Τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, τη Σεούλ και την Ταϊβάν σημειώνουν μεγάλη πτώση στις απογευματινές συναλλαγές, καθώς τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση και φρενάρουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.
Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του, με φόντο ζωηρές ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και άνοδο του γεν.
Ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.
Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.
Φόβος για τις ευρωπαϊκές αγορές
Tι εκτιμά η UBS
Η είσοδος των επενδυτών στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή είναι σαν να πιάνεις «ένα μαχαίρι που πέφτει», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, Κέλβιν Τέι, μιλώντας στο CNBC.
Ο Τέι επισήμανε ότι το γεν μπορεί να δείξει αν η ιαπωνική αγορά θα πάει καλά. Καθώς το γεν έχει ενισχυθεί, οι μετοχές έχουν μειωθεί, «υπάρχει ακόμα πολύ μεγαλύτερη πίεση στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, δυστυχώς», είπε.
Αν και ο Τέι αναγνώρισε ότι ορισμένα κέρδη που σημείωσε η αγορά οφείλονται στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης από το Χρηματιστηρίου του Τόκιο, «ο κύριος μοχλός ήταν το ιαπωνικό γεν».
Ένας παράγοντας για τον οποίο το γιεν έχει επηρεάσει τόσο έντονα την ιαπωνική αγορά είναι αυτό που είναι γνωστό ως το «γεν carry trade».
Ουσιαστικά, όταν το γεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια της BOJ ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γεν και επένδυαν τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.
Λαμβάνοντας ως οδηγό τα επιτόκια αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, ένας επενδυτής θα μπορούσε να δανειστεί γιεν με επιτόκιο 0% νωρίτερα μέσα στο έτος και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας τόκο 5,25%.
Τώρα, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σηματοδοτεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι στο τραπέζι και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξάνει τα επιτόκια, η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών θα μειωθεί, καθιστώντας το “carry trade” λιγότερο ελκυστικό, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του γεν.
Ο Τέι αναμένει ότι το γεν θα φτάσει περίπου στα 143 προς το δολάριο, αλλά αν οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αρχίσουν να επαναπατρίζουν περισσότερα γεν πίσω στην Ιαπωνία, το νόμισμα θα μπορούσε να φτάσει στα 135 έναντι του δολαρίου. «Έτσι, ναι, μπορεί να βρει ένα επίπεδο, αλλά αυτή τη στιγμή, η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να μην είναι αρκετά ελκυστική για να θέλω πραγματικά να μπω», κατέληξε ο Τέι της UBS.