος, με την πιθανότητα για μία τέταρτη να είναι 50%, κάτι που συμβαδίζει με την πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed (τον Δεκέμβριο), ενώ μόλις πριν από έναν μήνα ανέμεναν έως και επτά μειώσεις.

Η ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας κάνει μη ελκυστικά τα treasuries (αμερικανικά ομόλογα) επί του παρόντος, παρά το γεγονός ότι τα στοιχήματα για τα επιτόκια είναι τώρα καλύτερα ευθυγραμμισμένα με τις κατευθύνσεις (guidance) της Fed, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής για τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Pendal Group στο Σίδνεϊ.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ