Νέα
  • ΓΔ: 1483.86 +0.10%
  • Τζίρος: 44,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Βουτιά των τιμών στην Ευρώπη μετά την αύξηση των ροών από Ισραήλ

Συνεχίσθηκε και σήμερα η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς αυξήθηκαν οι ροές του από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, από όπου εξάγεται με τη μορφή LNG στην Ευρώπη, ενώ προβλέπεται ήπιος καιρός στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο (TTF) κατρακύλησαν πάνω από 4% στα 44,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 11:30, κοντά στα επίπεδα πριν τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Οι ροές αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο αυξήθηκαν 60%, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες που είχαν προκληθεί από τον πόλεμο. Ειδικότερα, οι προμήθειες αυξήθηκαν στα 350-400 εκατ. κυβικά πόδια την ημέρα από περίπου 250 εκατ. στις αρχές Νοεμβρίου. Οι προμήθειες αυτές είχαν σταματήσει εντελώς στα τέλη Οκτωβρίου, όπως είχε ανακοινώσει η Αίγυπτος. Το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ διέταξε τη Chevron να ξαναρχίσει την παραγωγή στο κοίτασμα του Ταμάρ.

Ισχυρή παραγωγή αιολικής ενέργειας

Οι ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν και οι θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα που αναμένονται σε τμήματα της Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, πίεσαν επιπλέον τις τιμές. Πάνω από το 50% του ενεργειακού μείγματος της Βρετανίας σήμερα καλυπτόταν από αιολική ενέργεια.

Η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για το χειμώνα, με τις αποθήκες φυσικού αερίου να είναι κατά 99% γεμάτες, αλλά παραμένει ευάλωτη σε διαταραχές της προσφοράς και οι προοπτικές για τη ζήτηση είναι αβέβαιες.

Σταθερές τιμές βλέπει η Goldman Sachs

Αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν σταθερές τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά πρόσθεσαν ότι «τυχόν διαταραχές στην προσφορά, ένας ψυχρότερος χειμώνας και η περιορισμένη διατήρηση αποτελούν ανοδικούς κινδύνους για την πρόβλεψή μας».

Η ζήτηση για χρήση αερίου από τη βιομηχανίας παρέμεινε περιορισμένη φέτος, αλλά σημειώθηκαν κάποιες μικρές αυξήσεις στην κατανάλωση του τομέα σε σύγκριση με πέρυσι, μία τάση που αναμένεται να επιταχυνθεί στο δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ