Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Πτώση των τιμών το 2024 λόγω μείωσης της ζήτησης βλέπει η Wood Mackenzie

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι πιθανόν 20% χαμηλότερες το επόμενο καλοκαίρι σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις χάρη στη μείωση της ζήτησης από εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και των άφθονων αποθεμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα με τις αποθήκες της να είναι περισσότερο γεμάτες απ’ ό,τι συνήθως, έχοντας μία ασπίδα για βραχυπρόθεσμες διαταραχές.

Υπήρξε επίσης μείωση στη χρήση αερίου για παραγωγή ρεύματος, με τις ΑΠΕ να κερδίζουν μερίδιο στην αγορά, την πυρηνική παραγωγή να αυξάνεται και τις οικονομικές πιέσεις να επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση από βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Πτώση 12% στη ζήτηση αερίου

«Ο ευρωπαϊκός τομέας αερίου αναμένεται να δει μία πτώση στη μείωση της ζήτησης που θα έχει αντίκτυπο στις τιμές το επόμενο έτος…. Η χρήση αερίου για παραγωγή ρεύματος αναμένεται να μειωθεί 12% σε ετήσια βάση το 2024, μία μείωση αντίστοιχη με αυτή του 2023», ανέφερε η Wood Mackenzie σε έκθεσή της.

Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη ήταν άστατες φέτος καθώς υπήρξαν απεργίες σε μονάδες εξαγωγής LNG στην Αυστραλία και σημειώθηκαν σημαντικές εργασίες συντήρησης σε μονάδες της Νορβηγίας.

«Αν επιμηκυνθεί το χρονοδιάγραμμα για τα έργα συντήρησης στη Νορβηγία, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο αν η πληρότητας στις δεξαμενές αποθήκευσης δεν ήταν το μεγάλη… Και ενώ οι απεργίες στην Αυστραλία θα έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά LNG, το πιθανότερο είναι πως θα έχουν μικρή διάρκεια, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στα επίπεδα ισορροπίας της αγοράς στην Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε διευθυντής ερευνών της εταιρείας.

Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει ότι η αγορά θα είναι πιο σφιχτή το 2025, όταν θα λήξει η ροή ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ