Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Γαλλία: Η χειρότερη εβδομάδα πολλών ετών για τις αγορές της - Φόβοι και για το ευρώ

Τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και πολλά χρόνια είχαν οι αγορές των γαλλικών assets καθώς η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, αποδοκιμάστηκε από τους επενδυτές και οδήγησε σε προειδοποιήσεις για περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Οι επενδυτές εκφράζουν ακόμη και φόβους για μια νέα κρίση του ευρώ, με την ισοτιμία του να διολισθαίνει και σήμερα έναντι του δολαρίου.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο Μακρόν διαψεύδει φήμες για παραίτησή του που «βύθισαν» τα ομόλογα της χώρας

Στο επίκεντρο τα κρατικά ομόλογα

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναταραχής, με το spread που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή 10ετών γαλλικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να σημειώνει αύξηση – ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 70 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που είχε να σημειωθεί από το 2017.

Το sell off στο χρηματιστήριο εξαφάνισε περίπου 200 δις. δολάρια από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Société Générale, BNP Paribas και Crédit Agricole- που κατέχουν όλες μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων - να κάνουν βουτιά πάνω από 12% η καθεμία.

Ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 6,2% στην εβδομάδα, χάνοντας τα φετινά του κέρδη του και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2022.  Η χρηματιστηριακή πτώση θέτει τη Γαλλία σε κίνδυνο να χάσει το στέμμα της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Το κόμμα της Λεπέν είναι το δημοφιλέστερο εν όψει των βουλευτικών εκλογών

Ανησυχία για Λεπέν και συνασπισμό Αριστεράς

Οι επενδυτές ανησυχούν από την προοπτική ότι το κεντρώο, φιλο -επιχειρηματικό κόμμα «Αναγέννηση» του Μακρόν θα χάσει περαιτέρω έδαφος στο Κοινοβούλιο στις εκλογές που θα γίνουν σε δύο γύρους - στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο Μακρόν να αναγκαστεί να διορίσει πρωθυπουργό από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν ή από τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων που δημιουργήθηκε εν όψει των εκλογών. Ο Μακρόν έχει δηλώσει, πάντως, ότι δεν θα παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν νέα πτώση σήμερα που τα κόμματα της Αριστεράς συμφώνησαν σε ενιαίο μέτωπο στις εκλογές. Δεσμεύτηκαν να αναιρέσουν τις περισσότερες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της επταετίας του Μακρόν και να απορρίψουν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρέος και τα ελλείμματα.

Μία υποστήριξη των Γάλλων ψηφοφόρων στην Ακροδεξιάς ή την Αριστερά θα σήμαινε υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία δεν μπορεί να περιορίσει το υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα, ενώ θα έθετε επίσης υπό αμφισβήτηση το πόσο δεσμευμένη είναι η χώρα για στενότερους δεσμούς στην ΕΕ.

Ντόμινο σε Ιταλία και Ισπανία

Η ανησυχία στη γαλλική αγορά ομολόγων εξαπλώθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την πίεση στα δημόσια οικονομικά. Το spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας έφτασε σήμερα σε υψηλό τεσσάρων μηνών. Και  το spread των ελληνικών 10ετών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, φθάνοντας τις 126 μ.β., με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται σήμερα πάνω από το 3,6%. 

Αν και η τιμολόγηση στις αγορές ομολόγων δεν δείχνει σημάδια πανικού, η ενότητα της Αριστεράς δεν αποτελεί καλό οιωνό για τους κεντρώους, σύμφωνα με τον Uwe Maderer, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της LBBW Asset Management. «Το στοίχημα του Μακρόν για νέες εκλογές μπορεί να στραβώσει πολύ, αφού τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν να ενωθούν, κάτι που θα υπονομεύσει έντονα την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν... Μπορεί (τα κόμματα της συμμαχίας Μακρόν)  σχεδόν να εξαλειφθούν στις εκλογές στο χειρότερο σενάριο», δήλωσε στο Bloomberg. 

Οι απώλειες του ευρώ 

Το ευρώ είχε, μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων, τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου. Κατρακύλησε στα 1,07 δολάρια, που είναι χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι δείκτες μεταβλητότητας για τον επόμενο μήνα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, υποδηλώνοντας ότι οι traders βλέπουν τον κίνδυνο μη κανονικών συναλλαγών εν όψει των εκλογών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, προειδοποίησε ότι αν ο αριστερός συνασπισμός έρθει στην εξουσία, θα οδηγήσει στην έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είναι ένας μακρύς μήνας για το ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING Bank, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να κατευθύνεται προς τα 1,06 δολάρια την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ