Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Οι αγορές βλέπουν ηρεμία τον ερχόμενο χειμώνα - Φοβούνται όμως τον επόμενο

Οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2024 έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές για τον φετινό Δεκέμβριο, δείχνοντας ότι οι κίνδυνοι για τον φετινό χειμώνα είναι χαμηλοί. Αβεβαιότητα, ωστόσο, επικρατεί για το τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα.

Τα futures για τον Δεκέμβριο του 2023 διαπραγματεύονται με έκπτωση περίπου 8% σε σχέση με του Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ICE Endex, αντιστρέφοντας την τάση που υπήρχε από τον Ιανουάριο. Η τιμή για τον φετινό Δεκέμβριο διαμορφωνόταν σήμερα στα 44,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή για τον Ιούλιο σημείωνε το πρωί μεγάλη άνοδο 10% αλλά περιορίσθηκε το απόγευμα στο 2%, με την τιμή να διαμορφώνεται κάτω από τα 27 ευρώ. 

Ετοιμη για τον ερχόμενο χειμώνα η Ευρώπη

Η στροφή αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σχετικά καλά προετοιμασμένη για τον ερχόμενο χειμώνα καθώς αυτός που πέρασε ήταν ήπιος και επέτρεψε την αναπλήρωση των αποθεμάτων με μεγάλες εισαγωγές LNG. Το ποσοστό πλήρωσης των υπόγειων δεξαμενών στην ΕΕ ήταν πάνω από 70% προχθές και των terminals φυσικού αερίου πάνω από 64%. Στην Ελλάδα, όπου δεν έχουμε υπόγειες αποθήκες, η πληρότητα των terminal LNG ήταν 50,1% την ίδια ημέρα.

Για επόμενα χρόνια, όμως, έως το 2026, είναι πιο αβέβαιες οι προοπτικές καθώς η Ευρώπη προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα της ουσιαστικής απεξάρτησής της από το ρωσικό αέριο.

Πιο επικίνδυνος ο επόμενος χειμώνας

Ο χειμώνας το 2024 «φαίνεται πιο επικίνδυνος», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Inspired Energy καθώς θα είναι πολύ νωρίς για να ωφεληθεί η ΕΕ από τις πρόσθετες ροές LNG από τις ΗΠΑ – που αναμένονται από το 2026 κια μετά – και ο καιρός δεν μπορεί να είναι πάντα ήπιος. Αν ο χειμώνας είναι ψυχρότερος φέτος θα μπορούσαν να μειωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο τα αποθέματα πριν το καλοκαίρι του 2024, πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο του 2024 λήγει και η συμφωνία Μόσχας και Κιέβου για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, με κίνδυνο να κοπούν και οι εναπομείνασες ροές του.

φυσικό αέριο
Πηγή: Pixabay

Οι εναλλακτικές λύσεις

Ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρώπη μπορεί να προσεγγίσει  τον στόχο για πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης  με τη βοήθεια αυξημένων ροών από τη Βόρεια Αφρική και ανταγωνιζόμενη με ασιατικές χώρες για LNG, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Wood Mackenzie, «αλλά κάθε περαιτέρω διαταραχή προσφοράς ή ασυνήθιστα κρύος χειμώνας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών δεξαμενών αποθήκευσης».

Η αγορά του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνει σφιχτή και ευάλωτη σε αυξήσεις τιμών έως το 2026, όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν νέες εξαγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ