Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Κοντά στα 84 δολάρια αυξήθηκε η τιμή του μπρεντ μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Ανοδικά κινούνται, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι τιμές του πετρελαίου καθώς το δολάριο υποχώρησε μετά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, οι οποίες ήταν λιγότερο επιθετικές για τα επιτόκια απ’ ότι ανέμεναν οι αγορές και τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν απρόσμενα.

Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,35%, αγγίζοντας τα 84 δολάρια το βαρέλι μετά την αύξηση 3,3% που σημείωσε χθες. Αντίστοιχα, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραφε κέρδη 0,45% στα 77,5 δολάρια.

Πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου

Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων υποχώρησε ελαφρά στις 103,29 μονάδες μετά τις δηλώσεις Πάουελ, καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στην ομιλία που έκανε χθες βράδυ ο Πάουελ είπε ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει, αλλά σημείωσε ότι δεν θα πέσει στον στόχο του 2% πριν το 2024 και ότι θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Με τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed να είναι πλέον χαμηλότερες - την περασμένη εβδομάδα η αύξηση ήταν 25 μονάδων βάσης – η αγορά ελπίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να αποφύγει μία σημαντική επιβράδυνση ή ύφεση και ότι κατά συνέπεια η ζήτηση πετρελαίου δεν θα κάνει βουτιά.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε μία εύλογα ισορροπημένη αγορά», δήλωσε οικονομολόγος της Westpac, προσθέτοντας: «Αν έχουμε ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι πιο ισχυρές και ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή. Αυτή δεν είναι η βασική θέση μας. Δεν βλέπουμε μία μεγάλη αύξηση της ζήτησης».

Μείωση των αποθεμάτων αργού

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης και άλλων διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, με τα πρώτα να ενισχύονται κατά 5,3 εκατ. βαρέλια και τα άλλα, στα οποία περιλαμβάνονται το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα