Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε υψηλά όλων των εποχών η τιμή του χρυσού

Η διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναμένεται να ρίξει την τιμή του χρυσού στο δεύτερο μισό του 2021 / Πηγή: Unsplash

Με τις αγορές να σφυροκοπούνται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή χρυσού, του ασφαλούς καταφυγίου των επενδυτών, έφτασε μέχρι τα 1.768,55 ευρώ ανά ουγγιά, ενώ ένα τέταρτο μετά από τις 3 το μεσημέρι βρέθηκε στα 1.757,57 ευρώ ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 4,20%.

Αποτιμημένος σε ευρώ, έσπασε το αμέσως προηγούμενο ιστορικό του υψηλό που είχε καταγραφεί στις 6 Αυγούστου του 2020, όταν είχε φτάσει μέχρι τα 1.750,1 ευρώ ανά ουγγιά.

«Βουτιά» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες γνώρισαν μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις τους από τον Μάρτιο του 2020 σήμερα, καταγράφοντας «βουτιά» μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Αφότου κατέγραψε πτώση έως και άνω του 5% το μεσημέρι, το Παρίσι έκλεισε με μεγάλες απώλειες ύψους 3,83%, η Φρανκφούρτη 3,96% και το Μιλάνο 4,10%.

Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 3,88%, την ώρα που οι ρωσικοί δείκτες κατέρρευσαν κατά 30% και πλέον.

Xάθηκε κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε κοντά στις 912 μονάδες και ισορρόπησε με το market making κοντά στις 916 -917 μονάδες. Από την στιγμή που το Χρηματιστήριο «απάλλαξε» τα μέλη του (Χρηματιστηριακές και ΑΕΠΕΥ) από την υποχρέωση του market making (δηλαδή να απορροφούν την προσφορά) οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων (όλων των κεφαλαιοποιήσεων) κατέρρευσαν συμπαρασύροντας μαζί τους τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Επίσης από την έναρξη της συνεδρίασης φάνηκε πανικός από τις αυξημένες συναλλαγές πωλήσεων που οξύνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε έντονα και μέσα σε διάστημα μίας ώρας έφτασε από τις 916 μονάδες προς τις 905 μονάδες όπου ισορρόπησε για πάνω από δύο ώρες. Τελικά ήρθε το δεύτερο κύμα πωλήσεων και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω  από τις 900 μονάδες σπάζοντας τελικά και την ισχυρή (θεωρητικά) στήριξη των 890 μονάδων. 

Τελικά ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 888,31 μονάδες με υποχώρηση 6,42%. Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στα 163,4 εκατ. eυρώ. Το πιο τρομακτικό στην σημερινή «χρηματιστηριακή καταιγίδα» ήταν το γεγονός ότι από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν μόνο μία (η «Φίλιππος Νάκας»)  βρέθηκε σε άνοδο και 126 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ