Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τη συμφωνία της ΕΕ σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που προβλέπει χαμηλότερο πλαφόν για τις εξαγωγές του αργού της και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σταθερή παρά τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον.
Το μπρεντ ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 10:43 η τιμή του διαμορφωνόταν στα 69,8 δολάρια με άνοδο 0,4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Το νέο πλαφόν για το ρωσικό αργό ορίστηκε στα 47,6 δολάρια ή 15% χαμηλότερα από τις τιμές της αγοράς, ενώ είχε καθοριστεί στα 60 δολάρια από την G7 το 2022. Με βάση έναν νέο μηχανισμό, το πλαφόν θα προσαρμόζεται με βάση τα επίπεδα της αγοράς, ώστε να παραμένει κατά 15% χαμηλότερο από αυτά.
Απειλές Τραμπ για κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε επανειλημμένα πακέτα κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των εσόδων της Μόσχας από τις πωλήσεις ενέργειας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει αυτές τις ροές στην παγκόσμια αγορά για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των τιμών.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης να επιβάλει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας, όπως και στις χώρες που αγοράζουν το πετρέλαιο της, όπως η Ινδία και η Κίνα.
Τόσο η Morgan Stanley όσο και η Goldman Sachs έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ότι, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί, η σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση των τιμών. Η αγορά ντίζελ είναι επίσης σφιχτή, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
«Η λογική ότι η στενότητα του ντίζελ που στηρίζει τις τιμές του αργού πετρελαίου παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε αναλύτρια της Dadi Futures, η οποία πρόσθεσε ότι η περίοδος αιχμής της ζήτησης είχε ένα σταθερό ξεκίνημα. «Το βασικό ερώτημα είναι πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η δυναμική», είπε.
Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ μείωσαν τις ανησυχίες για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμβάλλοντας στη στήριξη της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων και της παγκόσμιας ανάκαμψης των μετοχών.
Με πληροφορίες από Bloomberg