Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Υποχωρεί η τιμή του Brent εν μέσω ασθενούς ζήτησης

Πηγή: PIxabay

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου. Σήμερα διεύρυναν τις απώλειές τους οι τιμές του «μαύρου χρυσού», εν μέσω ενδείξεων για αδύναμη ζήτηση καυσίμων και καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ περιόρισαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να συμπιέσει τη ζήτηση καυσίμων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent διολίσθησαν κατά 25 σεντς  στα 82,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ διαμορφώνονταν στα 78,07 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 19 σεντς ή 0,2%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν περίπου 1 δολάριο χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed συζητούσαν αν τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, αντισταθμίζοντας τα κέρδη νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα από τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο τρέχον επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στηρίζοντας το δολάριο. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο (σε δολάρια) ακριβότερο για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης εν μέσω ενδείξεων αδύναμης ζήτησης, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους, καθώς τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την εβδομάδα πριν από την έναρξη της αμερικανικής περιόδου οδήγησης.

Τα διυλιστήρια παγκοσμίως παλεύουν με την πτώση των κερδών από το ντίζελ, καθώς τα νέα διυλιστήρια αυξάνουν τις προμήθειες και καθώς ο ήπιος καιρός στο βόρειο ημισφαίριο και η αργή οικονομική δραστηριότητα μειώνουν τη ζήτηση.

Παρόλα αυτά, η αγορά συνέχισε να υποστηρίζεται από τις προσδοκίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί τους, από κοινού γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις περικοπές της προσφοράς και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, δεσμεύεται για τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από τον ΟΠΕΚ και επιθυμεί να συνεργαστεί με τις χώρες μέλη στις προσπάθειες για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή.

Τα σχόλια του υπουργού ακολούθησαν την πρότασή του το Σάββατο ότι το Ιράκ έχει προβεί σε αρκετές εθελοντικές μειώσεις και δεν θα συμφωνήσει σε πρόσθετες περικοπές που θα προταθούν από την ευρύτερη ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ στη συνάντησή της στις αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+ κάλεσε το Ιράκ να υπερβεί την ποσόστωση παραγωγής του κατά 602.000 βαρέλια ημερησίως σωρευτικά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Η ομάδα δήλωσε ότι η Βαγδάτη συμφώνησε να αντισταθμίσει με πρόσθετες μειώσεις της παραγωγής κατά το υπόλοιπο του έτους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα