Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: Game changer η απόφαση για τα ETF σε bitcoin - Πιο εύκολες οι επενδύσεις

Πηγή: Pexels

Αν πέρυσι ήταν η χρονιά ανάκαμψης των κρυπτονομισμάτων από τα τάρταρα, στα οποία είχαν βυθιστεί την προηγούμενη χρονιά, το 2024 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για πλήρη επαναφορά του κλάδου.

Η απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) αργά χθες το βράδυ, με την οποία έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση 11 επενδυτικών κεφαλαίων (ETF) με δείκτη αναφοράς την τρέχουσα τιμή του bitcoin, αποτελεί καθοριστικό σταθμό στην πορεία «νομιμοποίησης» των crypto ως κατεστημένων επενδυτικών επιλογών και στην προσέλκυση μικροεπενδυτών αλλά και μεγάλων θεσμικών επενδυτών.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 45.000 δολάρια πριν την απόφαση της SEC για τα ETF

Game changer η απόφαση

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση της SEC είναι game changer για τον κλάδο, κάτι που φάνηκε και στις αντιδράσεις στις αγορές. Η άνοδος του bitcoin ήταν σχετικά συγκρατημένη – πριν από λίγο η τιμή κινείτο πάνω από τα 46.200 δολάρια με κέρδη σχεδόν 2% - αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η απόφαση της SEC είχε σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί από το καλοκαίρι του 2023 και είχε ενσωματωθεί στα κέρδη 164% που σημείωσε το bitcoin την περσινή χρονιά.

H τιμή του ether, του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, εκτινάχθηκε 9% κοντά στα 2.600 δολάρια καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η SEC θα δώσει αργότερα την έγκριση για ETF με δείκτη αναφοράς στο νόμισμα αυτό, κάτι που δεν είχε ακόμη προεξοφληθεί στο βαθμό που συνέβη με το bitcoin.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: «Χοντρά» κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ETF - Fake ανάρτηση σε λογαριασμό της SEC

H προειδοποίηση του Γκένσλερ

Μπορεί ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, να συνόδευσε την απόφαση για έγκριση των spot bitcoin ETFs με μία ισχυρή προειδοποίηση, αλλά η ουσία είναι ότι μετά από δέκα και πλέον χρόνια θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους μικροεπενδυτές να ποντάρουν στο bitcoin, με μία απλή αγορά μεριδίων ETF από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ενεργητικού του κόσμου, όπως η BlackRock και η Fidelity.

Δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν και να αποθηκεύουν το κρυπτονόμισμα σε ανταλλακτήρια crypto, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο σκανδάλων τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του FTX, το οποίο κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022 και ο ιδρυτής του, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, καταδικάστηκε για εξαπάτηση των επενδυτών.

Ο Γκένσλερ ανέφερε ότι η SEC δεν εγκρίνει ή υποστηρίζει το bitcoin. «Οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί για τους μυριάδες κινδύνους που συνδέονται με το bitcoin και προϊόντα, η αξία των οποίων συνδέεται με crypto», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Αφησε να εννοηθεί ότι η έγκριση των ETF ήρθε ως συνέπεια μίας δικαστικής απόφασης τον περασμένο Αύγουστο, με την οποία δικαιώθηκε η εταιρεία διαχείρισης crypto, Grayscale Investments, που θεωρούσε παράνομη την απόρριψη της αίτησης που είχε κάνει για spot bitcoin ETF.

Μετά από δέκα χρόνια ήρθαν οι εγκρίσεις

H SEC απέρριπτε επί δέκα και πλέον χρόνια τις αιτήσεις για δημιουργία ETF σε bitcoin, με το επιχείρημα ότι τα προϊόντα αυτά θα ήταν ευάλωτα σε χειραγώγηση της αγοράς. Με τη χθεσινή απόφαση διαφώνησε ένα μέλος της SEC, η Caroline Crenshaw , η οποία δημοσιοποίησε τη διαφωνία της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «ανιστόρητη και μη υγιή». «Ανησυχώ ότι τα προϊόντα αυτά θα πλημμυρίσουν τις αγορές και τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς αμερικανικών νοικοκυριών, τα οποία δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους εξ αιτίας απατών και χειραγώγησης που φαίνεται να ισχύει στις αγορές spot bitcoin», δήλωσε.

Σύμφωνα με το yahoo.finance, τα spot bitcoin ETF θα μπορούν πράγματι να αγοράζονται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των επιχειρήσεων ή των αυτοαπασχολούμενων των ΗΠΑ.

Από σήμερα η διαπραγμάτευση

Τα 11 ETF σε bitcoin θα διαπραγματεύονται από σήμερα στις μεγάλες αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές - στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο Nasdaq και στο χρηματιστήριο του Σικάγο για τα options και futures (CBOE).

Για να καθησυχάσει τη SEC, το Nasdaq και το CBOE δημιούργησαν έναν δικό τους μηχανισμό εποπτείας της αγοράς μαζί με την Coinbase που είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto στις ΗΠΑ.  

Οι εταιρείες των ETF έχουν μπει σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ τους για να προσελκύσουν επενδυτές, μειώνοντας τις προμήθειες σε σχέση με αυτές που συνήθως ισχύουν για τα προϊόντα αυτά. Οι προμήθειες, σύμφωνα με το Reuters, κυμαίνονται από 0,2% έως 0,8%, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην αγορά των ETF.

Με πληροφορίες από Reuters και yahoo. finance

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα