Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τεχνολογικά κέρδη, το άλμα του ΓΔ, η εκτίναξη των τραπεζών και το 30ετές ομόλογο

Πηγή: Pixabay

Ξένες αγορές: Τεχνολογικό ράλι και εταιρικά αποτελέσματα δίνουν επιστροφή σε ιστορικά υψηλά

Μία από τα ίδια χθες για τις αμερικανικές αγορές, με τους 2 μεγαλύτερους δείκτες (S&P 500 και Nasdaq) να καταγράφουν σημαντική άνοδο λόγω μετοχών τεχνολογίας και εταιρικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου. Στην Ευρώπη, και ο βρετανικός FTSE 100 κινείται σε επίπεδα ιστορικών υψηλών και οι μεγαλύτεροι δείκτες της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Πρόκειται για νέο bull market παρά τις αρνητικές ειδήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη διεθνώς από το ΔΝΤ.

Alpha Bank Ανάλυση: Τι βλέπει για την αμερικανική οικονομία και τους δείκτες της

Τα στοιχεία (FED) υποδηλώνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει ανθεκτικότητα, ενώ, παράλληλα, η αγορά εργασίας διατηρείται ισχυρή. Αυτό σημαίνει ότι οι ιθύνοντες της Fed έχουν το χρονικό περιθώριο να αφήσουν την περιοριστική πολιτική να δουλέψει προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Γενικός Δείκτης: Σε επίπεδα Απριλίου 2011 ξαναγύρισε με την χθεσινή του άνοδο ο Γ.Δ.

Τα κέρδη και τα μεγέθη των εισηγμένων έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Καιρός είναι να επιστρέψουν οι αποτιμήσεις των μετοχών και ο Γενικός Δείκτης που εκφράζει το σύνολο της οικονομίας σε προ κρίσης επίπεδα.

Για την Ιστορία, εάν ο Γ.Δ. φτάσει και ξεπεράσει τις 1.510 μονάδες έχει πάει πίσω στον Οκτώβριο 2010 και εάν φτάσει στις 1.600 μονάδες βγαίνουμε από την χρονοκάψουλα της ελληνικής κρίσης (δηλαδή φτάνουμε στο 2009).

Επιστρέφοντας από τα στατιστικά δεδομένα, εντύπωση έκανε σήμερα και η αξία συναλλαγών που άγγιξε τα 160 εκατ. Ευρώ.  Και χωρίς κάποια ιδιαίτερη επενδυτική εκδήλωση.

Oμόλογο 30ετίας: Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση με πολλαπλά μηνύματα

Τα ομόλογα 30ετίας δεν είναι πολυ διάσημα στην Ελλάδα. Είναι λίγα και τα έχουν λίγοι. Οι συναλλαγές στα ομόλογα 30ετίας είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Ο ΟΔΔΗΧ έκρινε ότι θα έπρεπε να ζωντανέψει αυτή τη σειρά προκειμένου να ευθυγραμμίσει την καμπύλη επιτοκίων. Και έτσι θα προχωρήσει (μάλλον σήμερα) σε άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τα περαιτέρω. Η επιτυχία της έκδοσης θα δείξει και τι πιστεύουν μακροπρόθεσμα οι ξένοι επενδυτές για την ελληνική οικονομία.

Τράπεζες: Εκτίναξη μετά από παρατεταμένη πίεση

Οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν τα ρέστα τους χθες με μία πρωτοφανή εκτίναξη του κλαδικού δείκτη της τάξης του 3,48% και με μεγάλους όγκους συναλλαγών για τις 4 συστημικές μετοχές.  Τώρα η τραπεζική αγορά περιμένει τον SSM για το 'πράσινο φως' στα μερίσματα. Η άνοδος αντανακλά τις εκτιμήσεις για θετικά αποτελέσματα α' τριμήνου 2024.

Eurobank: Η μετοχή οδεύει προς τα 2 ευρώ και με αυξημένες συναλλαγές

Για την Eurobank γράψαμε και προχθές. Η χθεσινή αντίδραση, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της αγορά ότι η Eurobank θα είναι η πρώτη που θα μοιράσει μέρισμα ενώ θα έχει και καλά αποτελέσματα α' τριμήνου. Ταυτόχρονα αγοράζεται και από ξένα χαρτοφυλάκια (γι' αυτούς τους λόγους). Έφτασε στα 1,98 ευρώ και πλέον ανοίγει ο δρόμος προς τις τιμές στόχους άνω των 2 ευρώ που δίνουν εγχώριοι και ξένοι οίκοι.

ΕΤΕ: Να ετοιμάζονται για το placement στο ΤΧΣ

Η μετοχή της ΕΤΕ είναι η δεύτερη που έχει άμεσο ενδιαφέρον αφού με υψηλότερη τιμή / μετοχή μπορεί το ΤΧΣ να προετοιμάσει καλύτερο placement για το μερίδιο του 17% που κατέχει. Και ίσως συντομότερα απ' ότι αναμενόταν.

ΔΕΗ: Συνεργασία για την ασφαλή ενεργειακή μετάβαση στην Ν.Α Ευρώπη

Ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ μιλωντας σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και κατέληξε ότι «στη ΔΕΗ δεσμευόμαστε να είμαστε δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση».

Tράπεζα Πειραιώς: “Στο έλεος της μεταβλητότητας”. Πιθανή μία κυκλική διόρθωση

Η συνολική άποψη της Τράπεζας Πειραιώς για τις μετοχικές αγορές παραμένει ήπια αρνητική καθώς εκτιμά ότι οι πιθανότητες μίας κυκλικής διόρθωσης δεν είναι αμελητέες. Όμως εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν τα εταιρικά κέρδη του 2025, είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα 'παράθυρο ευκαιρίας' για εκ νέου μεταβολή από αρνητική άποψη σε θετική.

Intrakat: H εξαγορά της ΑΚΤΩΡ έφερε τζίρους και ανεκτέλεστο 4,9 δισ. ευρώ.  Επιστροφή στην κερδοφορία

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 83% ανακοίνωσε για το 2023 ο όμιλος της Intrakat, με το ανεκτέλεστο την ίδια στιγμή να σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό στα €4,9 δισ.

Ο όμιλος πέτυχε ταυτόχρονα καθαρή κερδοφορία 3 εκατ. και λειτουργική κερδοφορία 16 εκατ. σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023. Παράλληλα, o Όμιλος επέστρεψε δυναμικά στην λειτουργική κερδοφορία – μετά από 2 χρόνια - με το ενοποιημένο EBIDTA να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 16 εκατ., έναντι ζημιών €3 εκατ. κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

► Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ρεκόρ των εισηγμένων, το μέρισμα της Eurobank και η σκληρή ΕΚΤ

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €40 εκατ. από €18 εκατ. το 2022, ενισχυμένα κατά 122%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €3 εκατ. από ζημιές €24 εκατ. το 2022

Ο Όμιλος πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. (από €1,3 δισ. 2022), διασφαλίζοντας σημαντικό κατασκευαστικό έργο για το ορατό μέλλον. Η εξαγορά της Άκτωρ προσέθεσε ανεκτέλεστο ύψους €2,7 δισ. στο ήδη υφιστάμενο του Ομίλου Intrakat. Σε όσους περιμένουν υψηλά κέρδη, ίσως το 2025 να δούμε μία σημαντική ωρίμανση του ανεκτέλεστου και καθαρά κέρδη πάνω από 50 εκατ. Ευρώ όπως λέει το business plan.

ΙDEAL Holdings: Πούλησε μεγάλη εταιρεία του χαρτοφυλακίου της έναντι 136 εκατ. ευρώ

Η IDEAL Holdings μέσω της θυγατρικής της SICC Limited, υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του 100% της Astir Vitogiannis S.A.  στη Guala Closures έναντι 136 εκατ. Ευρώ.  Η Astir κατέχει άμεσα το 74,99% της Coleus Packaging

Η Astir εδρεύει στον Αυλώνα, παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες. Η Coleus εδρεύει στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, παράγει περίπου 6 δισεκατομμύρια μεταλλικά πώματα ετησίως και είναι ο κορυφαίος παραγωγός στην Υποσαχάρια Αφρική.

Η Astir απέκτησε το 74,99% της Coleus τον Ιούλιο του 2022 και έγινε ο μοναδικός παραγωγός με εγκαταστάσεις στα 2 ημισφαίρια. Οι εταιρείες εξυπηρετούν πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες αναψυκτικών αλλά και ομοειδείς εταιρείες με μικρότερο μέγεθος, με διαφοροποιημένη πελατειακή βάση και περισσότερους από 600 πελάτες.

Titan Int: Υψηλά πολυετίας για τη μετοχή του Τιτάνα

Ξεπέρασε και τα 28 ευρώ ο Τιτάνας (Int) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με ισχυρή άνοδο και αυξημένους όγκους, δείγμα ότι τοποθετούνται κυρίως ξένοι και θεσμικά χαρτοφυλάκια. Το 2023 ήταν μία πολύ χρονιά, θα μοιράσει καλό μέρισμα και η μετοχή επιστρέφει πίσω στα χρόνια που ο όμιλος είχε τόσο θεαματικά αποτελέσματα.

Alpha Trust Holdings: Θεαματική αύξηση όλων των μεγεθών το 2023

Η  “ALPHA TRUST HOLDINGS” παρουσίασε αύξηση σε όλα τα Βασικά Μεγέθη ως ακολούθως:

- Ο κύκλος εργασιών για τη χρήση 2023 ανήλθε σε € 8,47 εκ. έναντι € 7,03 εκ. της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,48%.

- Τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών, φόρων και αποσβέσεων για τη χρήση 2023 ανήλθαν σε € 2,15 εκ. έναντι € 1,15 εκ. της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 86,02%.

- Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για τη χρήση 2023 ανήλθαν σε € 1,34 εκ. έναντι € 0,51 εκ. της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 161,55%.

Αποτελέσματα εισηγμένων: Πολλοί μικροί και πολύ αργοί

Και μία απορία. Πως γίνεται οι αμερικανοι κολοσσοί να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α' τριμήνου 2024 από τις αρχές Απριλίου και πολλές μικρές εισηγμένες (όπως η Alpha Trust Holdings) να ανακοινώνουν αργότερα τα αποτελέσματα χρήσης 2023, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Το πιθανότερο είναι το σύστημα να φρενάρει τις ανακοινώσεις με καθυστερήσεις στους ελέγχους. Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ