Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: «Μύρισε» νέο κανόνι στον κλάδο - Βουτιά σχεδόν 50% στη μετοχή της Silvergate

Πηγή: AP

Πριν προλάβει καλά-καλά να συνέλθει η αγορά των crypto από την κατάρρευση του FTX, σήμερα βρέθηκε ενώπιον μιας νέας απειλής που ήρθε εκ νέου να επιβεβαιώσει το πόσο ευάλωτος είναι ο κλάδος των ψηφιακών assets.. Το πρόβλημα αυτή τη φορά είχε να κάνει με την κρυπτο-τράπεζα Silvergate, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου, η μετοχή της οποίας… κράσαρε σε ποσοστό που φτάνει σχεδόν το 50%!

Το πρόβλημα προέκυψε όταν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της εταιρείας αποκάλυψαν μια μαζική απόσυρση καταθέσεων που έφτανε το 68%!

Συγκεκριμένα οι συνολικές καταθέσεις πελατών της σε ψηφιακά assets υποχώρησαν από τα 11,9 δισ. δολάρια στα τέλη του τρίτου τριμήνου μόλις στα 3,8 δισ., σαν αποτέλεσμα της κρίσης εμπιστοσύνης προς τον κλάδο που προκάλεσε η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX.

Το προφίλ της εταιρείας 

H Silvergate, που είναι μια από τις κυριότερες κρυπτο-τράπεζες και είναι εισηγμένη στο NYSE, δέχτηκε έντονες πιέσεις τόσο από την συνολική πτώση των κρυπτονομισμάτων την περσινή χρονιά όσο και το σεισμό που προκάλεσε το FTX, καθώς η Silvergate συνεργαζόταν με το δεύτερο κυριότερο ανταλλακτήριο του κλάδου. Μάλιστα, για τις επαφές αυτές έχει βρεθεί και στο στόχαστρο των ερευνητών που ασχολούνται με το σκάνδαλο του FTX. 

Προκειμένου, λοιπόν, να καλύψει τις απαιτήσεις των πελατών να αποσύρουν τα κεφάλαια τους και να βελτιώσει τη ρευστότητα της, η εταιρεία χρειάστηκε να προχωρήσει άρον-άρον σε σημαντικές ρευστοποιήσεις επενδύσεων, συνολικού ύψους 5,2 δισ. δολαρίων. Πούλησε δε, με ζημιά της τάξεως των 717 εκατ. δολαρίων, καθώς το κλίμα στην αγορά δεν ήταν ευνοϊκό για ρευστοποιήσεις.

Παράλληλα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, που όπως ανακοίνωσε σήμερα, θα φτάσουν περίπου το 40% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.

Πάντως, οι διορθωτικές αυτές κινήσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα την σώσουν, εξού και το σημερινό sell off στη μετοχή της, που θα έρθει βέβαια να προστεθεί στις περσινές απώλειες της μετοχής που έφτασαν το 88%!  

H Silvergate, που προχώρησε σε δημόσια εγγραφή το 2019, είδε τη μετοχή της να φτάνει στο υψηλό των 222 δολαρίων το Νοέμβριο του 2021, σε μια εποχή που συνολικά τα crypto βρίσκονταν σε άνθιση και το Bitcoin «έπιασε» επίσης το υψηλότερο σημείο του. Στα τέλη του 2022, η μετοχή είχε κατρακυλήσει στα 17,40 δολάρια και αυτή την ώρα βρίσκεται στα 11,51 δολάρια με πτώση ύψους 47,33%!    

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ