Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Crypτο: Οι business της FTX στις Μπαχάμες - 35 ακίνητα αξίας 256 εκατ. ζητά πίσω το νησί

O συνιδρυτής του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Τα στελέχη της FTX Sam Bankman-Fried και Ryan Salame, ξόδεψαν 256,3 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν και να διατηρήσουν 35 ακίνητα στις Μπαχάμες και τώρα οι ρυθμιστικές αρχές του νησιού προσπαθούν να αφαιρέσουν αυτά τα ακίνητα από τις διαδικασίες προστασίας πτώχευσης που κήρυξε η FTX στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα ήταν παράνομη η διαχείρισή τους σύμφωνα με τη νομοθεσία των Μπαχαμών.

Δεκάδες εκατομμύρια δαπανήθηκαν μόνο για την ανάπτυξη του μικρού νησιού New Providence που ο Bankman-Fried αποκάλεσε «σπίτι», με την εταιρεία χαρτοφυλακίου της FTX να αγοράζει τουλάχιστον 15 ακίνητα και ένα κενό οικόπεδο, δαπανώντας συνολικά 143 εκατομμύρια δολάρια.

Ενδεικτικά, δύο διαμερίσματα στο συγκρότημα Albany κόστισαν 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα άλλο 21,3 εκατ. δολάρια.

Οι Bankman-Fried και Salame, οι πρώην συν-διευθύνοντες σύμβουλοι του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, επένδυσαν επίσης δεκάδες εκατομμύρια στο σημερινό κτήριο των κεντρικών γραφείων τους. «Εριξαν» πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια στο Veridian Corporate Center. Η FTX έφτιαξε νέα έδρα τον Απρίλιο του 2022, αλλά την πρόλαβε η πτώχευσή της τον Νοέμβριο.

Τώρα, οι ρυθμιστικές αρχές του νησιού δίνουν μάχη για να πάρουν πίσω αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Οι δικηγόροι από τις Μπαχάμες ανέφεραν στο δικαστήριο ότι επειδή το ακίνητο βρισκόταν στο νησί και επειδή «η νομοθεσία τους δεν επιτρέπει την αναγνώριση μιας ξένης διαδικασίας αφερεγγυότητας για μια εταιρεία στις Μπαχάμες» η διαδικασία πτώχευσης των ΗΠΑ πρέπει να ανασταλεί και να επιτραπεί στις ρυθμιστικές αρχές του νησιού να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας ακινήτων στις Μπαχάμες.

Η κίνηση είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από τους δικηγόρους της FTX στις ΗΠΑ και τον διευθύνοντα σύμβουλο John Ray, ο οποίος έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι μπορεί για τους «χαμένους» πελάτες του ανταλλακτηρίου, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, μέσω της αναδιάρθρωσης και των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων. 

Διαβάστε επίσης - Crypto: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο ιδρυτής της FTX έπειτα από ποινική δίωξη των ΗΠΑ

Στις 11 Νοεμβρίου, αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε για την crypto αυτοκρατορία του ο Sam Bankman-Fried σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Η κήρυξη χρεοκοπίας αφορά το παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX.com, την αμερικανική πλατφόρμα συναλλαγών FTX US και την επενδυτική εταιρεία Alameda Research.

Είχε προηγηθεί αναφορά του CoinDesk που αποκάλυψε σημαντικές παρατυπίες στους ισολογισμούς της Alameda Research.

Αρχικά η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της FTX, η Binance του Τσανγκπενγκ Ζάο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να την εξαγοράσει και να τη σώσει. Ωστόσο πολύ σύντομα, ύστερα από έλεγχο των οικονομικών της, απέσυρε την προσφορά. Άλλος ενδιαφερόμενος δεν υπήρξε στον ορίζοντα και η πτώχευση ήταν αναπόφευκτη.

Ο ιδρυτής Bankman-Fried βρίσκεται πλέον στη φυλακή των Μπαχαμών και οι κατηγορίες αφορούν σε χρηματιστηριακές απάτες, συνωμοσία για χρηματιστηριακές απάτες, ξέπλυμα χρήματος, απάτες με εμβάσματα και συνωμοσία για απάτες με εμβάσματα, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος. 

Η κρίση συνεχίζει να είναι μεγάλη σε ολόκληρο τον χώρο κρυπτογράφησης. Το BlockFi υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο. Χιλιάδες ανταλλαγές είτε έχουν παγώσει είτε έχουν σταματήσει τις εξαγορές και τις αναλήψεις.

Τα στοιχήματα πλέον αφορούν το ποιο ανταλλακτήριο θα είναι το επόμενο...

Με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ