Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Αλμα των τιμών στην Ευρώπη μετά από μπλόκο της Ρωσίας στις εξαγωγές

Σε πλήρη απομόνωση από τη Δύση οδηγείται η Ρωσία, καθώς μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες την εγκαταλείπουν η μια μετά την άλλη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

H Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές ντίζελ, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσει την εγχώρια προσφορά, εντείνοντας την πίεση στις ούτως ή άλλως πιεσμένες παγκόσμιες αγορές καυσίμων.

«Οι προσωρινοί περιορισμοί θα βοηθήσουν στην επάρκεια της αγοράς καυσίμων που με τη σειρά της θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές» στη Ρωσία, αναφέρει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στο site του.

Από σήμερα ισχύει η απαγόρευση

Η απαγόρευση, που θα ισχύσει και για τη βενζίνη, ισχύει από σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, χωρίς να προβλέπεται η ημερομηνία άρσης της, στο κυβερνητικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις για εξαγωγές μικρών ποσοτήτων, όπως για την παροχή προμήθειας σε εμπορικού εταίρους καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια και μεταφορά transit.

Αλμα στις τιμές στην Ευρώπη

Οι τιμές στην Ευρώπη έκαναν άλμα καθώς το μέτρο απειλεί να επιδεινώσει τις παγκόσμιες ελλείψεις. Τα διυλιστήρια παγκοσμίως δυσκολεύονται να παράγουν αρκετά καύσιμα εν μέσω περιορισμών στην προσφορά αργού από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Στη Βορειοδυτική Ευρώπη, η προσαύξηση σε σχέση με τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού σκαρφάλωσαν απότομα, ξεπερνώντας τα 35 δολάρια το βαρέλι. Οι προθεσμιακές τιμές αυξήθηκαν έως 3,9%, ενώ και η τιμή του μπρεντ που υποχωρούσε σήμερα έως και 1,4% αντέστρεψε τις απώλειες και σημείωνε άνοδο 0,8% στα 94,28 δολάρια το βαρέλι. 

Τις πρώτες 13 ημέρες του Σεπτεμβρίου, η Ρωσία έκανε εξαγωγές κατά μέσο όρο 63.000 τόνων ντίζελ την ημέρα και λίγο άνω των 8.000 τόνων βενζίνης την ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ημερήσιες εξαγωγές ντίζελ μειώθηκαν 31% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πρώτων 30 ημερών του Αυγούστου καθώς έγιναν εργασίες συντήρησης στα διυλιστήρια και οι παραγωγοί ανακατεύθυναν περισσότερα καύσιμα στην εγχώρια αγορά μετά από τις κυβερνητικές προσπάθειες για μείωση των τιμών.

Αυξήσεις 9,4% στις τιμές των καυσίμων στη Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση συζητούσε επί εβδομάδες με τους παραγωγούς πετρελαίου για να αποφασίσει μέτρα συγκράτησης των τιμών των καυσίμων. Ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι αξιωματούχοι και εταιρείες είχαν συμφωνήσει πως θα δρούσαν στο μέλλον, αλλά η διαμάχη συνεχίστηκε, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συνέβαλαν πολύ στον πληθωρισμό, ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα καθώς τον Μάρτιο θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές.

Οι τιμές βενζίνης και ντίζελ στη Ρωσία αυξήθηκαν 9,4% από την αρχή του έτους έως τις 18 Σεπτεμβρίου έναντι αύξησης των τιμών καταναλωτή συνολικά κατά 4%, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ