Νέα
  • ΓΔ: 1411.4 +0.52%
  • Τζίρος: 17,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Εκτιμήσεις για βουτιά της τιμής στα 10 ευρώ συγκρατούν τη ζήτηση

Οι αγορές φυσικού αερίου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γίνονται με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι συνήθως για αυτή την εποχή του χρόνου καθώς αρκετοί αγοραστές ποντάρουν σε περαιτέρω μείωση της τιμής του.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου στην Ευρώπη (TTF) τον Ιούνιο έχει κατρακυλήσει σε ένα κλάσμα των επιπέδων ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού και διαμορφώνεται κοντά στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν ήταν αρκετό να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αγορές καθώς η κατανάλωση ανακάμπτει με αργό ρυθμό από τα χαμηλά επίπεδά της.

Η πεποίθηση ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν κάνει πολλούς αγοραστές να μη σπεύσουν να γεμίσουν τις δεξαμενές φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.

Η προσφορά καλύπτει τη ζήτηση

Η μειωμένη χρήση καυσίμων σημαίνει ότι η παγκόσμια προσφορά είναι σήμερα αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση της Ευρώπης παρά τις μειωμένες ρωσικές ροές. Ωστόσο, παραγωγοί φυσικού αερίου και traders προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και μία ενδεχόμενη καθυστερημένη ανάκαμψη στην κατανάλωση θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς.

Υπάρχουν κάποιες προσδοκίες για μείωση των τιμών έως και τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή περισσότερο από 70% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, αλλά ακόμη και αν συμβεί αυτό δεν αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων της MET Holding.

Επισφαλής η εξάρτηση από το LNG

H μεγάλη εξάρτηση από ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, όπως το LNG που αντικατέστησε τις ροές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών, αφήνει την Ευρώπη υπερβολικά εκτεθειμένη σε κινήσεις της αγοράς και μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η αγορά, σημειώνει, είναι ακόμη ευάλωτη. Μία γρήγορη αύξηση στην κατανάλωση αερίου από τη βιομηχανία, σε συνδυασμό με μία ανάκαμψη της ζήτησης από την Ασία, θα δημιουργούσε κινδύνους.

Αναλυτές της Goldman Sachs και της Boston Group Consulting βλέπουν πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής πάνω από τα 100 ευρώ.

Μειωμένες αγορές βλέπει η Equinor

Οι προσδοκίες μίας περαιτέρω πτώσης των τιμών θα οδηγήσουν πιθανόν σε μείωση της αναπλήρωσης αποθεμάτων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό, Equinor, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης.

Με τις (προθεσμιακές) τιμές του αερίου να είναι σχετικά αμετάβλητες τους επόμενους τρεις μήνες πριν αυξηθούν εν όψει του χειμώνα, «όσοι έχουν την ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», δήλωσε ο Helge Haugane, αντιπρόεδρος της Equinor για την προώθηση πωλήσεων αερίου και ρεύματος.

«Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι δεν θα αγόραζαν σήμερα… Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην αυξηθούν πολύ τα επίπεδα πληρότητας των αποθηκών βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.  

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι η Ευρώπη θα αναπληρώσει τα αποθέματά της πριν τον χειμώνα, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ. Τα αποθέματα είναι ήδη υψηλότερα από το κανονικό και αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα για τον επόμενο χειμώνα, σημείωσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ