Νέα
  • ΓΔ: 1446.1 +0.27%
  • Τζίρος: 11,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Νέο θρίλερ στην Ευρώπη - Προθεσμία 10 ημερών στην Gazprom να πληρώσει τον βουλγαρικό φόρο

Αντίστροφη μέτρηση για την τελική σύγκρουση της Gazprom με την Βουλγαρία, καθώς η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας φιλοδοξεί να αρχίσει να εισπράττει τον φόρο που πρόσφατα επέβαλλε για το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο διέρχεται από τη χώρα μέσω του αγωγού TurkStream με προορισμό χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Assen Vassilev, δήλωσε χθες, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η κυβέρνηση αναμένει να λάβει τα πρώτα μηνιαία έσοδα μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ενώ ο ρωσικός ενεργεριακός κολοσσός τηρεί σιγήν ιχθύος και δεν έχει τοποθετηθεί αν θα πληρώσει ή όχι τον νέο φόρο, με τον κίνδυνο να μετακυλήσει το έξτρα κόστος στις χώρες που αγοράζουν αέριο μέσω του αγωγού TurkStream ή να υπάρξουν διαταραχές στην προμήθεια με αποτέλεσμα νέα άνοδο των τιμών. 

Η άρνηση πληρωμής του φόρου, ο οποίος ορίστηκε στα 11 δολάρια ανά μεγαβατώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βουλγαρία να μπλοκάρει ή να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία μη συμμορφούμενων εταιρειών, σύμφωνα με τη δήλωση του Vassilev τον περασμένο μήνα...

Πιέζει και η Ελλάδα

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο που περνά από το έδαφος της έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρη την περιοχή αν και οι ροές παραμένουν σταθερές επί του παρόντος.

Όλες οι χώρες που τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο, πάντως, από τον TurkStream είναι στο... πόδι, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» έχει ασκήσει στο παρασκήνιο διπλωματικές πιέσεις προς την Βουλγαρία, ώστε να αποσύρει το νέο αυτό μέτρο που έχει αναστατώσει ξανά την ενεργειακή αγορά της ανατολικής Ευρώπης, με τον χειμώνα να έρχεται.

Αναλυτές της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν πως η Gazprom τελικά δεν θα πληρώσει και το ζητούμενο για τις άλλες χώρες που αντιδρούν στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο είναι η Βουλγαρία να αναζητήσει εν τελει έναν ελιγμό, ώστε να απεμπλακεί από την δυσάρεστη αυτή κατάσταση, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού εν μέσω φθινοπώρου και εν όψει του χειμώνα.  

Ο διπλωματικός μαραθώνιος εντείνεται, πάντως, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει. 

Οι αντιδράσεις από Ουγγαρία, Σερβία, Β. Μακεδονία

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αέριο που παίρνει μέσω της Βουλγαρίας, θεωρεί ότι ο φόρος είναι παράνομος, ενώ και η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν εκφράσει ανησυχία. 

Τον φόρο, που ανέρχεται σε πάνω από 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είχε ανακοινώσει η βουλγαρική κυβέρνηση τον Οκτώβριο, με στόχους να αυξήσει τα έσοδα - κατά την εκτίμησή της θα φτάσουν τα 1,1 δις. ευρώ - και να περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς θεωρεί ότι ο φόρος θα επιβαρύνει την Gazprom.

«Θεσπίσαμε πρόσθετο φόρο στο ρωσικό αέριο τον Οκτώβριο που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της σημερινής τιμής για τη διέλευσή του μέσω της Βουλγαρίας. Αυτό μειώνει τα κέρδη της Gazprom και καθιστά τις εισαγωγές ρωσικού αερίου λιγότερο ελκυστικές για πολλές χώρες της ΕΕ», είχε δηλώσει ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Assen Vassilev. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει να λάβει τα πρώτα μηνιαία έσοδα μέσα στο επόμενο 10ήμερο, αλλά είναι αμφίβολο αν η Βουλγαρία μπορεί να επιτύχει τους στόχους αυτούς καθώς η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αέριο που παίρνει μέσω της Βουλγαρίας, θεωρεί ότι ο φόρος είναι παράνομος, ενώ και η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν εκφράσει ανησυχία. 

Ο Vassilev είχε δηλώσει στις 17 Οκτωβρίου ότι στόχος του φόρου δεν ήταν να γίνει ακριβότερο το αέριο για τους καταναλωτές στην Ουγγαρία και τη Σερβία, αλλά να κάνει λιγότερο επικερδείς τις εξαγωγές αερίου από την Gazprom μέσω της Βουλγαρίας. «Επειδή τα περισσότερα συμβόλαια της Gazprom τιμολογούνται στο σημείο παράδοσης σε κάθε χώρα, ο φόρος πιθανότατα... θα περιορίσει μόνο υα κέρδη της Gazprom», είχε πει, αλλά προφανώς δεν έπεισε τις άλλες χώρες. 

Από την πλευρά του, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, Gazprom, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι πρόκειται να πληρώσει τον φόρο, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.«Ας ελπίσουμε ότι θα πληρώσει... Ας μην σπεκουλάρουμε», δήλωσε ο Vassilev μιλώντας σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα. 

Η Ουγγαρία ζητά μέτρα κατά της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της CEenergy News, ο Ούγγρος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, János Bóka, επέκρινε σφοδρά τον φόρο, κάνοντας λόγο για πιθανές παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και για απειλή στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, ο Bóka προανήγγειλε βήματα για να προσβάλει το μέτρο, μεταξύ των οποίων και την έναρξη διαδικασίας για παραπομπή της Βουλγαρίας στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό, ο φόρος επιβλήθηκε από τη Βουλγαρία χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ουγγαρία και αποτελεί σημαντική απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας και της ευρύτερης περιοχής. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ