Ο χρυσός υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις ενδείξεις προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με διάφορες χώρες, γεγονός που περιόρισε τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου μειώθηκαν έως και 1,8%, καθώς η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street ενισχύθηκε από δηλώσεις του εμπορικού αντιπροσώπου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι πλησιάζει η ανακοίνωση συμφωνιών πρώτης φάσης. Παράλληλα, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον.
Παρά τη σημερινή πτώση, ο χρυσός παραμένει περίπου 25% υψηλότερα από την αρχή του έτους, έχοντας αγγίξει ρεκόρ πάνω από τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα. Η άνοδος οφείλεται στους φόβους για ύφεση που πυροδοτήθηκαν από τις επιθετικές εμπορικές πολιτικές του Τραμπ.
Οι αγορές από κεντρικές τράπεζες και η κερδοσκοπική ζήτηση στην Κίνα συνέβαλαν στο ράλι του μετάλλου. Η αναταραχή στις αγορές έκανε τον χρυσό ιδιαίτερα ελκυστικό ως μέσο προστασίας από την αβεβαιότητα.
Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε στις αρχές του 2025, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 2022, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατακόρυφα λίγο πριν την επιβολή δασμών.
Προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων ενισχύουν τις αγορές χρυσού
Η συρρίκνωση αυτή οδήγησε τους επενδυτές να ενισχύσουν τα στοιχήματα για νομισματική χαλάρωση από τη Fed. Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, κίνηση που παραδοσιακά ενισχύει τον χρυσό, καθώς δεν προσφέρει τόκο και ευνοείται από χαμηλά επιτόκια.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στην επερχόμενη μηνιαία έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ, που αναμένεται την Παρασκευή. Η έκθεση θα προσφέρει ενδείξεις για το πώς επηρεάζει η νέα εμπορική πολιτική του Τραμπ την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα.
Στις 11:23 π.μ. στη Σιγκαπούρη, η τιμή spot του χρυσού είχε υποχωρήσει κατά 1,7% στα 3.231,84 δολάρια ανά ουγγιά. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο, ενώ τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα – ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο – παρουσίασαν επίσης πτώση άνω του 1%.
Με πληροφορίες από Bloomberg